Steeds meer landen en steden kennen een eigen kortingspas. Zo ook de Portugese stad Porto. De stadskaart heet ‘Porto card’. Tijdens onze stedentrip in Porto maakten Remco, Mats en ik dankbaar gebruik van alle voordelen van deze pas. Drie dagen hadden we alle voordelen tot onze beschikking. Daarna maakte ik de balans op en… Ik kan je vertellen dat ik de Porto kaart een hele goed initiatief vind! Graag vertel ik je meer over de voordelen ervan. Wil je er een aanschaffen, weten wat het kost en waar je de Porto card kunt kopen, scroll dan verder naar beneden.

Korting op bezienswaardigheden

Het doel van een kortingspas is natuurlijk korting krijgen. Dat is precies wat de Porto card doet. En wel op heel veel bezienswaardigheden en musea. Als je vier van de voornaamste bezienswaardigheden in Porto bezoekt, heb je de aanschaf van je Porto card voor 1 dag al terug verdiend. Reken maar mee.

De Porto card levert je € 2,- korting op bij Palácio da Bolsa en nog eens € 2,- bij de naastgelegen kerk van San Fransisco. Vervolgens pak je bij je bezoek aan de Sé kathedraal nog eens € 1,- korting. En je krijgt nog eens € 1,- korting bij Teleférico de Gaia, de kabelbaan met schitterend uitzicht op het centrum van Porto. In totaal heb je zo met de Porto card al € 6,- korting. Dat is precies de aanschafwaarde van 1 dag. Alle korting die je hierna nog krijgt, is extra winst! Bijvoorbeeld een bezoek aan de Torre dos Clérigos, een dierentuin of een van de vele aangesloten musea.

Lees ook: de mooiste en leukste plekken in Porto

Porto card

Korting op veel meer: port, tours, restaurants, winkels, verhuur en parkeerkosten

Een bezoek aan Porto is natuurlijk niet compleet zonder een of meerdere soorten port geproefd te hebben. Ook daar geeft de Porto card je korting op. Bijvoorbeeld een proeverij bij de bekende Porto Cruz. Of kies je liever een rondleiding door een van de port wijnkelders, zoals die van Sandeman of Calem? Ook zijn er een heleboel restaurants en barretjes op de Porto kaart aangesloten, bijvoorbeeld voor 10% korting op de beroemde sandwich van Porto, de francesinha.

Vind je het leuk om de stad per fiets of scooter te verkennen? Met de Porto card krijg je korting op het verhuur ervan. Ook kun je kiezen voor een van de vele tours in en rond Porto die bij de Porto kaart aangesloten zijn. Bijvoorbeeld een boottocht over de Douro onder de 6 bruggen. Die vond ik erg leuk, omdat je vanaf het water weer een ander perspectief op de mooie stad hebt.

Vind hier de mooiste accomodaties voor je stedentrip Porto!

Porto card korting op boottocht

En een vorm van korting die ik nog niet eerder mee heb gemaakt, is die op de tarieven van parkeergarages. Wij hadden een auto gehuurd en die stond in een van de Saba parkeergarages in het centrum geparkeerd. De parkeertarieven zijn niet mals in Porto! Ze variëren van € 20,- tot wel € 50,- voor een dagkaart, afhankelijk van hoe centraal de parkeergarage is. Ik maakte dankbaar gebruik van de Porto card, die 23% tot zelfs 48% korting gaf.

Lees ook: alles over de Francesinha sandwich in Porto

Hier noem ik slechts enkele voorbeelden van kortingen van de Porto card die ik zelf interessant vind. De Porto card levert je gewoon echt een heleboel mogelijkheden voor korting op en verdient zich gemakkelijk terug. Een compleet en actueel overzicht van de meer dan 150 mogelijkheden en aangesloten restaurants, tours, winkels en andere gelegenheden vind je op de website van Visit Porto.

Extra Porto card voor OV

Porto kent een goed netwerk van openbaar vervoer per bus, metro en tram. Je kunt de werking van de Porto card uitbreiden met het gebruik van het openbaar vervoer. Daarvoor krijg je dan een tweede pasje dat als een OV chipkaart werkt. De oude tram die door de stad rijdt is hier helaas wel van uitgesloten.

geen tram met de Porto card

Of het aanvullen van de Porto card met OV ook echt nodig is, ligt er een beetje aan of je graag wandelt. Alles in het oude centrum van de stad Porto is goed te voet te doen, zeker als je een centraal gelegen hotel in dat gebied hebt. Wil je naar de overkant, naar de wijk Vila Nova de Gaia, dat is nog steeds te voet te doen, maar al wel een iets langere afstand. Enkele musea en bezienswaardigheden zoals de tuinen bij Serralves en het museum van moderne kunst liggen wel echt een stuk verder weg. Remco en ik wandelen graag en met Mats ging het prima in de buggy of draagzak. Een volgende keer zou ik geen OV bij de Porto kaart kiezen en de enkele keer metro los betalen.

Wat kost de Porto card?

Na al die fijne info wil je natuurlijk graag weten wat de Porto card kost. Je hebt verschillende mogelijkheden. Ten eerste kies je een periode van 1 tot 4 dagen. Vervolgens kies je of je de kaart met of zonder openbaar vervoer wilt.

 zonder openbaar vervoermet openbaar vervoer
1 dag6 Euro13 Euro
2 dagen10 Euro20 Euro
3 dagen13 Euro25 Euro
4 dagen15 Euro33 Euro

Tarieven 2021

Waar is de Porto card te koop?

De Porto card kun je bij de twee verschillende VVV kantoren in het centrum van Porto kopen. De eerste vind je naast de Sé kathedraal. De tweede is vlakbij het stadhuis van Porto gevestigd aan de Avenida dos Aliados. Ook kun je de kaart op het vliegveld van Porto aanschaffen.

Dit bericht is in samenwerking met Visit Porto tot stand gekomen. Ik heb de Porto card aangeboden gekregen om drie dagen uit te proberen. Zoals altijd geef ik mijn oprechte mening.