Een houten huwelijk, dat is hoe het officieel heet als je vijf jaar getrouwd bent. In september hebben Remco en ik ons ‘houten huwelijk’. Oftewel dan is het alweer vijf jaar geleden dat wij elkaar het eeuwige ja-woord gaven met onze voetjes in het zand op de Malediven. Ik herinner me alles van die dag nog alsof het gisteren was. Het was perfect! Droom jij ook van een bruiloft in het buitenland? Daar is wel de nodige voorbereiding voor nodig. Wat regel je ter plekke en wat kun je beter in Nederland al regelen als je gaat trouwen in het buitenland? Ik geef je vijf tips.

# Kies de locatie

Trouwen in het buitenland is echt wel anders dan trouwen in Nederland. Je kiest dan vaak voor een (buiten)locatie die niet te vergelijken is met de Nederlandse mogelijkheden. Dineren in een tuin in Toscane bij een ondergaande zon of dansen op een zandbank ergens in de oceaan bij de Malediven, het is een droom die werkelijkheid wordt. Wanneer je in het buitenland wilt trouwen is het nodig om goed na te denken over de locatie van je ceremonie.

Misschien heb je al snel besloten in welk land je wilt trouwen. Maar welke exacte locatie? Welke sfeer wil je graag hebben? Wat is je beschikbare budget? En heeft de locatie ook de feestmogelijkheden die je wilt, als je bijvoorbeeld gasten wilt laten overkomen. Zeker als je de bestemming voor je bruiloft niet (goed) kent, kan dit best wel een hele (online) speurtocht worden.

# Koop je bruidskleding

Tenzij je ter plaatse een klerenmaker kent die jouw maten kent en iets op maat voor je maakt, kun je je bruidskleding het beste in Nederland aanschaffen. Kledingmaten en pasvormen verschillen namelijk nogal eens in andere landen. En je wilt er op je trouwdag natuurlijk op je allerbest uitzien met de mooiste kleding die goed en lekker zit. Ik vond het heel bijzonder om samen voor de bruidskleding te shoppen. Een van de leukste dingen van de hele voorbereiding. Tegenwoordig kun je ook veel bruidskleding en accessoires online vinden, zoals in de uitgebreide webshop The Beautiful Bride Shop.

Vergeet naast de trouwjurk en het pak ook de bruidslingerie niet. Ook die pasvormen zijn in andere landen compleet anders. En de pasvorm van goed zittende bruidslingerie luistert nauw, zodat het perfect onder je jurk zit. Een tip voor als je in een warm en zonnig land wilt trouwen, zoek naar een ademend korset. Er zit namelijk nogal wat verschil in en dat is net wat minder warm.

Leestip: trouwen op de Malediven, wat zijn de kosten?

Trouwen op de Malediven regelen voor trouwen in het buitenland

# Regel de legalisering van je huwelijk

De ceremonie in het buitenland organiseren kan natuurlijk altijd. Maar of je daar dan ook daadwerkelijk voor de wet trouwt, hangt af van de regels van het land. Zorg dat je die op tijd hebt uitgezocht. Soms moet je er bepaalde documenten vooraf voor in orde maken. Of in Nederland al in ondertrouw gaan.

En in bepaalde landen is het erg lastig, langdurig of zelfs onmogelijk om als buitenlander voor de wet te trouwen. In dat geval kun je in Nederland het wettelijk gedeelte regelen voor of na je huwelijksceremonie. Omdat het wettig verklaren in de Malediven maanden kan duren en meerdere bezoeken aan de plaatselijke ambassade nodig bleek te hebben, kozen wij ervoor om naderhand in Nederland nog even langs het gemeentehuis te gaan. Bijkomend voordeel, je kunt je trouwkleding nog een keertje aan. Hier vind je een handige zoektool met de regels per land.

# Boek je tickets

Klinkt als een enorm open deur he? Toch wil ik het je wel meegeven dat dit enorm belangrijk is om te regelen voor het trouwen in het buitenland. Alleen kijken naar tickets geeft je geen garantie dat ze ook beschikbaar zijn voor jouw geplande datum. Zorg dat je alles op tijd boekt. Ook al ga je trouwen op een bestemming waar normaliter heel frequent vluchten heen gaan, je wilt toch niet meemaken dat jouw plan in de soep loopt, omdat een vlucht vol is. Of dat de hotels in de buurt net vol zijn vanwege een seminar of zo.

Denk bij de tickets naar je droomhuwelijk ook aan het boeken van voldoende bagage. Je wilt je jurk en pak vast niet in je koffer proppen. Veel airlines hebben de mogelijkheid het voor je op te hangen in de cabine, maar dat moet je wel vooraf regelen.

En dat geldt natuurlijk extra voor als je gasten bij je huwelijksceremonie wilt hebben. Hoe meer gasten, des te meer plekken je in een vliegtuig rond die tijd nodig hebt.

Leestip: zo boek je goedkope vliegtickets

regelen voor trouwen in het buitenland

# Check je verzekering

Trouwen is net even een ander reisdoel dan een gewone vakantie. Vaak maakt het voor de reis zelf voor een reisverzekering niet uit, omdat je voor plezier in het buitenland bent. Maar mocht er iets met de ceremonie niet naar wens gaan en wil je dan terugvallen op je verzekering? Dat valt dan weer niet persé direct onder je reisverzekering.

Deze vijf punten moet je dus regelen voor je gaat trouwen in het buitenland. En dan ben je weer een stap dichterbij je onvergetelijke mooie grote dag!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.