Joehoe, je bent zwanger! Proficiat! Er groeit een klein wondertje in je buik en er breekt een onvergetelijke en bijzondere tijd aan. Je lichaam ondergaat allerlei belangrijke veranderingen om die kleine baby in je buik te laten groeien. Daardoor kun je last krijgen van kwaaltjes. Of dat zo is, verschilt per persoon. De een vliegt zo door een zwangerschap heen, een ander heeft er iets (of helaas veel) meer last van. Hoe het ook zal zijn, als zwangere vrouw kun je vaak nog prima op reis gaan. Het is zelfs hartstikke leuk om nog met zijn tweetjes te genieten van deze bijzondere tijd. Zo’n reis voor de baby komt wordt ook wel eens babymoon genoemd. Ik geef je tien tips voor zwanger op reis.

#1 Kies een reis die bij je zwangerschap past

De eerste tip voor wanneer je zwanger op reis gaat, begint al met de voorbereiding. Namelijk het kiezen van je soort reis. Kies je normaal gesproken voor dolle avonturen zoals bergbeklimmen of diepzeeduiken? Check vooraf even of dat nog wel zo veilig voor jou en je baby is. En ook voor alle andere vakantie activiteiten is het belangrijk te bedenken of je zwangere lichaam het allemaal nog zo leuk gaat vinden.

Ik hou bijvoorbeeld erg van wandelen. Daarom kiezen wij vaak een bestemming met mooie natuur om – juist – te gaan wandelen. Hoezeer ik de natuur nog steeds erg mooi vind, kreeg ik al snel in de gaten dat ik die 10 kilometer of meer niet zo makkelijk meer aankon. Daarbij vind ik het vervelend om geconfronteerd te worden met “iets niet kunnen”. Daarom kies ik tijdens de zwangerschap dan liever voor een andere soort vakantie. Een omgeving met mooie natuur, om naar te kijken vanuit mijn luie stoel. En af en toe een wandelingetje te maken. Die lange hikes komen straks wel weer als de baby er is.

#2 Kies bewust je vervoer tijdens je reis

De meest ontspannen manier van reizen tijdens de zwangerschap vind ik een autovakantie. Je hebt precies zelf in de hand hoe lang je aan één stuk rijdt of wanneer je stopt. En je kunt zelfs even achterin gaan zitten of liggen. Ik heb zelf geen ervaring met reizen met de trein als zwangere. Wel kan ik me voorstellen dat dat ook ontspannend kan zijn. Ook dan kun je immers van houding wisselen en stukjes lopen. En je hoeft natuurlijk zelf niet te rijden.

Met de auto of trein kun je natuurlijk wel minder afstand afleggen dan met een vlucht. Alleen vliegen kan voor jou – zwanger op reis – net wat meer gedoe hebben. Zo mag je maar vliegen tot een maximum aantal weken. Men wil namelijk liever niet dat je in het vliegtuig bevalt. (Jij waarschijnlijk ook niet.) De regels verschillen per luchtvaartmaatschappij. Vanaf 28 weken heb je een verklaring van je verloskundige nodig over je zwangerschap. Maar ja, niemand ziet aan jouw buik exact hoe ver je bent. Dus bij een wat grotere buik doe je er verstandig aan om die verklaring hoe dan ook bij je te hebben. En zo zijn er nog een aantal andere zaken belangrijk voor vliegen tijdens de zwangerschap die je in een eerder blog kunt lezen.

Zoek je inspiratie voor leuke bestemmingen voor je babymoon? Lees dan deze en deze blog voor de leukste ervaringen van andere moeders in spé.

#3 Zon en warm weer kunnen extra pittig zijn

Normaliter kan ik heel goed tegen warmte. Sterker nog, ik hou van de zon en hete temperaturen. Behalve als ik zwanger ben. Dan geeft mijn lichaam toch wel hele andere signalen. Ga je zwanger op reis naar een warm land, ben er dan op voorbereid dat het anders kan worden dan je verwacht. Misschien houdt je lichaam wel extra vocht vast door de hitte. En heb je net wat vaker behoefte aan een verkoelende duik in de zee, terwijl je anders zo graag door een jungle wandelt.

Ik merkte dat ik zon op mijn buik en op mijn hoofd opeens heel irritant vond. Daarom droeg ik graag een hoedje en bracht ik zwanger op reis veel meer tijd in de schaduw door.

#4 Bescherm je huid tegen zon

Misschien heb je al eens van een zwangerschapsmasker gehoord. Dat zijn pigmentvlekken in het gezicht en in de hals die kunnen ontstaan onder invloed van hormonen en zon. Zo’n masker is een typisch zwangerschapskwaaltje. Hoewel niet alle vrouwen er last van krijgen. Om jezelf te beschermen, doe je er goed aan als je zwanger op reis bent een intensieve zonnebrandcrème voor je hals en gezicht te gebruiken. Mocht je toch zo’n masker hebben, in de meeste gevallen verdwijnen de vlekken weer na de bevalling.

zwanger op reis

#5 Luister goed naar je lichaam

Het is een open deur en tegelijkertijd een belangrijke tip voor wanneer je zwanger op reis gaat. En net zo goed een tip voor thuis. Luister goed naar je lichaam. Het vertelt je zoveel. Over wanneer het rust nodig heeft, om voldoende water te drinken en ga zo maar door. Zeker in een andere omgeving en in de drukte van het avontuur kun je er misschien net even wat minder bewust van zijn. En dan is het prettig om zo nu en dan bewust even stil te staan bij hoe je je voelt.

Wil je zwanger op reis en dit het meet gunstig plannen? Over het algemeen is het tweede trimester de beste tijd in de zwangerschap. De meeste vrouwen ervaren dat ze dan de meeste energie hebben en het minste last van zwangerschapskwaaltjes. Dit verschilt natuurlijk wel weer per vrouw.

#6 Maak op reis mooie zwangerschapsfoto’s

Wellicht ben je van plan om thuis of ergens in Nederland een mooie zwangerschapsshoot te doen tegen het einde van je zwangerschap. Ook wanneer je zwanger op reis bent, is het hartstikke leuk om extra foto’s van jezelf te (laten) maken. Je mooie buik(je) vast laten leggen op dat ene idyllische strandje is een hele mooie herinnering voor later! Dan kun je je kleintje vertellen over die mooie reis die je maakte toen je je kindje nog in je buik droeg.

#7 Pak je rust tijdens zwanger op reis

Op reis wil je natuurlijk vanalles zien en ontdekken. Doe dat ook vooral als je er energie van krijgt en er energie voor hebt. Maar geef jezelf ook wat extra rust. Een dutje op het strand. Een powernap in de hotelkamer. Terwijl jij zwanger op reis bent, is je lichaam hard bezig een wondertje verder te laten groeien. Dat kost energie en vraagt daarom zo nu en dan om extra rust.

#8 Check de gezondheidszorg op je vakantiebestemming

We gaan er natuurlijk van uit dat er niets gebeurt, terwijl je zwanger op reis bent. Omdat je als zwangere net wat meer zorg nodig kunt hebben dan wanneer je niet zwanger bent, is het verstandig om te checken hoe het met de gezondheidszorg zit in het land van je bestemming. Dat die niet overal vergelijkbaar met Nederland is, hoeft geen bezwaar te zijn om toch zwanger op reis te gaan. Maar stel nou dat je toch een keer een zorgvraag hebt of je ergens zorgen om maakt, dan weet je in ieder geval waar je in dat land terecht kunt.

#9 Vermijd gevaarlijke bestemmingen

De vorige tip is vrijblijvend en als voorbereiding bedoeld. Deze tip voor zwanger op reis is wel wat dwingender. Het Zika virus is erg gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Hoewel het virus in steeds minder landen actief voor komt, is het niet verdwenen. Mijn advies is vermijd deze bestemmingen, zodat je er geen onnodig risico op loopt. En laat je voor vertrek goed informeren over welke bestemmingen veilig voor jou en je baby zijn qua gezondheid. Misschien heb je bepaalde inentingen of medicatie tegen malaria nodig, laat je goed adviseren hierover.

#10 Geniet van de tijd met zijn tweeën

Over niet al te lange tijd is je baby er! Daar zul je ongetwijfeld regelmatig over dromen. Net zo fijn is het om te beseffen dat je nu dus nog met zijn tweeën bent. Geniet daar ook zoveel mogelijk van wanneer je zwanger op reis gaat. En onderneem dingen die je straks misschien (tijdelijk) minder makkelijk zult doen. Zoals een romantisch vijfgangendiner op het strand. (Er zijn namelijk helaas maar weinig kleine kinderen die vijf gangen kunnen blijven zitten.)

Dit geldt natuurlijk net zo goed voor een verdere gezinsuitbreiding. Hoe leuk is het voor het broertje of zusje om nog even met zijn drietjes (of viertjes of vijven) quality time door te brengen.

zwanger op reis
36 weken zwanger: verkoeling aan de IJssel in Nederland

Zwanger op reis

Met deze tien tips gaat het vast helemaal goed komen dat jij lekker ontspannen zwanger op reis kunt. Ze komen allemaal uit eigen ervaring. Kleine kanttekening, ik ben moeder, geen verloskundige of medicus. Dus bij twijfel, raadpleeg natuurlijk altijd je eigen verloskundige.

Geniet van je babymoon en van je zwangerschap. En straks heel veel geluk toegewenst met je kleintje! En voor je volgende reizen, lees alvast hier de mooie inspiratie voor je reis met een baby.