Aan het einde van mijn reis door Vietnam moest ik vanwege beperkte tijd een keuze maken: de reis afsluiten in een grote stad of de reis afsluiten in de natuur. Daar hoefde ik niet lang over na te denken en ik koos voor het tweede, ik koos voor Halong Bay. En wauw, daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Deze adembenemend mooie omgeving was de perfecte afsluiting van een geweldige reis door een land dat voor altijd een plekje in mijn hart heeft veroverd.

Halong Bay is een baai in het noorden van Vietnam met bijna tweeduizend groene kalkstenen bergen die overal waar je kijkt de zee uit rijzen. Een spectaculair uitzicht. In 2012 is het verkozen tot een van de zeven natuurlijke wereldwonderen, en helemaal terecht wat mij betreft. Er zijn weinig plekken op aarde die me zo sprakeloos lieten bij het aanzicht.

uitzicht

Waar iedereen voor komt, is om met een boot door de baai te varen. Ik zat op een boot voor 30 personen, een relatief kleine boot. De bediening was super vriendelijk, het eten heerlijk (Ook vega!), de hut was ook prima in orde met eigen badkamer en de ervaring… onvergetelijk!

spiegel

Vanuit Hanoi kun je eenvoudig via allerlei touroperators trips naar Halong Bay boeken. Voor je gaat boeken, nog wat tips voor een geweldige trip.

Tips voor een waanzinnig verblijf

Tip 1: boek een meerdaagse trip. Het is ongeveer 5 uur heen per bus en best wel zonde van de reis als je dan al na een paar uurtjes rondvaren tussen de geweldige rotsen alweer terug moet. Bij een tweedaagse trip zit je 24 uur op de boot, ga je veel verder de baai in en maak je allerlei uitstapjes. Dat is voldoende voor een goede kennismaking, maar als je denkt dat je het ook zo geweldig gaat vinden, zou ik toch wel 3 dagen adviseren.

grot

Tip 2: check vooraf met wat voor boot je mee gaat. Natuurlijk voor je veiligheid, maar er zit ook veel verschil in de arrangementen die aangeboden worden. Er is van alles mogelijk: kanoën, tai chi les, kookles, bezoek aan verschillende strandjes en grotten. Anders loop je het risico dat je net op de party boot zit waar iedereen aan de drankspelletjes zit, terwijl je zo uit keek naar tai chi lessen in de ochtend.

Ook leuk: tips voor je verblijf in Hoi An

Tip 3: check wat er allemaal inclusief is bij je trip. Daar tot de ontdekking komen dat je nog van alles moet bijbetalen, kan vervelend zijn.

Tip 4: zorg voor voldoende ruimte op de memory card van je camera! Batterij kun je op de boot wel opladen, en geloof me, dat ga je nodig hebben.

berg

Tip 5:: leg af en toe de camera ook even weg om gewoon even te genieten van het prachtige uitzicht.

Tip 6: het is mogelijk om op de terugweg rechtstreeks naar het internationale vliegveld te gaan. De bus zet je dan af op een kruising langs de snelweg en een taxi brengt je in een dik half uur verder. (Klinkt gek, maar werkt perfect.) Vraag ernaar bij je chauffeur.

En dan moet je trip naar Halong Bay helemaal goed komen!

Halong Bay

Praktische informatie

Vietnam is goed op eigen gelegenheid te bereizen, in je eentje of samen met iemand. Geef je toch de voorkeur aan een georganiseerde reis, kijk dan bij het aanbod van Shoestring. Of laat Dagboek Reizen een reis op maat voor je maken. Een excursie naar Halong Bay kun je ook vooraf online boeken via Get Your Guide. De beste reistijd voor Vietnam is december tot en met maart.