Soms kom je op zo’n plek waar je eigenlijk maar een paar dagen zou blijven op doorreis naar… maar waar het dan zo tof blijkt te zijn dat je er veel langer blijft hangen. Bocas del Toro, een eilandengroep in Panama, is zo’n plek voor mij. Een planning van enkele dagen op het hoofdeiland Isla Colón liep uit tot een verblijf van meer dan een week en een te gek uitstapje naar Isla Bastimentos.

De eilanden zijn prachtig. Groene heuvels, witte stranden en azuur blauwe zee. Door de schitterende omgeving alleen al wil je nooit meer naar huis. Maar Bocas is nog zoveel meer! Dit zijn mijn favorieten op Bocas.

Met stip op nummer 1 La Buga 😀 Een gezellige bar (heet eigenlijk La Buguitta) aan het water met de meest verrukkelijke verse smoothies, met en zonder alcohol. Ook een prima kaart voor lunch en avondeten, surfboys zorgen voor een vriendelijke bediening en niet te vergeten een vrolijke papegaai die je eten pikt. Bovenal een onwijs relaxte sfeer. Toch wel de place to be om te chillen. Je kunt er ook duiklessen nemen.

la buga

Bocas nights betekenen maar één ding: PARTY. Mijn favoriete plek is La Iguana, een grotendeels openlucht club aan het water. De sfeer is wel afhankelijk van de dag van de week, maar altijd goed. Soms spelen er live bands, maar meestal is het dansen. Verder verdelen de bars en clubs de speciale avonden. Bijvoorbeeld de ene avond is er korting op shotjes in hostelbar Mundo Taitu, een ander keer one dollar beer in Casa Verde (daar kun je ook lekker lunchen) en op weer een andere avond sta je verkleed op een themafeest. Op woensdagavond is de doldwaze poolparty bij Aqua Lounge op het eiland aan de overkant vaste prik. Iedereen plonst via een mega trampoline of vanaf schommels het water in. Kortom, er is altijd genoeg te doen! De feesten beginnen vroeg en sluiten meestal rond 2.00 uur ’s nachts. Dus genoeg tijd om uit te slapen 😉

Wonen tussen de locals. In het centrum vind je een hoop hostels, waar ik best prima verhalen over hoorde, maar de Bocas ervaring vond ik vele malen toffer doordat ik in een huisje woonde in een meer lokale buurt. Ik verbleef in chalet Tio Juan, dat je via internet kunt vinden en toevallig door een Nederlandse wordt beheert. Zij heeft nog meerdere woningen en kamers in beheer. Met de fiets was het centrum binnen een paar minuten te bereiken, en aan het einde van de dag was het wel heerlijk om de drukte wat meer achter me te laten en in de hangmat voor het huis van een Balboa biertje te genieten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lunch bij Paki Point. Met de fiets is het te doen; bereid je wel voor op een bumby ride het laatste stukje over zandwegen met diepe kuilen. Maar dan kom je bij een relaxte strandtent aan, waar je vanaf je ligstoel weg kunt dromen en kunt genieten van de meest geweldige salades en andere gerechten.

Isla Bastimentos! Een prachtig tropisch eiland met jungle en heel veel kleine rode kikkertjes, die ook symbool voor het eiland zijn. Met de boot vanaf Colón ben je er zo. Het is er een stuk rustiger dan op Colón, de zee is er wat toegankelijker om in te gaan. En bovenal, je kunt er een zipline canopy tour doen! Eerder vertelde ik al hoe gaaf het was om van boomtop naar boomtop te slingeren. Echt ook aan aanrader!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shoppen! Een beetje een vreemde eend tussen deze Bocas pluspunten, maar wel de moeite om te noemen voor de dames onder ons. In het centrum zit tussen alle reisbureautjes een winkeltje met werkelijk de meest geweldige jurkjes. Alle stofjes zoekt de eigenaresse (een Amerikaanse) zelf uit in Indonesië en ze maakt er dan verschillende jurken van. Alle modellen heeft ze dus in verschillende kleuren en stofjes. En ze zijn niet duur 😀

De stranden van Colón. Het eiland heeft verschillende mooie stranden. Eentje staat bekend om de vele zeesterren die je er vindt. Een ander heeft weer mooi uitzicht op andere eilanden. Je kunt het beste een taxi regelen of met een tourbusje mee. En onderweg kun je dan nog meer genieten van de natuur van het eiland.

strand2

Paardrijden langs het strand. Nou ging de rit niet helemaal naar wens. Mijn paard ging er namelijk de eerste minuut dat ik erop zat kei hard vandaar en ik kon niet anders dan er half af springen/vallen met de nodige blauwe plekken en schrammen tot gevolg. Dus erg goede reclame voor zo’n rit lijkt dit niet, maar… laten we het erop houden dat het paard zijn beste dag niet had.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben er weer terug op geklommen (na wat rustige ademhalingen… zo’n held ben ik nou ook weer niet) en de rit was vervolgens wel echt heel tof. Langs het strand, maar vooral verder de bossen in. Luiaards hangen er te chillen en de Blue Lagoon is een prachtige plek om even te stoppen. Je kunt ook quats huren om daar te komen.

blue lagoon
luiaard

Surfen. Zelf niet gedaan en staat nog hoog op mijn lijstje om ooit te doen, maar de surfers daar waren allemaal razend enthousiast over de golven. En dat kan ik me wel voorstellen, want zwemmen was soms best lastig zonder onderuit te gaan en als walvis aan te spoelen, dus ik wil je deze tip niet onthouden.

strand

Genoeg redenen om naar Bocas te gaan!