Of je houdt er echt van of je vindt het juist helemaal niks: India. Ik ben er jaren geleden heen gereisd en vond het overweldigend en chaotisch. Too much for me. En ik was dan ook heel gelukkig met mijn escape naar Nepal. Sindsdien heb ik een haat-liefde verhouding met India. Bepaalde indrukken zijn me namelijk wel in positieve zin bij gebleven. Zoals de eeuwenoude stad Varanasi.

Op het heetst van de dag kwam ik per trein in de stad aan. Ooit glorierijke gebouwen in grove staat van verval. Een krioelende hoop mensen die zich te voet, per riksja, fiets of brommer druk door de stoffige straten bewoog. En daar moest ik me tussendoor manoeuvreren. Het lukte me en in mijn hotel kon ik de geluiden, geuren en beelden even ontduiken.

Ook leuk: waarom ik India verschrikkelijk vond en jij het beter gaat doen

straat

Tja, ik wilde toch wel de stad gaan verkennen. En die beroemde heilige Ganges rivier zien. En dat was ook zeker het bezoeken waard. Maar zet je schrap. Wat je daar ziet, is heftig en zeker niet iets dat je snel weer zult vergeten.

Varanasi is de meest heilig stad voor hindoes en daarmee één van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen in India. En dat trekt natuurlijk ook bepaald bezoek aan. Pelgrims vanuit alle klassen, van rijk tot de allerarmsten, komen er. Ernstig zieke hindoes brengen er hun laatste dagen door, in de hoop daar te zullen sterven en rust te vinden. Op de rivier vinden dan ook regelmatig crematies plaats. Allemaal erg heftig en indrukwekkend om te zien (en te ruiken!).

gebouwen en hout

De beste tijd om de Ganges te bezoeken is vroeg in de ochtend bij zonsopkomst. Mensen baden zich in het water om zich te zuiveren. En hindoes bidden er langs de kant van de rivier. Ondanks dat het er dan ook erg druk is, lijkt er toch een soort rust vanuit te gaan.

trap

Door het ochtendlicht ontstaat er een roze gloed over de gebouwen, wat het geheel haast surrealistisch maakt. Gedurende de dag komt er meer bedrijvigheid en handel tot leven. Een indrukwekkend schouwspel.

zon

Ben jij wel eens Varanasi en/of in India geweest? Wat vind jij, helemaal te gek of liever niet nog een keer?