Parijs, een stad die al lang op mijn verlanglijstje stond. Niet eens zo heel ver weg, maar toch was ik er tot twee weken terug nog nooit geweest. Het weekend voor kerst ging ik er dan eindelijk heen. Nu begrijp ik wat mensen zo bijzonder aan Parijs vinden. Wat een prachtige stad!

Een goed begin van de dag

De dag begon met een kop thee in een Frans bistrootje. Daarna aan de wandel langs alle highlights van de stad. Ik had één dag de tijd om de stad te verkennen, dus ik wilde in ieder geval een paar van de bekendste sights bezoeken. En dit was mijn route.

seine

Natuurlijk was de eerste stop de Eiffeltoren. Die moet je immers gezien hebben. Nou, eigenlijk leek de toren in het wat grauwe ochtendlicht niet zo heel bijzonder. Maar vanaf de Jardins du Trocadéro aan de overkant van de Seine met de doorkomende zon werd me wel duidelijk waarom het de bezienswaardigheid van de stad Parijs is. De Eiffeltoren is toch wel indrukwekkend.

eiffel zon

Een mooie wandeling

Vanaf de Eiffeltoren kun je langs de Seine richting het westen wandelen en genieten van het uitzicht. Op een gegeven moment kom je bij de ijzeren brug Pont des Arts, die vol hangt met liefdesslotjes. Het verhaal gaat dat men de brug weg gaat halen, omdat die zou dreigen te bezwijken onder het gewicht van alle slotjes. Vanaf de brug zie je de torens van de Notre Dame, het stadhuis en andere indrukwekkende gebouwen.

Tip: start met samenstellen van je stedentrip naar Parijs hier

brug

Als je de brug over steekt, kom je bij de Cour de Carrée uit van het Louvre. Mocht je het museum willen bezoeken, trek er dan maar gerust een paar uurtjes voor uit, want het is zo groot dat de Eiffeltoren en zelfs plat in kan liggen. De Pyramide van het Louvre is natuurlijk ook een superbekend plaatje van Parijs.

louvre en ik

De eyecatcher van Parijs

Vanaf daar loop je door de Jardin de Tuileries. De tuinen waren in de winterse tijd vrij kaal (logisch), dus waarschijnlijk vele malen minder gezellig dan in groenere tijden. Op de Place de la Concorde stond een groot reuzenrad en een gezellige kerstmarkt, maar ook dit is natuurlijk seizoensgebonden. De Obelisque de Louxor is er uiteraard wel altijd.

obelisk

Door in dezelfde richting te blijven lopen, kom je op de Champs-Élysées uit, de bekende winkelstraat. Je vindt er vooral de duurdere merken, maar ook een Zara en een H&M. In de verte zie je al de beroemde Arc boven alles uitsteken.

Net voor je bij Arc de Triomphe aan komt, brengt een voetgangerstunnel je naar de ingang om op de Arc te komen. En als je de tunnel vervolgt, kom je er aan de achterkant uit. In die straatjes vind je verschillende barretjes die allemaal net wat minder vol met toeristen zijn. Zoals Le Vin Coeur, waar je op het verwarmd terras een lekker wijntje kunt drinken om na de hele wandeling even bij te komen.

arc

Verder met de taxi door Parijs

Vanaf dat punt vond ik (of vooral mijn voeten) dat er genoeg gewandeld was. En nog lang niet alle highlights waren bezocht. Ik nam daarom een taxi naar de Notre Dame, maar vanaf de oversteek over de Pont des Arts had je ook door kunnen lopen naar de Notre Dame en daarna pas naar het Louvre kunnen gaan.

notre dame

Als afsluiting van de dag koos ik ervoor om naar de wijk Montmartre te gaan. Vanaf de Sacré-Coeur heb je een geweldig mooi uitzicht over de stad. Van binnen is de basiliek ook machtig-mooi. De blauwe muurschilderingen springen direct in het oog. En in de wijk vind je veel verschillende knusse restaurantjes voor een simpel en betaalbaar dinertje.

Zoek je een leuke plek voor overnachting, kijk dan via booking.com wat er beschikbaar is.

sacre coeur

Wat vond ik van Parijs?

Parijs met al haar prachtige, statige en sierlijke gebouwen vond ik geweldig om eindelijk eens te bezoeken. En de stad nodigt zeker uit om terug te gaan en ook juist de minder bekende sights te gaan ontdekken. Toppunt was voor mij om alles in de avond te zien, terwijl het donker was en de mooie verlichting de gebouwen leek te betoveren, waardoor alles nog meer tot leven kwam. En de Eiffeltoren… die was goud! Ik kan je alleen de foto bij nacht niet laten zien, want de toren is auteursrechtelijk beschermd zodra de zon onder is.

Het lijkt me erg leuk om eens in de zomer terug te gaan. Parijs heeft ook heel veel gezellige terrassen. Zoals deze top 5 verborgen terrassen in Parijs die Heidi tips.