fbpx
India

Eeuwenoude heilige stad

 • 16 maart 2015

Of je houdt er echt van of je vindt het juist helemaal niks: India. Ik ben er jaren geleden heen gereisd en vond het overweldigend en chaotisch. Too much for me. En ik was dan ook heel gelukkig met mijn escape naar Nepal. Sindsdien heb ik een haat-liefde verhouding met India. Bepaalde indrukken zijn me namelijk wel in positieve zin bij gebleven. Zoals de eeuwenoude stad Varanasi.

Op het heetst van de dag kwam ik per trein in de stad aan. Ooit glorierijke gebouwen in grove staat van verval. Een krioelende hoop mensen die zich te voet, per riksja, fiets of brommer druk door de stoffige straten bewoog. En daar moest ik me tussendoor manoeuvreren. Het lukte me en in mijn hotel kon ik de geluiden, geuren en beelden even ontduiken.

straat

Tja, ik wilde toch wel de stad gaan verkennen. En die beroemde heilige Ganges rivier zien. En dat was ook zeker het bezoeken waard. Maar zet je schrap. Wat je daar ziet, is heftig en zeker niet iets dat je snel weer zult vergeten.

Varanasi is de meest heilig stad voor hindoes en daarmee één van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen in India. En dat trekt natuurlijk ook bepaald bezoek aan. Pelgrims vanuit alle klassen, van rijk tot de allerarmsten, komen er. Ernstig zieke hindoes brengen er hun laatste dagen door, in de hoop daar te zullen sterven en rust te vinden. Op de rivier vinden dan ook regelmatig crematies plaats. Allemaal erg heftig en indrukwekkend om te zien (en te ruiken!).

gebouwen en hout

De beste tijd om de Ganges te bezoeken is vroeg in de ochtend bij zonsopkomst. Mensen baden zich in het water om zich te zuiveren. En hindoes bidden er langs de kant van de rivier. Ondanks dat het er dan ook erg druk is, lijkt er toch een soort rust vanuit te gaan.

trap

Door het ochtendlicht ontstaat er een roze gloed over de gebouwen, wat het geheel haast surrealistisch maakt. Gedurende de dag komt er meer bedrijvigheid en handel tot leven. Een indrukwekkend schouwspel.

zon

Ben jij wel eens Varanasi en/of in India geweest? Wat vind jij, helemaal te gek of liever niet nog een keer?

8 Reacties

 • Edith | [travel.create.repeat]

  Mijn mening is: helemaal te gek! Maar lopen door smalle steegjes, over koeienpoep heen stappen, ondertussen over chaotische bazaars struinen en motorriksja’s ontwijken, is wanneer ik helemaal in mijn element ben 🙂 Wie in Varanasi de drukte wil ontwijken, kan het beste een boottocht maken, want dan kun je in relatieve rust vanaf je boot alle taferelen aan de Ganges gadeslaan, zonder dat je je tussen de mensenmassa door hoeft te manoeuvreren… Maar ik zeg: top!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Goeie tip, die boottocht. Die zou ik toen denk ik wel graag gedaan hebben. 🙂

   Beantwoord
 • Linda | One Day Trip

  Lijkt me heel indrukwekkend…

  Toevallig. De vriend van een collega van mij komt uit India, en zij zei vandaag precies hetzelfde als je eerste zin: of je houdt er echt van of je vindt het juist helemaal niks.
  Ik denk dat ik eerder naar Nepal zou gaan. Heb daar een relaxter gevoel bij.

  Beantwoord
  • Reismuts

   Het was ook een overdaad aan indrukken die ik zelfs na vertrek nog aan het verwerken was. Nepal is inderdaad veeeeeeel relaxter. Een verademing, frisse lucht, ruimte, andere cultuur, mensen respecteren je personal space meer. Nepal is een van mijn favo landen door dat alles. 🙂

   Beantwoord
   • Linda | One Day Trip

    Klinkt heel fijn. M’n bucketlist wordt alleen maar groter en groter… 🙂

    Beantwoord
 • Jeroen

  Love it! Maar nou ben ik dan ook in goede handen hier.
  Lekker achterop de motor bij een collega door het verkeer en dan bij de mensen thuis eten. De mensen zijn echt zo vriendelijk en gastvrij, daar kunnen wij Nederlanders nog heel veel van leren.
  Heb nog een paar dagen in Chennai en helaas zijn het lange dagen werken maar het is echt genieten hier. Ga er vanavond weer lekker op uit!

  Beantwoord
  • Reismuts

   Goed om te lezen dat je het zo naar je zin hebt! Ben benieuwd naar je avonturen, klinkt in ieder geval alsof je het land op een local manier aan het ontdekken bent, leuk! Geniet van de laatste dagen en alvast een goede reis terug.

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.