Eerder schreef ik over solo reizen en de gezonde spanning die het met zich mee brengt. Er zijn heel wat reacties op gekomen van reislustige types die solo reizen geen probleem vinden. Good for you! 😀 Maar wat nou als je het toch niet helemaal ziet zitten om in je eentje een retourtje richting unknown te boeken en je wilt ook niet met een georganiseerde groepsreis mee? Ook die reacties waren er. En ik heb wat tips die je kunnen helpen om je reis op een bepaalde manier in te richten, zodat je je er prettig bij voelt.

1. Zoek hostels uit met gemeenschappelijke ruimtes en excursies

Hostels zijn natuurlijk ideale plaatsen om met andere reizigers in contact te komen en die kun je vanaf je hier al boeken. Let er daarbij op of ze gemeenschappelijke ruimtes hebben (waar je makkelijk andere reizigers kunt ontmoeten, misschien wel een hele gezellige bar:D) en of ze excursies aanbieden (waar je samen met anderen bij aan kunt sluiten).

Je hoeft niet perse een stinkende, rommelige kamer vol stapelbedden met zijn tienen te delen. Steeds meer hostels bieden private rooms voor één persoon. Of soms moet je voor twee personen betalen om de hele kamer te krijgen, maar zijn de prijzen dusdanig dat dat wel acceptabel is. Gelukkig zijn niet alle gedeelde kamers stinkend en rommelig, maar vaak vooral gezellig 😉

Ook leuk: mijn ervaringen met alleen reizen

En wie weet ontmoet je in het hostel iemand met wie het zo klikt dat je samen weer een stukje verder reist. Er zijn namelijk meer mensen die solo reizen en aansluiting zoeken.

Hostel

2. Kijk wat je vanuit hier al wilt boeken

Verschillende reisorganisaties bieden via internet zogenaamde bouwstenen aan, oftewel excursiepakketten van twee dagen of langer. Die kun je ook nog eens aan elkaar knopen, waardoor je eigenlijk je eigen reis aan het organiseren bent vanaf hier. Let wel, je betaalt er doorgaans wel iets meer voor dan dat je het ter plekke zelf zou regelen. Maar het kan je wel wat meer vertrouwen en rust geven als je zo al een stukje voor jezelf vanuit thuis geregeld hebt.

Ikzelf vond het in Brazilië prettig om een bepaald traject al te regelen, vanwege alle verhalen over veiligheid (of juist de onveiligheid). Via Dagboek Reizen kon ik een stukje precies organiseren zoals ik het wilde. Er werd ook rekening gehouden met dat ik niet zo van de fancy hotels ben (zeker niet in mijn uppie, want dat is vaak zo saaaai). Zo kwamen we samen op een traject waarbij het dus al wel in Nederland vastgelegd was, maar het wel als vrijheid voelde omdat het exact naar mijn wens was. Hierbij had ik alleen het traject, dus (openbaar) vervoer van A naar B en verblijf, geregeld en niet de excursies. Je kunt dit zo uitgebreid maken als je wilt. In je eentje betaal je wel iets meer, want het is een privé traject. En je betaalt natuurlijk ook wel voor een stukje gemak.

3. Zoek een reisgenoot

Mijn allereerste backpack reis had ik bedacht om alleen te gaan, maar om eerlijk te zijn, ik vond dat echt doodeng! Ik heb toen een oproep voor een reisgenootje op een reisforum geplaatst. Zo ben ik in contact gekomen met verschillende gelijkgezinden. Uiteindelijk heb ik toen een meisje ontmoet waarmee ik voor een aantal weken naar Thailand ben vertrokken en we hebben ontzettend veel lol gehad. Nu zijn we nog steeds vriendinnen. Tegenwoordig zijn er meerdere forums en ook op Facebook kun je je aanmelden voor communities om een reisgenootje te vinden.

Lees ook: hoe kies je je reisgenoot? 

Is via internet contact leggen niet je ding? Wat dacht je van mensen in je omgeving bevragen? Laat mensen in je omgeving weten wat je plannen zijn en misschien kent iemand wel weer iemand die ook dat ene land op het lijstje heeft staan. Of misschien ken je zelf wel iemand, die niet meteen bij je op zou komen, maar waarmee je wel samen zou kunnen reizen. Ik zou het bij het sollicitatiegesprek dat ik mee voerde niet bedacht hebben, maar een jaar later ging ik samen met een stagiaire van werk op reis en dat ging super 🙂

En het kan natuurlijk zo zijn dat je iemand treft waarmee je het op een gegeven moment niet meer ziet zitten om de hele reis samen te doen. Als je daar vooraf afspraken over maakt, moet het volgens mij prima kunnen dat je dan zonder elkaar verder gaat. Dan kan dit dus wel een manier zijn om niet in je eentje te hoeven starten. En misschien hou je er dus zelfs een vriendschap aan over.

Wat denk je, zie jij jezelf solo reizen?