Heb je net alle kleding uitgezocht en klaar gelegd voor in je koffer of rugzak, moet je nog de juiste schoenen erbij uitkiezen. Het paar schoenen dat je mee op reis neemt is eigenlijk nog belangrijker dan je kleding. Want wat je ook gaat doen, backpacken of een stedentrip, je wilt comfortabel kunnen lopen. Voor een korte trip kies ik schoenen die in verschillende situaties perfect zijn, zodat er maar één paar mee hoeft. Sandalen kunnen bijvoorbeeld vlot onder een strandjurkje overdag en zijn ’s avonds ook netjes. Welke schoenen zijn handig voor welke reis?

Bij schoenenmodehuis Van den Assem vind je een breed assortiment van soorten schoenen. Per categorie schoenen vertel ik je de voordelen voor op reis.

Sneakers

Sneakers zijn het soort schoen voor eigenlijk iedere reis. Ze staan leuk onder allerlei outfits. Bijvoorbeeld de trendy Copenhagen footwear sneakers. En het belangrijkste, ik vind ze onwijs fijn lopen. Tijdens een stedentrip leg je vaak behoorlijk wat kilometers af. En dan zijn schoenen met een goed voetbed ook belangrijk, zodat je aan het einde van de dag geen pijnlijke voeten hebt. Ook kun je met sneakers met wat profiel onder de zool prima korte hikes maken, bijvoorbeeld vanaf een strandje een stuk het bos in. Bovendien geven sneakers met rubberen zolen grip bij een natte ondergrond. Dus je kunt ook nog door wandelen naar die ene waterval.

schoenen

Slippers

Of je nou drie weken aan een tropisch strand gaat liggen of een paar dagen naar Berlijn of Barcelona gaat en daar een paar uurtjes aan een (stad)strand mee pikt, slippers zijn echt onmisbaar voor een strandvakantie. Daar zijn ze ook ooit voor bedacht.

Evengoed zijn slippers volgens mij onmisbaar tijdens een rondreis met je backpack. Menig ver land heb ik op mijn teenslippers doorkruist. Niet omdat ze zo comfortabel zitten. Wel omdat ze weinig plek in beslag nemen en ik verder vaak alleen wandelschoenen op een rondreis mee neem en geen andere schoenen mee op reis wil nemen. De wandelschoenen vind ik veel te stug en warm om altijd te dragen, met als gevolg dat ik dus de rest van de vakantie op slippers loop.

Wandelschoenen

Wandelschoenen of bergschoenen hebben het grote voordeel dat ze comfortabel zijn tijdens langere wandelingen. Ze kunnen tegen een stootje, hebben een goed voetbed en geven grip om steile bergen op te kunnen gaan. Best wel een ideale schoen dus. Het nadeel is dat ze vaak groot en zwaar zijn en daarom best veel ruimte in je bagage innemen.

Om die reden neem ik wandelschoenen in ieder geval mee wanneer we met de camper of auto gaan. Want dan is er genoeg plek om ze mee te nemen en wij gaan vaak wandelen. Ook tijdens het backpacken neem ik ze mee. Om te zorgen dat ze niet teveel ruimte in beslag nemen, stop ik ze niet in mijn rugzak, maar hang ik ze eraan. Zeker tijdens die reizen komen ze vaak van pas tijdens mooie hikes door de bergen.

wandelschoenen op reis

Sandalen

Eerder noemde ik sandalen al als ideale schoenen, omdat ze leuk onder verschillende outfits staan. Eigenlijk vind ik sandalen een beetje een mengeling van slippers en wandelschoenen. Ze geven meer steun en grip dan slippers, maar zijn wel een stuk luchtiger dan wandelschoenen. Dat maakt ze ideaal voor een korte trip zoals een weekendje weg, zodat je maar één paar schoenen mee hoeft te nemen. En ze zijn ideaal voor een rondreis door een warm land. En met een hakje zijn ze ook extra leuk om er tijdens je stedentrip een beetje leuk uit te zien. Zou ik mijn slippers ervoor inwisselen? Nee, dat niet. Ik zou daarom zelf vooral sandalen meenemen als er voldoende ruimte is in je bagage, zoals wanneer je met de auto op vakantie gaat.

Enkellaarsjes

Thuis draag ik graag enkellaarsjes of andere nette schoenen. Op reis eigenlijk zelden. De enige keer dat ik enkellaarsjes wel eens meeneem, is tijdens een stedentrip in de herfst of winter. Want het staat natuurlijk wel super leuk onder je outfit en dan is het te koud voor sandaaltjes. Maar liever neem ik dan sneakers mee. Dat vind ik namelijk veel lekkerder lopen. Ik weet nog dat ik in Lissabon dus wel alleen laarsjes bij me had. Na een dagje rond struinen door de prachtige wijk Alfama met al haar trappetjes deden mijn voeten enorm pijn! Ter plekke heb ik alsnog sneakers gekocht.

Regenlaarzen

Ik zal je verklappen, ik heb niet eens regenlaarzen. Dus ik neem ze ook nooit mee. De paar keer dat ik ze miste, was tijdens visvakanties. Dan sta je namelijk wel eens in de drek langs de waterkant. Maar dat kan ook prima met wandelschoenen of oude schoenen die vies mogen worden. En voor wandelingen door modder gebruik ik liever mijn wandelschoenen, omdat die een beter voetbed hebben en daardoor comfortabeler zijn dan regenlaarzen.

Waterschoenen

Bij waterschoenen moet ik altijd aan die plastic dingen voor kinderen denken. Maar inmiddels weet ik dat ze voor volwassenen ook heel handig zijn. In Istrië in Kroatië heb je bijvoorbeeld heel veel kiezelsteenstranden. En op La Palma heb je stranden met grof lavazand. En ik vind het vervelend om daar met blote voeten over te lopen. Daar zijn dus waterschoenen dan heel handig voor! Dus die neem ik mee op zomervakantie als we naar een bestemming gaan met dit soort stranden.

Wat is jouw favoriete paar schoenen voor op reis?