Alweer in 2005 maakte ik mijn allereerste verre reis. En toch kan ik me deze reis nog heel goed herinneren. Vooral de enorme spanning voor het onbekende. Ga ik het er wel redden? Wat ga ik daar eigenlijk doen? Durf ik het wel alleen? Wat als ik het er nou niet leuk vind? Gelukkig hoefde ik over die laatste vraag niet na te denken. De reis was fantastisch! Het land was schitterend, de mensen waren ontzettend vriendelijk, het eten was verrukkelijk… Alles klopte. En mijn passie voor reizen was geboren.

Iedereen wil natuurlijk een onvergetelijke eerste ervaring wanneer hij gaat backpacken. En dan wel onvergetelijk, omdat je reis zo ontzettend tof was. Daarom is het prettig voor een beginnende backpacker om een land uit te kiezen was redelijk ‘makkelijk’ te bereizen is.

Makkelijk wil niet zeggen dat het geen uitdaging is, want je komt hoe dan ook in een nieuwe omgeving terecht, wat altijd voor verrassingen kan zorgen. Maar ik bedoel ermee een land dat easy-going is, met makkelijk toegang tot allerlei faciliteiten en excursies en waar je je met Engels en gebaren best wel verstaanbaar kunt maken. Deze drie bestemmingen zijn volgens mij het meest geschikt.

1. Thailand
Dit land was ook de bestemming van mijn eerste verre reis. En ik kan je dus uit eigen ervaring vertellen dat dit land erg fijn is om als beginnende reiziger rond te trekken. Je kunt gemakkelijk de wat bekendere (en daarmee meer ontwikkelde – toeristische) plekken opzoeken en toch avontuur proeven. Denk bijvoorbeeld aan een eerste kennismaking met Bangkok vanuit de bekende backpackersstraat Khao San Road, tempels bezoeken in Ayutthaya, een jungle trekking in Chiang Mai, relaxen op het strand op Phuket of Koh Tao.

Durf je toch van de gebaande paden af, dan zijn er ook genoeg andere mogelijkheden. Wat denk je van een meerdaagse jungle trekking in het veel minder bekende Khao Sok National Park of het Robinson Crusoe gevoel ervaren op het onontdekte pareltje Koh Ngai?

2. Bali
Droom je van oneindige rijstvelden, hagelwitte stranden, lekker eten en een ongekende vriendelijkheid van de lokale bevolking? Dan is Bali echt iets voor jou! Het eiland is vrij groot, je kunt je er gemakkelijk weken vermaken. Geniet van de bijzondere Balinese cultuur, van de relaxte sfeer in Ubud, bij een strandtent op de stranden Sanur of Seminyak, ga dolfijnen spotten bij Lovina of dompel jezelf onder in het bruisende nachtleven in Kuta.

Wil je je even los breken van de mainstream? Hoewel het verkeer een tikkeltje chaotisch is, durf je vast wel met een scooter zelf het eiland te doorkruisen. Zo kom je op verrassende plekken terecht. Of pak een boot (of binnenlandse vlucht) naar een ander eiland, bijvoorbeeld een van de gili’s, het nog minder ontwikkelde Lombok of juist Java met haar bekende tempels.

3. Vietnam
Wil je een iets minder bekend land, dan is Vietnam wel iets voor jou. Hoewel het toerisme er de laatste jaren flink aan het toenemen is, ademt het nog steeds een pure en authentieke sfeer uit. Het land heeft een roerige geschiedenis, waar je ongetwijfeld over zult horen, de tempels in Hoi An zullen je verwonderen en het land heeft een prachtig landschap. Een enorme kustlijn vol schitterende stranden, indrukwekkende rijstterrassen in Sapa en kalkstenen bergen in Halong Bay.

Vrijwel iedereen reist van noord naar zuid of andersom. Jij wil het anders doen? Wat dacht je van compleet even offline zijn op Whale Island of achterop de motor toeren door de bergen?

Zijn dan alleen landen in Azië geschikt voor een beginnende backpacker? Nee, natuurlijk niet. Welke bestemming bij je past is heel persoonlijk. Spreek je een aardig woordje Spaans, dan zijn bepaalde landen in Midden Amerika ook goed te doen, zoals Mexico en Panama. Maar als je het mij vraagt, dan zijn Thailand, Bali en Vietnam de meest toegankelijke bestemmingen. En nog een pluspuntje: deze landen zijn ook nog eens vriendelijk voor je budget.

Als je overweegt voor het eerst een verre reis te gaan maken, waar ben je van plan heen te gaan? Of voor de ervaren reiziger, waar ging jouw eerste verre reis heen?