Saigon vind ik echt een fantastische stad en er is een hele hoop te beleven. Zodra ik wat langer in een drukke stad ben, kan ik de behoefte altijd slecht onderdrukken om de stad uit te gaan en er op uit te trekken. En gelukkig is de omgeving van Saigon daar prima voor geschikt. Ik trok er twee dagen op uit en dit is wat ik deed.

1. Met een Vespa de Mekong delta in

De meeste tours naar de Mekong vertrekken met een bus uit Saigon en varen je met een bootje over de Mekong rivier. Met Vietnam Vespa Adventures ziet de tour er heel anders uit. Geen bus, geen grote groep mensen, totale vrijheid op de scooter en genieten van het platteland rond Saigon en de Mekong delta.

mekong

’s Ochtends om 8 uur word je bij je hotel opgepikt. Eerst volgt bij café Zoom, het meetingpoint, uitleg. Om zelf veilig te kunnen rijden op de schakelbrommer, moet je ook buiten Saigon wat oefenen. Je tekent papieren m.b.t. aansprakelijkheid en dan ga je met een gids (of als je niet zelf wilt rijden, met een driver) op pad in een groepjes van 4 tot 6 man.

Garnalenfabriek, de wendels zorgen voor meer zuurstof in het water

Garnalenfabriek, de wendels zorgen voor meer zuurstof in het water

Al snel kom je op het platteland terecht. Je kunt onderweg zo vaak stoppen als je wilt. In ieder geval wordt gestopt bij een garnalenfabriek, rijstewijn-brouwerij, rijstevelden voor foto-momenten, wierrookfabriek, een Cao Dai-tempel (zie verder bij punt 3) en een lokale markt. Op de lokale markt kun je kiezen uit een noodle soepje of een noodje gerecht met garnalen. Daar waar ‘fabriek’ staat, moet je denken aan de ouderwetse manier van fabriceren en gewoon bij mensen thuis. De wegen zijn veelal verhard (wel hobbelig soms) en met uitzondering van de soms smalle houten bruggetjes goed te doen. Je gaat ook met een pontje de rivier twee keer over.

Rijstewijn wordt in een schuur gebrouwen

Rijstewijn wordt in een schuur gebrouwen

De trip eindigt met een uitgebreide lunch bij een prachtig restaurant in een mooie, rustige omgeving net buiten Saigon. Tegen 16 uur ben je weer terug. Kosten zijn 80 US dollar, inclusief flessen water onderweg, opfrisdoekjes (jaaa, goede verzorging 😉 ) en 2 x lunch met drankjes. En absoluut de moeite waard! Ik vond dit een van de leukste trips in Vietnam.

lunch

2. De Cu Chi tunnels verkennen

Een bezoek aan de De Cu Chi tunnels is weer van een hele andere orde dan een tour door de Mekong, maar kan niet ontbreken in je bezoek aan deze omgeving. Een enorme historische waarde, die ik je nu zal besparen, maar het is zeker de moeite waard om je een beetje te verdiepen in hoe de Vietcong deze tunnels strategisch gebruikten om te vechten en de Amerikanen vreselijke verliezen toe te brengen. Met de bus doe je er ongeveer twee uur over vanuit Saigon. De ingang is een moderne, industriële tunnel, waarna je in de bossen uit komt waar een deel van de tunnels zich bevinden. Daar lopen, wetende hoe heftig er gevochten is, is best wel vreemd.

tunneks

Op verschillende plekken worden de boobytraps uitgelegd die de Vietcong gebruikten, allerlei vallen met bamboespikes en erger. Op een paar plekken kun je zelf de mega smalle tunnels in. (Niet geschikt voor licht-claustrofobisch of erger.) Ook zijn er kuilen met daarin bewegende poppen die demonstreren hoe men in de kuilen leefde, kookte, spullen maakte, enz. Dat voelde voor mij nogal pretpark-achtig aan. Het werd een beetje op een komische manier gepresenteerd, terwijl het verhaal erachter zo heftig is. Maar als je dan wat beter kijkt, overal ondersteunen zwart-witte foto’s de verhalen, en die foto’s zijn van de categorie “rillingen over je rug”…

Een tour naar deze tunnels kun je ook vooraf online boeken via Get Your Guide.

tunnels

3. Het plaatsje Tay Ninh bezoeken

Het plaatsje Tay Ninh ligt een dik uur van de Cu Chi tunnels vandaan en dit beiden samen is als dagexcursie in de omgeving Saigon te combineren. Tay Ninh is het centrum van het Cao Daisme, een religie die het Buddhisme, Katholicisme, Islam en Taoïsme combineert tot één. De Holy See tempel is de meest bekende tempel en meerdere keren per dag kun je een dienst bijwonen. Extravagant is nog niet eens helemaal dekkend als beschrijving voor de kleurrijke tempel met bijzondere afbeeldingen en het alziende oog.

tempel1

Vrouwen zitten op de knieën op de stenen mozaïek vloer links en mannen rechts, iedereen draagt een wit gewaad, mannen een hoofddeksel. Enkele (ik neem aan belangrijke) mensen in het midden dragen rood, of blauw of geel in hun kleding en bijzondere hoofddeksels. De liederen lijken vooral op chanten en in de bewegingen en buigingen herken je de verschillende religies.

tempel2

Ik wist niet goed wat te verwachten, maar wat was het rustgevend om een dienst mee te maken. Mesmerizing. Publiek mag achterin in de welkomsthal mee kijken en de meeste mensen kijken even, nemen wat foto’s en lopen door. Er zitten wat ‘bewakers’ die het publiek ervan weerhouden de tempel verder in te lopen. Ik bleef wat langer staan, gegrepen door wat ik zag, en een bewaker nodigde me uit om te gaan zitten. (Diep respect voor de mensen op de knieën… die vloer was heeeel hard!) Een hele bijzondere ervaring!

Lees ook: de ideale reisroute door Vietnam

tempel3

Na de omgeving Saigon was het tijd om verder naar het noorden te reizen. Lees een van de andere artikelen over Vietnam voor de rest van het reisverslag en meer tips.