Heb je besloten om naar Engeland op vakantie te gaan? Leuk! Nu is het een kwestie van uitvogelen hoe je hier naar toe wilt. Waarschijnlijk denk je direct aan het vliegtuig, maar je kan ook naar Engeland reizen met de boot, auto en trein. Het is natuurlijk afhankelijk wáár je heen wilt in Engeland en wat je hier wilt doen. Ik neem jullie in deze blog graag mee in de mogelijkheden die er allemaal zijn.

Met het vliegtuig naar Engeland

Engeland is goed per vliegtuig te bereiken. Vanuit Nederland gaan er vanaf verschillende locaties vluchten richting Engeland. Je kan vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam rechtstreeks naar Engeland vliegen. Een vlucht vanaf Eindhoven naar Londen is al mogelijk vanaf €40,- retour per persoon, zonder koffer! Hierbij moet je wel rekening houden dat je waarschijnlijk met een prijsvechter vliegt, die tegenwoordig ook geld vraagt om een trolley als handbagage mee te nemen in de cabine. De kosten voor je koffer komen dus nog wel boven op de €40,-.

Natuurlijk hangt de prijs van je ticket af van de locatie waar je vandaan vliegt, waar je in Engeland heen vliegt en met welke maatschappij je vliegt. Vanzelfsprekend zijn de prijsvechters (Ryanair, Easyjet, Transavia, etc.) goedkoper dan de lijndiensten (KLM, Britisch Airways, etc.). Als de maatschappij niet uit maakt voor je, let dan vooral op de vluchttijden. Prijsvechters vliegen vaak op ongunstigere tijden. Vliegtickets vergelijk en koop je makkelijk online.

Met het vliegtuig ben je zo in Londen


Een vlucht van Amsterdam naar Londen doet er nog geen uur over. Natuurlijk hangt de duur van de vlucht weer af van waar je in Engeland heen vliegt Wel moet je officieel 2 uur van te voren aanwezig zijn op de luchthaven en moet je vanaf de luchthaven nog naar de stad reizen, aangezien de luchthavens meestal aan de rand van de stad liggen. Dit alles moet je natuurlijk ook meenemen in je tijdsberekening als je gaat vliegen. Daarnaast kan je maar een beperkte hoeveelheid bagage meenemen. Wil je niet in één stad blijven? Huur dan een auto. Hou er echter wel rekening mee dat je dan een Engelse auto huurt. Dit betekent dat je als bestuurder aan de rechter kant zit en met je linker hand moet sturen! Een huurauto brengt ook weer extra kosten met zich mee in je vakantiebudget.

met boot vliegtuig trein auto naar Engeland

Naar Engeland per trein

Ook de trein brengt je makkelijk naar Engeland. Tegenwoordig gaat er een rechtstreekse trein van Amsterdam/Rotterdam naar Londen. Je hoeft hierdoor niet meer over te stappen op Brussel of Parijs! De trein, Eurostar, rijdt in 4 uur en 10 minuten (vanaf Amsterdam) naar Londen St. Pancras International. Dit is een treinstation aan de rand van het centrum van Londen met verschillende mogelijkheden om vanaf hier de metro te pakken. De prijzen voor deze treinreis beginnen bij €51,- enkele reis per persoon. Hou hierbij rekening dat hoe dichter je bij je vertrekdatum boekt, de duurder de tickets zijn. Vaak is het genoeg om 3 maanden van te voren te boeken, maar als je toch al weet dat je wilt gaan kan je net zo goed zo vroeg mogelijk boeken toch?!

De treinreis zelf duurt dus ruim 4 uur, maar houdt er ook rekening mee dat je op tijd op bij het station aanwezig moet zijn. Zorg ervoor dat je 45 – 60 minuten voor je vertrekt aanwezig bent op het station waarvandaan je vertrekt. Je ticket moet namelijk nog gecontroleerd worden en je moet door een veiligheidscontrole (net zoals bij de luchthaven). Daarna volgt er nog een identiteitscontrole door de Nederlandse en Britse overheid. Bij aankomst in Londen heb je hierdoor geen controle meer. Eén van de voordelen van het reizen met de trein is dat je geen beperkingen hebt aan de bagage die je mee neemt. En je kunt lekker chillen, bijvoorbeeld na een gezellig nieuwjaarsfeest in Londen.

Leestip: meer over met de trein naar Londen lees je in de uitgebreide blog van Kees.

Overstappen met de trein in Londen

Wil je niet naar Londen op vakantie, maar naar een andere plek in Engeland? Dan zal je toch met deze trein eerst naar Londen moeten. Vanaf hier kan je dan weer overstappen op een trein naar een andere stad in Engeland. Over het algemeen is het treinnetwerk in Engeland prima. Op langere afstanden kan je een stoel reserveren, waardoor je altijd zekerheid hebt van een plek.

Met de auto en boot naar Engeland

Wil je graag van plek naar plek reizen in Engeland? Dan is het misschien goed om na te denken om met je eigen auto en de boot naar Engeland te gaan. Door met de auto te reizen heb je meer vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Je kunt bijvoorbeeld een roadtrip door Zuid Engeland maken. Wij maakten een route van 9 dagen door Engeland. En je eigen auto rijdt vaak toch wel het fijnste! Ook hier heb je weer het grote voordeel dat je zoveel bagage mee kan nemen als je zelf wilt. Althans, net zoveel als in je auto past natuurlijk! Houdt in je tijdsplanning er rekening mee dat er wordt verwacht dat je ongeveer 1,5 uur van te voren aanwezig bent bij de boot terminal.

Als je met de boot naar Engeland wilt heb je verschillende mogelijkheden. Afhankelijk waar je in Engeland je reis wilt starten, kies je je vertrekpunt in Nederland of Frankrijk. Vanuit Frankrijk vaart er vanaf 2 verschillende locaties een boot naar Dover, in zuid Engeland. De eerste optie is vanuit Duinkerken, dit ligt op ruim 3 uur rijden vanaf Utrecht en de overtocht duurt zo’n 2 uur. De tweede optie is Calais, dit ligt op ruim 3,5 uur rijden van Utrecht en de overtocht duurt zo’n 1,5 uur. De kosten voor deze 2 routes is vanaf €81,- per auto retour.

met boot vliegtuig trein auto naar Engeland

Vertrek met de boot naar Engeland vanaf verschillende locaties

Vanuit Nederland zijn er 3 locaties om met de boot naar Engeland te varen: Hoek van Holland, Rotterdam en IJmuiden. Wil je naar het noorden van Engeland op vakantie? Dan kan je het beste de boot nemen van Rotterdam naar Hull (duur: 12 uur) of IJmuiden naar Newcastle (duur 15,5 uur). De kosten voor deze twee routes zijn lastig te bepalen. Het hangt erg af van de familie samenstelling en de soort hut die je wilt boeken. Bij deze routes zit namelijk een overnachting, waarbij je ook een hut moet boeken.

Als je het midden van Engeland wilt bezoeken én vanuit wilt varen, neem dan de boot vanaf Hoek van Holland naar Harwich (duur: 6,5 uur). De kosten van deze boottocht zijn vanaf €140,- retour per auto. Hierbij zijn de kosten van een eventuele hut niet inbegrepen. De andere optie is op één van de twee routes naar Dover te nemen en naar het midden van Engeland te rijden. Prijzen voor deze overtochten zijn lastig te bepalen, aangezien

Afhankelijk waar je in Engeland wilt zijn kies je dus voor één van de opties. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om met de boot naar het zuiden van Engeland te varen en vanuit daar dan helemaal naar het noorden te rijden.

met boot vliegtuig trein auto naar engeland

Met de auto door de tunnel naar Engeland

Als je met je eigen auto naar Engeland wilt, is er naast de boot nog een mogelijkheid, namelijk de trein waar je auto in mee gaat. Je rijdt dan met je auto naar de Eurotunnelterminal in Calais, wat ruim 3,5 uur rijden is vanaf Utrecht. Hier moet je je auto op de trein zetten en de trein rijdt vervolgens in ruim een halfuur van Calais naar Folkstone (Engeland). Deze tickets moet je van te voren reserveren en ook hier geldt: hoe dichter je bij de vertrekdatum boekt, des te duurder ze vaak zijn. De kosten voor deze tocht zijn vanaf €154,- retour. Hierbij mag je met maximaal 9 mensen zijn in de auto.

Wanneer je met je auto naar Engeland gaat, wordt er verwacht dat je minimaal 45 minuten van te voren aanwezig bent om in te checken. Bij het inchecken heb je het reserveringsnummer nodig, welke je kunt vinden op je boekingsbevestiging. Ook heb je het nummer van je betaalrekening of creditcard nodig waarmee je hebt betaald. Het boarden begint ongeveer 25 minuten voor vertrek. Gedurende de gehele rit moet je in de auto blijven zitten, maar mocht je hoge nood hebben, dan is er in de trein gelukkig wel een toilet aanwezig die je mag gebruiken.

Let op: tegenwoordig moet je met een paspoort naar Engeland reizen. Vanwege de Brexit is een identiteitskaart niet meer voldoende!

Zoals je leest, je kunt dus met het vliegtuig, met de boot, met de trein en met je auto naar Engeland!