Een solo-reis is een geweldige manier om jezelf beter te leren kennen en nieuwe avonturen te beleven. Het zijn de reizen waar ik misschien wel met het meeste plezier aan terugdenk. Juist ook de uitdaging van alleen gaan en compleet op je eigen benen staan voelt echt goed. Maar voordat je je koffers pakt en de wereld intrekt, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Ga je voor het eerst? Dit zijn enkele tips om je eerste solo-reis soepel en zorgeloos te laten verlopen.

1. Beheer je waardevolle spullen slim

Een van de grootste zorgen voor solo-reizigers is de veiligheid van hun waardevolle spullen, zoals geld, paspoort en creditcards. Iedereen zal je adviseren om deze items nooit onbeheerd achter te laten, vooral niet in de bagageruimte van een bus. Draag ze bij voorkeur op je lichaam of berg ze op in een kluisje in het hostel. Een cijferslot met een flexibele draad is handig, want soms passen normale sloten niet op kluisjes. In grote of minder veilige steden kun je overwegen om een moneybelt te dragen voor extra beveiliging. Alleen deze zie je nogal snel door je kleding heen en zo’n ding is al lang niet meer onbekend voor dieven. Je paspoort, pasjes en geld kun je het beste op verschillende plekken bewaren en bij je dragen. Zo had ik op een traject in Mexico dat bekend stond vanwege de berovingen de creditcard in mijn onderbroek 😉

2. Geniet van het lokale streetfood

Eten van straatverkopers kan een geweldige manier zijn om de lokale keuken te ervaren, maar velen vragen zich af of het veilig is voor hun darmen. Zeker voor je eerste solo-reis zul je vaak horen dat je op moet passen. Gelukkig hebben ervaren reizigers overal ter wereld zonder problemen streetfood gegeten. Let gewoon op de hygiëne van de verkoper, zorg ervoor dat het eten goed wordt bereid en warm wordt geserveerd, en vermijd twijfelachtige kraampjes. Hoewel twijfelachtig in andere landen er wel anders uit ziet. Is het er heel stil en bij de buren niet? Kies dan voor de tent van de buren. Maar een zaakje met plastic stoelen en TL verlichting kan zomaar het beste zaakje van het land zijn in Azië, dus laat je niet misleiden door de eerste indruk. Streetfood is vaak vers en ter plekke bereid, wat het eigenlijk een van de veiligste eetopties maakt.

3. Malaria-pillen: meenemen of daar kopen?

Check voor je eerste solo-reis of je een bestemming hebt gekozen waar Malaria een risico is. Malaria-pillen kunnen in sommige landen goedkoper zijn dan in je thuisland, maar de kwaliteit kan variëren. Voor extra gemoedsrust kun je ervoor kiezen om je malariapillen van thuis mee te nemen. Dit garandeert dat je betrouwbare medicijnen hebt om je te beschermen tegen malaria. Raadpleeg vooraf een GGD of andere reisarts voor advies over welke pillen geschikt zijn voor je reisbestemming. Gebruik je de medicatie liever niet, dan kan het nog een optie zijn om een noodpakket mee te nemen. Ook daarover kan de arts je goed adviseren.

4. Zorg voor zonnebrandcrème

Zonnecrème met een hoge SPF-factor is essentieel om je huid te beschermen tegen de felle zonnestralen. Hoewel zonnecrème meestal overal verkrijgbaar is, kan het in sommige landen duur zijn. Het is dus een goed idee om tijdens je eerste solo-reis een kleine voorraad mee te nemen vanuit je thuisland, zeker wanneer je een gevoelige huid hebt. Zorg ervoor dat je huid altijd beschermd is tegen schadelijke UV-stralen, vooral als je activiteiten in de buitenlucht onderneemt. Dat kan ook door simpelweg een luchtige blouse aan te doen wanneer je bijvoorbeeld op het water iets gaat doen.

5. Was je kleding slim

Je zult op je eerste solo-reis misschien wel teveel meenemen wat je achteraf niet nodig blijkt te hebben, maar kleding voor drie weken meenemen is hoe dan ook niet handig. Het wassen van je kleding onderweg kan ook wel soms een uitdaging zijn. Veel hostels bieden wasfaciliteiten aan, maar je kunt ook overwegen om je was uit te besteden aan lokale wasservicebedrijven. Het is handig om voor jezelf steeds een lijst te maken van wat je afgeeft, zodat je zeker weet dat je alles weer terugkrijgt. Houd er rekening mee dat in sommige gebieden de luchtvochtigheid hoog kan zijn, wat het drogen van kleding bemoeilijkt. Dan moet je wat langer op een plek blijveb, of je was nog vochtig weer meenemen. Kies het liefste kleding die snel droogt. En die niet veel kreukt, want strijken doen ze ook niet overal.

Extra tip: Koop een lokale simkaart

Om in contact te blijven met familie en vrienden en om toegang te hebben tot informatie tijdens je eerste solo-reis, is het een goed idee om een lokale simkaart te kopen. Dit geeft je overal bereik en kan handig zijn in noodgevallen. Eventueel kun je kiezen voor een e-simkaart. Soms zijn die goedkoper, zoals in Maleisië bleek, en soms niet. Het aanschaffen van een lokale simkaart is meestal eenvoudig en het lokale personeel helpt je graag. Behalve in Indonesië bleek het lastig, omdat je dan het nummer moet registreren dat als buitenlander niet altijd makkelijk gaat.

Met deze tips ben je goed voorbereid op je eerste solo-reis. Onthoud altijd om flexibel te blijven, open te staan voor nieuwe ervaringen en vooral te genieten van de vrijheid van reizen in je eentje. Veel plezier!