Licht voorbereid met de Lonely Planet en open vizier ging ik naar Vietnam, nieuwsgierig naar wat het land te bieden heeft. En wat is het een geweldig land! Mijn reis startte in Saigon.

Na een soepele vlucht (eten, filmpje, slapen, en hop, ik was er) kwam ik in deze stad aan. Officieel Ho Chi Minh genaamd, maar ik geef de voorkeur aan Saigon. En het eerste aanzicht verklapte meteen dat het een ‘typisch’ Aziatische grote stad is. Veel, heel veel, scooters op de weg. En daarbij rijden er opvallend weinig auto’s in de toch wel brede straten. En ja, die scooters houden van claxonneren. Invloeden van de Franse overheersing zijn vooral zichtbaar in stokbrood, dat vrijwel overal te koop is. En de balkonnetjes van de huizen verklappen er ook wel iets van. Verder is de stad verrassend groen met overla bomen en beplanting, ook veel op de balkonnetjes.

DSC_1424

Aangezien ik niet lang in Saigon zou blijven, ging ik na aankomst opfrissen en direct op pad om de highlights van de stad te bezoeken. En dit zijn ze!

1. War Remnants Museum

Saigon kent meerdere museums, ook die verslag doen van de oorlogstijd. Ik heb het War Remnants bezocht, dat wordt aangegeven als voornaamste museum. Wow….. Begin bovenaan en loop per ruimte verder naar beneden. De bijzondere foto’s vertellen aangrijpende, hartverscheurende verhalen van tijdens en vlak na de Vietnam oorlog en winden er absoluut geen doekjes om.

DSC_1408

Ook is er een gedeelte buiten, naast de vliegtuigen en tanks, dat laat zien hoe gevangenschap was en marteling. Ik werd er stil van… van wat ik zag, van de openheid die de foto’s geven en de verhalen erachter, en vertrok met een brok in mijn keel die nog wel even bleef zitten. (Later in de reis merkte ik dat dit zeker niet het enige moment zou zijn met die brok in mijn keel.)

DSC_1404

2. Notre Dame kathedraal

Prachtig gebouw, gebouwd in de 19e eeuw en voelt eigenlijk een beetje gek in de Aziatische stad en toch op zijn plaats. De kathedraal is nog steeds in gebruik voor Katholieke diensten. Hoewel de taal anders is (ook geen Latijn), klinkt het gezang wel bekend.

DSC_1440

3. Hoofdpostkantoor

Naast de kathedraal vind je het oude postkantoor, ook in de 19e eeuw gebouwd en Franse stijl. Binnen vind je historische kaarten van Saigon en omgeving op de muren en ouderwetse telefoonhokjes. De hal neemt je zo even terug in de tijd.

DSC_1448

4. Reunification Palace

De historische waarde van wat er in dit paleis heeft plaats gevonden, is gigantisch. Oorspronkelijk gebouwd voor de Franse gouverneur tijdens de Franse overheersing. In 1975 werd het symbool voor de overname door de communisten, die met een tank door de hekken reden en een vlag plantten op het dak. Dat maakt een bezoek aan het gebouwd wel waard. Maar, misschien kwam het door de vermoeidheid van de heenvlucht, maar de slaapkamers, eetkamers, enz. met hun oorspronkelijke meubels konden mij niet heel erg boeien. Voordeel van de twijfel: laten we het maar op de vermoeidheid houden en de historische waarde eren met een bezoek.

Ook leuk: de ideale reisroute door Vietnam

5. De wijk Pham Ngu Lao

Deze wijk staat bekend als low budget wijk en wemelt van de hostels, gezellige barretjes en restaurantjes en clubs, die ’s avonds voor nog meer neon reclame zorgen dan je al in Saigon vindt. Zou ik de reis wijden aan het vinden van de Vietnamese loempia, zoals wij die in Nederland kennen, dan was mijn reis erg onbevredigend geweest. Nu was me al in gefluisterd dat die helemaal niet zo Vietnamees is. In plaats daarvan ging ik op ontdekkingsreis in de Vietnamese keuken en dat was een waar genot! Gelukkig ook enorm veel vegetarische keuzes en (bijna) alles even smaakvol. In deze wijk bij restaurant Viet vind je veel typische Vietnamese gerechten, inclusief de echte lenterollen en loempia’s, en alles (ook de cocktails) voor een budget prijs.

IMG_0629

Alles bij elkaar vond ik Saigon echt een toffe stad. Veel te doen en te beleven. Ok, het is er druk, maar ik vond het goed te handelen en ik had er best langer willen blijven. Bij het oversteken: de scooters niet aan kijken en gewoon doorlopen; de scooters gaan echt wel om jou heen.

Ook in de omgeving van Saigon is van alles te beleven. Inmiddels zijn er al heel wat artikelen over Vietnam verschenen op Reismuts.