Een paar weken geleden was ik een weekendje in Maastricht. Wat een heerlijke stad is dat toch! Of het nou zomer is met volle terrassen of winter met een schaatsbaan en gluhwein, het is er altijd gezellig. En daar zit wijnhandel Thiessen.

Het bezoek aan Maastricht wilde ik combineren met iets ‘doen’. En ik ben een enorme wijnliefhebber, dus het is niet zo gek dat ik na even zoeken op een wijnproeverij uit kwam. Bij wijnhandel Thiessen aan de Grote Gracht.

wijnhandel

Ik heb al meerdere proeverijen meegemaakt, van in een studentikoos café tot het wat serieuzere werk, maar deze proeverij bij wijnhandel Thiessen steekt er wat mij betreft wel bovenuit. En waarom dan? Het complete pakket.

Een complete proeverij experience

De gids (vinoloog) is een gezellige man die op humoristische wijze vertelt over de geschiedenis en wijnen. Daardoor is de rondleiding en proeverij niet alleen interessant, maar vooral ook heel leuk. De rondleiding door het prachtige historische pand (of eigenlijk panden die in elkaar doorlopen) gaat door de oude wijnkelders, waar je flessen van tientallen jaren oud ziet. Je komt er zelfs originele stukken van de vestingsmuur van de stad tegen. De toer vervolgt langs de eigen bottelarij en eindigt in de tuin waar je de wijngaard treft.

wijnkelder

En dan is het natuurlijk tijd voor de proeverij zelf. Deze is in de aangebouwde patio. Bij ontvangst heb je al een muserende wijn mogen proeven. Aan de gezellige lange tafel waar iedereen gemoedelijk plaats neemt, worden je nog twee witte en drie rode wijnen voorgelegd. Met lekkere kaasjes en brood. De gids legt uit over geur, walsen, smaak en bijpassende gerechten en zo leer je (meer) kennismaken met verschillende wijnen.

Ook leuk: Hotspot in Maastricht: de Indiase keuken

De rondleiding en proeverij bij wijnhandel Thiessen duren bij elkaar twee uur. Per persoon kost het € 21,50. (2015) Via de website kun je vrij inschrijven voor de zaterdag en zondag. Wijnhandel Thiessen is ook nog eens uitgeroepen tot wijnwinkel van 2015. Dus ik zou zeggen, ga zeker eens een kijkje nemen!

Hou jij van wijnproeverijen?