Volledig onder de indruk van de gouden koetsen, tronen en andere voorwerpen uit het koloniale verleden loop ik het Nationaal Historisch Museum uit. De andere meiden uit het hostel willen naar het moderne kunstmuseum. Dat lijkt mij ook wel interessant en ik pak de Lonely Planet uit mijn tas om op te zoeken waar het is. Er klinkt swingende muziek van een paar straten verderop. Dat is heel gebruikelijk in de weken voor carnaval. Het kunstmuseum blijkt niet ver weg en we besluiten te gaan lopen. Dat moet qua veiligheid in Rio de Janeiro overdag toch wel kunnen, denk ik.

Veiligheid in Rio de Janeiro

We lopen de hoek om. De muziek wordt steeds harder, we lijken die kant ook uit te lopen. In de verte zien we een dansende menigte. Eén van ons oppert om een kijkje te gaan nemen. Het klinkt immers wel heel gezellig. We naderen de muziek en de mensen. Totdat een vrouw ons aanspreekt. Ze is niet bijzonder feestelijk gekleed en ze lijkt ook niet bij het gezelschap te horen. “Go back” zegt ze, “they are very drunk”. De combinatie van alcohol en feesten is me niet onbekend, dus ik schrik er niet meteen van. De menigte is nog maar een paar meter van ons verwijderd. De vrouw oppert nogmaals om weg te gaan, maar voor we het weten staan we tussen de dansende mensen en dansen we mee. De mensen praten – of schreeuwen eigenlijk – Braziliaans en geen van ons verstaat het. De vrouw blijft in onze buurt. Mensen uit de menigte botsen tegen ons aan. Soms best wel stevig. Alsof er een windvlaag langs komt, voelen we opeens allemaal tegelijkertijd hetzelfde. Deze menigte is heel uitbundig en sommige mannen lijken wel erg ver onder invloed.

Onze intuïtie lijkt parallel afgestemd. Op hetzelfde moment willen we onszelf uit de menigte verlossen. We grijpen elkaar bij de hand en de vrouw voorop. Zij loodst ons erdoorheen. Als een slang breken we uit de groep los. We versnellen onze pas en slaan de hoek om. Er komt net een taxi aanrijden, de vrouw houdt hem aan. We stappen in, bedanken haar en de taxi rijdt weg. Naar het museum 2 kilometer verderop. Zo. Dat was toch wel even spannend.

Alarmbelletjes

Zou er echt iets gebeurd zijn in de menigte? Geen idee. Mijn gevoel gaf op een gegeven moment in ieder geval een alarmbelletje. En het is altijd goed daar naar te luisteren. Of naar het goedbedoelde advies van een lokaal persoon.

Rio de Janeiro heeft echt een compleet andere cultuur dan je gewend bent. Misdaadcijfers liggen er vele malen hoger. En geweld is er vaker wel het geval dan niet. Waar in Nederland iemand stiekem wat uit je jaszak pikt, besluit een dief in Rio veel sneller om een mes te trekken en te gebruiken. De veiligheid in Rio de Janeiro is dus echt wel iets om rekening mee te houden.

Ook leuk: 5 Redenen om naar Rio de Janeiro te gaan

Het is wat mij betreft geen reden om er niet heen te gaan. De bruisende stad van de Sambo heeft heel veel toffe dingen te bieden. De Cristo Rei, de suikerberg, Copacabana… Ik heb er een geweldige tijd gehad! Met de volgende tips en je gezonde verstand doe je er in ieder geval alles aan om aan je veiligheid in Rio De Janeiro te denken.

Rio de Janeiro

Draag geen sierraden

Geen horloge, geen armbanden en ketting. En geen grote oorbellen. Ook al zijn het geen dure dingen, het kunnen triggers zijn voor iemand om van je af te willen nemen. Voorkom die trigger zoveel mogelijk.

Houd geen camera of telefoon in je handen

Datzelfde geldt voor je camera en telefoon. Pak deze alleen uit je broekzak of tas wanneer je die even wilt gebruiken en stop het daarna goed weg. Rond de carnaval is het veel drukker. Daardoor vond ik de veiligheid in Rio de Janeiro extra spannend. Ik koos ervoor om een kleine camera mee te nemen in plaats van mijn spiegelreflex. En die nam ik enkel overdag mee, nooit ’s avonds. Mijn telefoon deed ik in een tasje onder mijn kleding, een soort money belt.

Gebruik een goedkope tas zonder waardevolle inhoud

Over een tas gesproken, ik had een linnen tasje bij met enkel een reisgids, flesje drinken en overdag mijn kleine camera erin. Zou iemand die mee willen nemen, dan was de schade maar beperkt. Naar mijn idee ziet zo’n tasje er minder “jatwaardig’ uit dan een leuke handtas.

Neem een taxi, ook voor korte stukjes

Vanwege de veiligheid in Rio de Janeiro heb ik er bijzonder weinig over straat gewandeld. Zelfs voor de korte stukken nam ik een taxi. Vooral ’s avonds is het aan te raden om taxi’s te nemen.  

Ook leuk: tips voor je bezoek aan de Iguazu watervallen

Ga niet alleen over straat

Groepen worden minder vaak belaagd dan mensen die alleen zijn. Mocht je alleen reizen zoals ik toen, dan is het– naast gezelligheid – dus ook voor je veiligheid in Rio de Janeiro goed om aansluiting bij anderen te vinden. Een hostel is de ideale plek voor ontmoetingen met andere reizigers. Via booking.com boek je eenvoudig je overnachting. Zo ontmoet je wellicht ook mensen om mee verder door het prachtige Brazilië te reizen. Eefje schreef een blog met een route van 4 weken door Brazilië.

Vermijd drukke menigten

Zoals eigen kijk in ieder land doe je er verstandig aan om drukke menigten van bijvoorbeeld betogen en demonstraties uit de weg te gaan. De emotie kan omslaan in een negatieve sfeer en daar wil je niet tussenin komen.

Kies goed je reisperiode

Mijn ervaring is niet helemaal standaard, omdat het rond de carnaval drukker en vaak minder veilig is. Zoek je niet persé de carnaval op, vermijd dan de weken daarvoor ook.  

Boek excursies

Loop niet zelf de favela’s (sloppenwijken) in, maar zoek een betrouwbare gids. Dat behoeft denk ik geen betoog. Maar ook voor alle andere bezienswaardigheden kun je kiezen voor georganiseerde excursies. Via Get Your Guide kun je thuis al betrouwbare trips online boeken.

Hoe denk jij over de veiligheid in Rio de Janeiro?