Als klein meisje viel het me op hoe gemakkelijk mensen in Amerikaanse films met creditcards wapperen. Mijn vader heeft me toen snel en heel duidelijk uitgelegd dat het in Nederland echt anders werkt. “Wat er niet in je spaarpot zit, kun je ook niet uitgeven.” Braaf zijn advies opvolgend bleef ik dus ver van creditcards vandaan. Totdat ik ging reizen. Eerst kreeg ik de kaart van mijn vader mee, voor de zekerheid. En al snel kwam ik erachter dat een eigen creditcard onmisbaar is op reis.

Een creditcard op reis

Een creditcard is, behalve de prepaid variant, een vorm van krediet. Je betaalt namelijk iets en dat wordt pas x tijd later (vaak aan het einde van een maand) van je bankrekening afgeschreven. Goed om te weten: omdat het een vorm van krediet is, vindt er ook een BKR-toetsing plaats bij het aanvragen van een creditcard. Toch denk ik dat een creditcard een must is voor iedere reiziger en ik vertel je waarom.

1. Wereldwijd veilig betalen

Niets is zo vervelend als bij die ene geldautomaat in een dorpje in Verweggistan te staan en erachter te komen dat je betaalpas niet werkt. Een creditcard, bijvoorbeeld van Mastercard of Visa, wordt wereldwijd bij banken en pinautomaten geaccepteerd. Zo heb je dus altijd en overal toegang tot je geld.

2. Nodig als borg

Of je nou online of rechtstreeks aan de receptie van een hotel een kamer boekt, meestal word je om een creditcardnummer gevraagd als borg. Mocht je bijvoorbeeld iets van de minibar nuttigen, dan kan er een bedrag tot een bepaalde hoogte van je creditcard afgeschreven worden.

Ook voor het huren van een auto in het buitenland heb je bijna altijd een creditcard nodig. Er wordt dan een bedrag op je creditcard gereserveerd dat gebruikt kan worden bij schade aan de huurauto of een verkeersboete.

3. Extra verzekerd

Je aankopen die je met je creditcard betaalt zijn automatisch verzekerd tegen schade of diefstal. Nu zul je op reis niet persé grote aankopen doen, maar vóór je reis wel. Denk aan je nieuwe koffers, je wandelschoenen en je fotocamera. Daarvoor kan het dus heel interessant zijn om deze met je creditcard te betalen.

Vaak kent iedere creditcard zijn eigen specifieke verzekeringen. Zo biedt de creditcard van abn amro een Bagagevertragingsverzekering en een Vluchtvertragingsverzekering. De eerste geeft je een vergoeding wanneer je bagage meer dan 4 uur later aankomt dan jijzelf. Is je vlucht meer dan 4 uur vertraagt waardoor je een hotelkamer moet boeken? Dan worden de daarvoor gemaakte kosten door de Vluchtvertragingsverzekering vergoed. Daarom is het dus extra interessant om je vliegtickets met je creditcard te betalen.

4. Eenvoudig betalen bij tolpoorten

Frankrijk staat bekend om haar tolwegen, maar bijvoorbeeld ook Slovenië en Kroatië kennen tolpoorten. Afgelopen zomer reed ik vanuit het noorden van Istrië naar Pula in het zuiden van het schiereiland. Dan kom je langs een tolpoort en het was daar super druk. Minimaal 15 minuten stilstaand verkeer. Behalve bij de poort waar je met creditcard kunt betalen, daar stond niemand te wachten. Dat schoot voor mij dus even lekker op!  

5. Extra buffer voor onvoorziene kosten

Je salaris wordt wat later dan normaal gestort. De excursie van je dromen blijkt opeens stukken duurder. Eigenlijk voor alle onverwachte situaties waarvoor mijn vader me ooit zijn creditcard mee gaf kan een creditcard de oplossing zijn. En dus een handige buffer voor onvoorziene kosten.

Vind jij een creditcard onmisbaar op reis?

Disclaimer: in dit artikel over een financieel product geef ik mijn eigen mening weer, hier kun je geen rechten aan ontlenen noch kan Reismuts op enige manier verantwoordelijk/aansprakelijk worden gesteld. Lees voor je een creditcard aanvraagt altijd goed de voorwaarden en laat je eventueel bijstaan door een financieel adviseur.