In je eentje reizen, het blijft een dingetje. De één zweert erbij dat iedereen het eens zou moeten doen. De ander begrijpt niet wat mensen zichzelf aan doen. En dan zijn er nog heel veel twijfelaars. “Ja, maar….?”

Dit zijn de meest gehoorde redenen om niet in je eentje reizen te boeken. En de redenen waarom het toch wel kan 🙂 .

* Ja, maar ik leg heel moeilijk contact met mensen.

Ben gewoon jezelf. Mensen zijn over het algemeen sociale dieren. Ook al vind jij het lastig om een gesprek te beginnen, dan is de kans nog steeds groot dat anderen wel naar jou toe zullen komen. Ok, ik babbel nogal snel met mensen. Maar dan nog, mijn ervaring is dat ik met alleen reizen juist veel meer mensen heb leren kennen, omdat dat op de een of andere manier juist mensen naar elkaar toe brengt.

* Ja, maar dan sta ik nergens zelf op je foto.

Ok, misschien thuis alvast een beetje oefenen met selfies voor zover je dat nog niet onder de knie hebt. En laten we de selfie stick niet vergeten. Verder kent een heel groot deel van de wereldbevolking inmiddels “de camera”, dus op de meeste plekken vind je echt wel iemand die jou op de kiek wil zetten.

Selfie met licht gevaar voor eigen leven ;)

Selfie met licht gevaar voor eigen leven 😉

* Ja, maar wat nou als ik dan iedere avond in mijn eentje moet eten?

Ten eerste zijn er vaak genoeg informele tentjes waar je je prima alleen kunt vermaken met een beetje rondkijken tijdens je maaltje. Of neem je tijdschrift of reisgids mee. Een ten tweede, zie het vorige punt, je zult niet vaak alleen zijn. Echt niet.

* Ja, maar ik kan helemaal niet zo goed op eigen benen staan, dat heb ik nog nooit gedaan.

Natuurlijk is alleen reizen een nieuwe dimensie van zelfstandigheid, maar bedenk eens hoeveel je eigenlijk al wel alleen doet en hebt gedaan. Wat denk je van je studiekeuze, wisselen van baan, kopen van een auto, je eerste eigen woning. Er zijn genoeg belangrijke keuzes waar je misschien wel steun bij hebt gehad, maar uiteindelijk ook zelf hebt gekozen.

* Ja, maar wat nou als ik het thuisfront echt heel erg mis?

Lang leve de telefoon, internet (zelfs wifi op de meest gekke plekken), social media, enzovoorts! En als je nou echt heimwee krijgt? Dan boek je de eerste vlucht naar huis.

Ik heb de gewoonte om het thuisfront steeds een selfie te sturen met een drankje in de hand. Proost!

Ik heb de gewoonte om het thuisfront steeds een selfie te sturen met een drankje in de hand. Proost!

* Ja, maar ik kan me niet in mijn eentje vermaken.

Dan is een onbewoond eiland waarschijnlijk niet de beste bestemming voor je, maar op iedere andere plek is er altijd wel genoeg te doen. Lees wederom het eerste punt, echt, komt goed!

* Ja, maar ik durf niet in mijn eentje ’s avonds op stap.

Zoek een hostel met een bar of waar regelmatig feestjes worden gegeven. Dan kun je toch feesten en hoef je niet in je up over straat, maar kun je zelfs kruipend terug naar je kamer.

* Ja, maar in je eentje reizen is toch om jezelf te vinden. Wat nou als dat me niet lukt?

Stop vooral met jezelf zoeken. Verwacht niet per definitie grootse levensinzichten tijdens je reis en laat het gewoon allemaal op je afkomen en dat komt het vanzelf goed.

In je eentje reizen, zie je het zitten? Ik hoop dat ik je overgehaald  heb om je rugzak te pakken en lekker te gaan! Het zou zo jammer zijn als je je laat tegen houden door twijfels en onzekerheden. Natuurlijk is het wel spannend, want je staat er alleen voor. Maar wat is nou echt het ergste dat er kan gebeuren?