fbpx
Indonesië Thailand Vietnam

3 bestemmingen voor een beginnende backpacker

 • 12 maart 2017

Alweer in 2005 maakte ik mijn allereerste verre reis. En toch kan ik me deze reis nog heel goed herinneren. Vooral de enorme spanning voor het onbekende. Ga ik het er wel redden? Wat ga ik daar eigenlijk doen? Durf ik het wel alleen? Wat als ik het er nou niet leuk vind? Gelukkig hoefde ik over die laatste vraag niet na te denken. De reis was fantastisch! Het land was schitterend, de mensen waren ontzettend vriendelijk, het eten was verrukkelijk… Alles klopte. En mijn passie voor reizen was geboren.

Iedereen wil natuurlijk een onvergetelijke eerste ervaring wanneer hij gaat backpacken. En dan wel onvergetelijk, omdat je reis zo ontzettend tof was. Daarom is het prettig voor een beginnende backpacker om een land uit te kiezen was redelijk ‘makkelijk’ te bereizen is.

Makkelijk wil niet zeggen dat het geen uitdaging is, want je komt hoe dan ook in een nieuwe omgeving terecht, wat altijd voor verrassingen kan zorgen. Maar ik bedoel ermee een land dat easy-going is, met makkelijk toegang tot allerlei faciliteiten en excursies en waar je je met Engels en gebaren best wel verstaanbaar kunt maken. Deze drie bestemmingen zijn volgens mij het meest geschikt.

1. Thailand
Dit land was ook de bestemming van mijn eerste verre reis. En ik kan je dus uit eigen ervaring vertellen dat dit land erg fijn is om als beginnende reiziger rond te trekken. Je kunt gemakkelijk de wat bekendere (en daarmee meer ontwikkelde – toeristische) plekken opzoeken en toch avontuur proeven. Denk bijvoorbeeld aan een eerste kennismaking met Bangkok vanuit de bekende backpackersstraat Khao San Road, tempels bezoeken in Ayutthaya, een jungle trekking in Chiang Mai, relaxen op het strand op Phuket of Koh Tao.

Durf je toch van de gebaande paden af, dan zijn er ook genoeg andere mogelijkheden. Wat denk je van een meerdaagse jungle trekking in het veel minder bekende Khao Sok National Park of het Robinson Crusoe gevoel ervaren op het onontdekte pareltje Koh Ngai?

2. Bali
Droom je van oneindige rijstvelden, hagelwitte stranden, lekker eten en een ongekende vriendelijkheid van de lokale bevolking? Dan is Bali echt iets voor jou! Het eiland is vrij groot, je kunt je er gemakkelijk weken vermaken. Geniet van de bijzondere Balinese cultuur, van de relaxte sfeer in Ubud, bij een strandtent op de stranden Sanur of Seminyak, ga dolfijnen spotten bij Lovina of dompel jezelf onder in het bruisende nachtleven in Kuta.

Wil je je even los breken van de mainstream? Hoewel het verkeer een tikkeltje chaotisch is, durf je vast wel met een scooter zelf het eiland te doorkruisen. Zo kom je op verrassende plekken terecht. Of pak een boot (of binnenlandse vlucht) naar een ander eiland, bijvoorbeeld een van de gili’s, het nog minder ontwikkelde Lombok of juist Java met haar bekende tempels.

3. Vietnam
Wil je een iets minder bekend land, dan is Vietnam wel iets voor jou. Hoewel het toerisme er de laatste jaren flink aan het toenemen is, ademt het nog steeds een pure en authentieke sfeer uit. Het land heeft een roerige geschiedenis, waar je ongetwijfeld over zult horen, de tempels in Hoi An zullen je verwonderen en het land heeft een prachtig landschap. Een enorme kustlijn vol schitterende stranden, indrukwekkende rijstterrassen in Sapa en kalkstenen bergen in Halong Bay.

Vrijwel iedereen reist van noord naar zuid of andersom. Jij wil het anders doen? Wat dacht je van compleet even offline zijn op Whale Island of achterop de motor toeren door de bergen?

Zijn dan alleen landen in Azië geschikt voor een beginnende backpacker? Nee, natuurlijk niet. Welke bestemming bij je past is heel persoonlijk. Spreek je een aardig woordje Spaans, dan zijn bepaalde landen in Midden Amerika ook goed te doen, zoals Mexico en Panama. Maar als je het mij vraagt, dan zijn Thailand, Bali en Vietnam de meest toegankelijke bestemmingen. En nog een pluspuntje: deze landen zijn ook nog eens vriendelijk voor je budget.

Als je overweegt voor het eerst een verre reis te gaan maken, waar ben je van plan heen te gaan? Of voor de ervaren reiziger, waar ging jouw eerste verre reis heen?

25 Reacties

 • Minke Wink

  Wat leuk! Echt helemaal mee eens 🙂 Thailand en Vietnam waren ook mijn bestemmingen toen ik voor het eerst in mijn eentje ging reizen. Echt hele fijne landen voor de beginnende backpacker 😉

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat toevallig! Nou ja, Vietnam deed ik zelf pas veel later, maar het voelde meteen wel heel erg als easy going.

   Beantwoord
 • Melanie

  Bali zou ik persoonlijk combineren. Op de gili’s valt weinig te backpacken aangezien de eilanden met een uur geheel bekeken zijn. Persoonlijk zou ik dan ook Lombok er bij doen. Dit is een niet te groot eiland wat eigenlijk nog mooier is dan Bali. Java is echt fantastisch om te backpacken, maar dan moet je er ook wel de tijd voor hebben. Vooral als je de grote steden wilt vermeiden. Die op een aantal na niet de moeite waard zijn. Vietnam wil ik graag op een fiets doorkruizen. Staat al jaren op mijn wens lijst.

  Beantwoord
  • Lizette

   Helemaal mee eens, als je de tijd hebt en zin in wat meer authenticiteit, dan zou ik zeker Lombok erbij combineren. Dat is mijn favoriete plek op aarde 😀 Alleen wel een stuk minder toeristisch en buiten de gebaande paden als moslim-eiland niet altijd even makkelijk voor buitenstaanders vond ik toen. Ik kan niet wachten tot ik weer terug ga. Java vond ik ook fantastisch, en Sumatra ook, maar dan heb je inderdaad wel wat meer tijd nodig.
   Vietnam per fiets is volgens mij prima te doen!

   Beantwoord
 • Co | Op reis met Co

  Leuk overzicht! Mijn eerste backpackervaring was Cuba, dat was best wel pittig 😉 Daarna Australië en dat was echt een eitje, scheelt echt enorm als je de taal spreekt (en werkend internet helpt ook)

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je 🙂 Oh ja, Cuba lijkt me wel pittig, maar wel heel tof! Het is dat ik zelf nog nooit in Australië geweest ben, anders was het land wel in dit lijstje geland. Dat je de taal spreekt, vind ik een grote plus voor reisgemak.

   Beantwoord
 • Edmee

  Mijn eerste verre reis was Australië. Super makkelijk te bereizen. Ook alleen. Je ontmoet er overal andere reizigers. En heel afwisselend. Van groen en tropisch, naar ruig en uitgestrekte droogte. Maar inderdaad wel minder budget dan Azië.

  Beantwoord
  • Lizette

   Het lijkt me nog steeds super om ooit naar Australië te gaan. Maar ben soms een beetje bang dat het me zo goed bevalt dat ik niet meer naar huis wil 😉 Remco en ik hebben het er wel eens over om langere tijd met een camper te gaan trekken daar, lijkt me geweldig!

   Beantwoord
 • Anke

  Ik begon in 2000 met backpacken, in Australië en Nieuw Zeeland. Dat zijn als je het mij vraagt ook nu nog steeds geweldige bestemmingen voor de beginnende backpacker. Geweldige natuur, vriendelijke mensen en de Engelse taal is wel zo handig. Maar ik geef je gelijk dat de landen die je noemt ook in aanmerking komen!

  Beantwoord
  • Lizette

   Nieuw-Zeeland heb ik nog niet vaak gehoord als eerste bestemming voor backpackers. Het lijkt me wel een waanzinnig mooi land en vanwege de taal ook wel relaxt om te bereizen.

   Beantwoord
 • Sabine

  Mijn eerste reis helemaal alleen ging naar Griekenland. Echt een fantastisch land om doorheen te backpacken. Alleen niet een verre reis haha 🙂 Ik kies graag voor landen die niet enorm toeristisch is. Thailand staat ook ergens onderaan de lijst haha 😛 De eerste verre reis ging naar Ghana. Vietnam staat wel hoog op de lijst! Backpacken door Israël, Westelijke Jordaanoever en Jordanië vond ik ook fantastisch. De eerste reis na Ghana was of Maleisië of Argentinië… is al zo lang geleden hahaha

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat een bijzondere keuze voor een eerste reis alleen. Misschien niet super ver weg, maar wel avontuurlijk 😉 Ik hou ook minder van toeristische plekken, ik ben daarom wel heel blij dat ik Thailand zo’n twaalf (!!) jaar geleden al gezien heb, volgens mij is het de laatste jaren in rap tempo nog meer veranderd. Israël lijkt me ook waanzinnig. Jordanië vond ik best lastig om alleen te reizen eerlijk gezegd, maar wel heel gaaf.

   Beantwoord
 • Niels

  Van alle drie de landen die je opnoemt trekt vietnam mij het meest. Moeilijk uit te leggen maar daar zou ik graag nog een keer heengaan. Ik heb er de laatste tijd veel leuke verhalen over gehoord en gelezen. Of het backpackend gaat worden denk ik niet, maar het heeft ook zijn voordelen! Leuke en vooral informatieve post. Bedankt!

  Beantwoord
  • Lizette

   Graag gedaan 🙂 Vietnam heeft me van deze landen het meest verrast. Ik vond de sfeer erg relaxt. En by the way, ik ben er wel met mijn rugzak door getrokken op de bonnefooi, maar ik sliep wel in de betere guesthouses en zo, iets meer luxe dan toen ik een jonge backpacker was 😉

   Beantwoord
 • Jenny - IkReis

  Mijn eerste keer solo-backpacken ging ook naar Thailand. Een mooi land, ik ben er nog een aantal keer teruggekeerd.

  Beantwoord
  • Lizette

   Toevallig! En heb je het land heel erg zien veranderen? Of juist andere plekken bezocht? Ik twijfel heel erg of ik nog eens terug zou willen, maar in combinatie met Cambodja is het wel handig.

   Beantwoord
 • ivonne

  Mijn allereerste reis was naar Indonesië, maar dat was een groepsreis met af en toe dagen die je zelf in kon delen. Ik ging vroeger altijd in de zomer kamperen op de bonnefooi, naar Frankrijk, Italië, Oostenrijk…..Mijn allereerste backpack reis maakte ik met Frank. Na onze tijd in Amerika gingen we als eerste naar Thailand, Australië en Indonesië tijdens één lange reis, heerlijk!

  Beantwoord
 • Kelly | Dutchie on the Road

  Mijn eerste verre reis was naar Australië. Makkelijker kan haast niet. Vietnam en Bali zijn ook prima te doen en vorig jaar heb ik drie weken in mijn uppie door Thailand gereisd. Ideaal land voor backpackers.

  Beantwoord
  • Lizette

   Ik denk inderdaad, afgaande op de verhalen, dat Australië ook erg gemakkelijk te reizen is. Kan me wel voorstellen dat voor jongeren met beperkte inkomsten Australië misschien net boven budget is.

   Beantwoord
 • Jessica

  Ik denk dat voor de meeste beginnende backpackers Aziatische landen toch wel het fijnst zijn om te ‘leren’ backpacken. Ze spreken daar wat sneller Engels, maar ook is alles net wat gemakkelijker geregeld en georganiseerd dan bijvoorbeeld in Latijns-Amerika. Al is die kant van de wereld natuurlijk ook prachtig! <3

  Beantwoord
  • Lizette

   Helemaal mee eens! Ik vind de twee “kanten” van de wereld lastig te vergelijken, beiden schitterend, maar Azië net wat gemakkelijker voor een beginnende backpacker.

   Beantwoord
 • Elisa | Lies rond de wereld

  Leuke lijst. Ik heb van deze 3 enkel Thailand gezien, ben wel heel benieuwd naar de rest. Toevallig was Thailand de eerste backpackreis van mijn vriend en die s sindsdien ook aardig reisverslaafd. Ik ben het dus helemaal met je eens dat het een perfecte bestemming is voor een beginnende backpacker 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je! 🙂 Toevallig! Ik denk dat Thailand voor veel mensen het eerste land was. Inderdaad perfect ervoor

   Beantwoord
 • Marlies

  Ik ben hier helemaal mee eens! 🙂 Mijn eerste bestemming als backpacker was Thailand en daar ben ik heel blij om geweest. Blijft toch speciaal.

  Beantwoord
  • Lizette

   Toevallig, dat was ook mijn eerste bestemming. En het blijft inderdaad een speciaal land, dat eerste. Hoewel er denk ik in al die tijd wel veel veranderd is.

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.