Zit je net lekker in je flow met je dagelijkse portie yoga, vertrek je morgen op vakantie. Dat hoeft gelukkig niet te betekenen dat je uit je flow komt. Je yogamat past er immers vast wel bij in je koffer. Maar hoe zorg je verder dat je tijdens je vakantie fit en sportief bezig blijft?

#1 Hotel met fitnessruimte

De allermakkelijkste manier om tijdens je vakantie fit en sportief bezig te blijven is door te kiezen voor een hotel met een goede fitnessruimte. Dat wil zeggen een ruimte met verschillende fitnessapparatuur, zodat je verschillende work-outs kunt doen. Door in je dagelijkse sportactiviteiten af te wisselen en de ene keer de loopband te keizen en de andere dag de hometrainer, hou je het ook een stuk leuker voor jezelf.

De meeste middelclass hotels hebben we een fitnessruimte. Die vind je vaak in de kelder of juist op een hele hoge verdieping. In dat laatste geval kun je met een beetje mazzel misschien wel van een fenomenaal uitzicht genieten, terwijl je op de crosstrainer aan het zwoegen bent.

#2 Hardlopen

De sport hardlopen heeft als voordeel dat je het overal kan, zolang je maar je hardloopschoenen bij je hebt. Dus als je daar een plekje in je backpack voor kunt vinden, kun je regelmatig een rondje hardlopen.

Een tijd lang heb ik het heel actief gedaan ter voorbereiding op de Tilburg Ten Miles. Ik wilde heel graag het ritme en uithoudingsvermogen dat ik had opgebouwd behouden, ook tijdens de vakanties. Daarom ging ik op La Palma om de dag in de vroege ochtend een flink stuk hardlopen. En dat was super leuk! We verbleven in verschillende steden en tijdens de hardloop rondjes ontdekte ik steeds weer nieuwe plekken. Ook vond ik het erg leuk om het echte lokale leven zo vroeg op de dag tot leven te zien komen. Zo krijg je toch een hele andere beleving van je vakantiebestemming.

Extra voordeel van het meenemen van je hardloopschoenen: je kunt ze ook gewoon als sneakers dragen. Hardloopschoenen hebben vaak een goede grip. Ik deed er zelfs flinke hikes mee. Dat scheelt weer een ander paar schoenen meenemen in je bagage.

sporten op reis

#3 Baantjes trekken

Zit je tijdens je vakantie in een hotel met zwembad? Sta dan eens wat vroeger op, nog voordat kinderen het zwembad overnemen met bommetjes en ballen. Zo kun je lekker rustig de dag beginnen met baantjes trekken.

Tijdens je vakantie zul je vast sowieso al zwemmen. Toch is “gewoon” zwemmen wel een minder intensieve manier dan baantjes trekken. Ga je op vakantie aan zee? Dan kun je tijdens je vakantie echt fit en sportief bezig te zijn en grenzen verleggen. Probeer maar eens baantjes te trekken door de golven in de zee. Je krijgt veel meer weerstand, waardoor je spieren veel harder moeten werken. Het is wel handig om in de richting langs het strand te zwemmen en niet alleen maar verder van het strand af te gaan. Want je moet ook nog helemaal terug en dan kan de stroming het je wel eens moeilijk gaan maken.

#4 Fiets huren

Huur een fiets tijdens je vakantie. Niet alleen ben je lekker sportief op vakantie bezig, het is ook nog eens een hele leuke manier om je vakantiebestemming beter te leren kennen. Zeker wanneer je op vakantie bent naar een land met bergen, is fietsen meteen een goeie work-out.

#5 Surflessen

Wist je dat surfen een ontzettend goede work-out is voor je hele lichaam? Je gebruikt bijna al je spieren om overeind te komen en te balanceren op de golven. Op verschillende toffe bestemmingen zoals Costa Rica, Bali en Vietnam kun je surflessen nemen. Dat is meteen een leuke manier om ook andere sportieve reizigers te ontmoeten.

#6 Springtouw meenemen

Echte fitnessapparatuur en accessoires kun je niet mee op vakantie nemen. Maar een springtouw past vast wel in je koffer. En daarmee kun je veel intensieve work-outs doen. Ook met springtouwen gebruik je namelijk al je spieren in je lichaam. Je kunt dit in je hotelkamer doen, maar ook lekker buiten in het zonnetje.

#7 Wandelen

Wandelen klinkt misschien niet zo heel sportief, maar het is wel een hele goede cardio work-out. En dan heb ik het niet over dat kleine stukje naar het strand. Maar met een flinke hike van een aantal kilometers waarbij je intensief stappen zet, verbrand je flink wat calorieën en werk je aan je conditie.

Ten opzichte van de andere manieren om op reis te sporten heeft wandelen het voordeel dat het weinig risico tot overbelasting heeft. Met bijvoorbeeld hardlopen en springtouwen worden je gewrichten veel meer belast.

#8 Lokale bootcamps

Bootcamps worden echt niet alleen in het park bij jou om de hoek georganiseerd. Die vind je overal. In bijvoorbeeld Buenos Aires is het heel normaal om samen te sporten in een park. Hoe leuk is het om op je vakantiebestemming eens een lesje mee te doen. Dan doe je ongetwijfeld ook eens andere oefeningen dan die je gewend bent.

sporten op reis

#9 Dansles

Een andere les die leuk is ook om op je vakantiebestemming te volgen is een dansles. Niemand kan je de salsa beter leren dan de dansleraar in Cuba. Of de bachata op de Dominicaanse Republiek of de tango in Argentinië. Dat zijn meteen leuke herinneringen aan je vakantie.

#10 Online work-outs

Als je maar Wifi hebt, dan kun je overal ter wereld online work-outs volgen en sporten tijdens je vakantie. Met een beetje creativiteit kun je ook de attributen die je er vaak voor nodig hebt regelen zonder dat je ze in je bagage meesleurt. In plaats van dat je gewichten gebruikt, kun je bijvoorbeeld flessen met water vullen.

Sporten op reis

Zodra je een vakantie hebt geboekt, is sporten op reis misschien niet het eerste waar je dan aan denkt. Of waar je zin in hebt. Vakantie is natuurlijk bedoeld om bij te komen en te ontspannen. Dus als je even minder zin hebt in sporten, dan mag dat ook. Maar er is nu geen excuus meer dat je niet kunt sporten op reis!

Hoe doe jij aan sporten op reis?