Hoewel het pas eind februari is, zou je haast denken dat de lente al is begonnen. De zon schijnt flink. Onderweg naar Susteren in Limburg hebben we al meerdere krokussen op zien duiken. Bij B&B ’t Merthoes aangekomen kunnen we voor de deur parkeren. Het stel Nick en Edith wachten ons al op met heerlijke zelfgebakken cake. Wat een geweldig begin van ons lange weekend in Limburg. En niet zomaar in Limburg; in het smalste stukje van Nederland!

Thuis bij de mooie B&B ’t Merthoes

Vanuit de gezellige entree van B&B ’t Merthoes waar allerlei leuke brocante spullen liggen, gaan we naar de eerste verdieping. Daar bevindt zich de gezamenlijke woonkamer van B&B ’t Merthoes. Ik loop de riante ruimte in en zie nog veel meer brocante spullen en nostalgische dingen. Het voelt meteen als thuis in de Limburgse B&B. Al snel blijkt dat de verzameling van spullen juist heel typisch is voor B&B ’t Merthoes en dat het in alle vertrekken terug komt. Daar hou ik van!

Onder het genot van een kop koffie en thee en natuurlijk een plak van de zelfgebakken cake vertellen Edith en Nick over het ontstaan van B&B ’t Merthoes. In 2016 hebben zij het witte pand gekocht en ze hebben vervolgens hard gewerkt om het te maken tot wat het nu is. Veel oude meubels en brocante spullen troffen ze aan toen ze het pand kochten. Die sfeer wilden ze vasthouden voor de inrichting.

In de loop der tijd kwamen er via via steeds meer leuke spulletjes bij. En inmiddels is het dus een mooie verzameling. Zonder dat het druk of ouderwets aan doet. Want vergis je niet, het hele pand van B&B ’t Merthoes heeft een enorme make-over gekregen. Alle kamers en ruimtes zijn mooi en strak afgewerkt met de meest warme natuurtinten op de muren. Zelden heb ik mogen overnachten in zo’n mooie en sfeervolle B&B!

De kamers van B&B ’t Merthoes

B&B ’t Merthoes heeft drie kamers voor gasten, namelijk de Óngerkamer op de eerste etage en de Veurkamer en de Achterkamer op de tweede verdieping. Alle drie hebben ze een andere inrichting.

Als gezin met jonge kinderen slapen in Limburg

Ik mocht met mijn gezin in de Óngerkamer van B&B ’t Merthoes slapen. Deze kamer is echt heel ruim, zeker zo’n 40 vierkante meter. De grote slaapkamer heeft een tweepersoons bed, een kast, een tv en een tafel en twee zetels. De ruime badkamer bij de Óngerkamer beschikt over een bad en een aparte douche.

Deze kamer is door de ruimte en door de fijne badkamer ook bijzonder geschikt voor een gezin met één of twee jonge kinderen. Wij hadden geen enkele moeite met het zelf bijplaatsen van twee reisbedjes in de kamer voor onze kinderen. En nog steeds was er meer dan genoeg ruimte in de kamer om fijn te kunnen vertoeven. En een bad in de badkamer is natuurlijk altijd fijn wanneer je met jonge kinderen een weekend weg gaat.

Romantisch weekend weg in Limburg

De Achterkamer van B&B ’t Merthoes is een sfeervolle suite. Er staat een groot wit bad midden in de slaapkamer. Hoe relaxt is dat! Ik zie mezelf er wel ontspannen tijdens een romantisch weekend weg in Limburg. En er is ook een aparte douche. En toilet natuurlijk.

Door de indeling van de kamer en het ruime bad is de Achterkant dus heel geschikt voor een romantisch weekend voor twee. En door de aparte douche ook voor een gewoon gezellig weekend met vriendinnen natuurlijk.

Uniek overnachten in Limburg

De Veurkamer is de enige kamer in B&B ’t Merthoes die geen eigen bad heeft, maar daarentegen wel een ruime douche. Deze kamer is daarom eigenlijk geschikt voor alle soorten gasten. Er is ook voldoende ruimte voor het bijplaatsen van een kinderbedje.

Veel meubels en spullen voor de aankleding zijn tweedehands bij B&B ’t Merthoes. Ze zijn in nog originele staat of opgeknapt. Dat maakt overnachten bij B&B ’t Merthoes dan ook uniek in Limburg.

De bedden zijn wel nieuw. Nick en Edith vinden het super belangrijk dat je goed slaapt. Dat is immers waarom je naar een B&B gaat, om te slapen. Daarom hebben ze nieuwe bedden gekocht met hoge kwaliteit traagschuim matrassen. Ik kan je vertellen: ze liggen heerlijk! Ook de dekbedden zijn een genot. En het viel me op dat de dekbedden ruim zijn. Geen getrek met je bedgenoot of half bloot liggen, want de dekbedden zijn heel breed en dat is een dik pluspunt.

Ontbijten bij B&B ’t Merthoes

Naast goed slapen is het natuurlijk belangrijk dat het ontbijt in een B&B goed is. Ik hoop dat je trek hebt, want het ontbijt bij B&B ’t Merthoes in Limburg is heerlijk uitgebreid. Te beginnen met yoghurt met ontbijtgranen, vervolgens verse broodjes van de lokale bakker en een ruime keuze uit beleg zoals kaas, vlees, jam en hagelslag. En een vers gekookt eitje kan natuurlijk ook niet ontbreken bij een goed ontbijt. De eitjes komen van de kippen die beneden in de tuin scharrelen. Een glaasje verse jus erbij en koffie of thee… Een beter begin van de dag kun je je niet wensen!

Het ontbijt wordt geserveerd aan de enorme tafel in de gezamenlijke woonkamer op een tijdstip van jouw keuze. Dat is wel zo fijn, want dan kun je fijn je eigen planning aanhouden. En van een extra vroeg ontbijt kijkt Nick niet op. Hij is wel gewend dat mensen vroeg op pad gaan om bijvoorbeeld het Pieterpad te gaan lopen. Ook het ontbijt wordt sfeervol en in de typische B&B ’t Merthoes stijl geserveerd op prachtig brocant servies en schattige eierdopjes.

Wandelen vanuit Susteren in Limburg

B&B ’t Merthoes in Susteren is een perfecte uitvalsbasis voor een hele hoop wandelingen in het Smalste Stukje Nederland.

Overnachten in Limburg bij Pieterpad

Het meest bekend is het Pieterpad dat loopt van Groningen tot de St. Pietersberg in Limburg. En een etappe loopt dicht bij B&B ’t Merthoes in Susteren. Als service biedt Nick aan om je te brengen en/of te halen vanaf waar je maar wilt. Ook als je de officiële etappe van het Pieterpad zelf anders aanpakt. Je kunt gewoon met Nick afstemmen waar en hoe laat je graag gebruik maakt van zijn haal- en brengservice naar het Pieterpad.

Overnachten in het smalste stukje Nederland

Wat je misschien nog niet weet, is dat B&B ’t Merthoes in Susteren in het hart ligt van een heel bijzonder en uniek stukje Nederland. B&B ’t Merthoes ligt namelijk precies midden in het smalste stukje Nederland. De afstand tussen België en Duitsland door Nederland gemeten is op het meest smalle stukje slechts 4,8 kilometer! Geen wonder dat de broodjes nog super vers zijn als Nick ze voor je ontbijt haalt!

Hoe smal het smalste stukje Nederland dan ook mag zijn, dit bijzonder stukje Nederland heeft behoorlijk veel leuke wandelroutes. Een van de kortste ommetjes in het smalste stukje Nederland is de wandelroute die start in Susteren. Ook weer een bijzonder weetje, maar de Amelberga basiliek in Susteren is één van de oudste kerken in Nederland. En vanaf daar loopt een korte maar mooie wandelroute het natuurgebied ’t Hout in. Je kunt de wandeling ook verlengen en doorlopen tot Nieuwstadt ten zuiden van Susteren.

Drielandenwandeling vanuit B&B ’t Merthoes

Een andere wandeling die wij gedaan hebben, start op een punt nog geen tien minuten rijden van B&B ’t Merthoes. Namelijk bij het Taterbosch. Deze wandelroute van 6,3 kilometer is heel eenvoudig aan te passen en daardoor te verlengen of juist in te korten. Hoe dan ook, het Taterbosch is een mooi natuurgebied in Limburg om te wandelen.

Eigenlijk wil je natuurlijk de drie landen België, Nederland en Duitsland in één wandelroute combineren. Natuurlijk kan dat! En B&B ’t Merthoes in Susteren is ook daarvoor de perfecte uitvalsbasis. Bovendien geven Edith en Nick je graag tips en advies over andere mogelijkheden. Zo vermaak je je hier in dit smalste stukje Nederland dus makkelijk meerdere dagen!

Mooiste dorpjes in Limburg

Op een steenworp van B&B ’t Merthoes in Susteren liggen verschillende mooie dorpjes en steden om te bezoeken. Thorn, dat beter bekend staat als het witte stadje, is erg bijzonder met al haar spierwitte huisjes. Volgens sommige is dit één van de mooiste dorpjes in Limburg.

Maar het is Elsloo die de titel ‘mooiste dorp van Limburg’ draagt en zelfs één van de vijf mooiste dorpen van Nederland is. En ik begrijp die titel wel. Elsloo heeft mooie panden en is ook nog eens op een heuvel gebouwd wat natuurlijk extra bijzonder is in ons vrij platte Nederland. Ook Born is een gezellig stadje. En de stad Sittard heeft vanalles te bieden. In de zomer zijn de terrassen op het plein erg gezellig.

Bij B&B ’t Merthoes met jonge kinderen

Zoals ik al vertelde, overnachtten wij in de Óngerkamer. En die kamer is heel geschikt voor een gezin met jonge kinderen dat een weekend naar Limburg wil. Wat ook fijn is, is dat er een kinderstoel bij B&B ’t Merthoes aanwezig is. In Susteren zijn verschillende speeltuintjes. En in de directe omgeving zijn diverse uitstapjes in Limburg die in het bijzonder voor jonge kinderen erg leuk zijn. Zo zijn er maar liefst drie plekken binnen een kwartier rijden waar je op zoek kunt naar kabouters.

Ten eerste het kabouterpad in Ospel dat door Nationaal Park de Groote Peel loopt. Bij het bezoekerscentrum kun je een puntmuts en een zak met opdrachten en kabouterstickers kopen. En er is een kleine natuurspeeltuin. Het tweede kabouterpad is in Herkenbosch bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Meinweg. Dit kabouterpad slingert deels door bossen en deels over een veld. Hier vind je een grote natuurspeeltuin die nog meer speelplezier voor kinderen in Limburg geeft. De derde plek waar je op zoek kunt naar kabouters is in kasteelpark bij Kasteel Elsloo. Op mysterieuze wijze verschijnen er steeds meer deurtjes naar kabouterhuisjes in de bomen in het kasteelpark.

En natuurlijk is er nog veel meer in Limburg voor jonge kinderen. Zoals een bezoek aan één van de vele kastelen in Limburg. Bij slecht weer kun je ook met de auto mooie routes langs kastelen rijden, eventueel gedeeltelijk door Duitsland.

Thuis in het smalste stukje Nederland in Limburg

Ik vond het heel fijn om te mogen overnachten bij B&B ’t Merthoes in Susteren. Voor vakantie en weekendjes weg is Limburg altijd een goed idee. Het smalste stukje Nederland in Limburg is een hele mooie omgeving met ook veel leuke uitjes voor jonge kinderen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je fijn slaapt en een goed ontbijt hebt. Dat zit bij B&B ’t Merthoes sowieso goed.

Een grote plus vind ik dat B&B ’t Merthoes veel ruimer is opgezet dan alleen slapen en ontbijt. En daardoor is de B&B – in tegenstelling tot veel andere B&B’s – zeker ook geschikt voor een verblijf van meerdere dagen, zoals een lang weekend in Limburg om te overnachten. De gezamenlijke woonkamer waar je ontbijt iedere dag voor je klaar staat mag je tijdens je verblijf vrij gebruiken.

En de keuken mag je ook gebruiken. Dus je kunt er ook je lunch of avondeten zelf maken. Dat is dan ook weer handig voor een budgetvriendelijke overnachting in Limburg. Of als je niet zelf wilt koken, in Susteren vind je naast één van de beste friettenten in Nederland ook een Chinees afhaalrestaurant. Verder kun je genieten van lekker eten van het Grieks restaurant Parthenon en bij huiskamerrestaurant Noaijt Gedach.

Er is een gezellige zithoek in de woonkamer van B&B ’t Merthoes en er liggen spelletjes om de avonden samen in Limburg gezellig te maken. Vanuit de woonkamer heb je toegang tot een groot dakterras. En ook de tuin is open voor de gasten. Het verschil met de meeste andere B&B’s is dat het hele pand voor gasten is. Nick en Edith wonen zelf namelijk in een andere woning. Dat je als gast bij B&B ’t Merthoes al deze ruimtes mag gebruiken, maakt dat je je echt thuis voelt in deze B&B in het smalste stukje Nederland.

Overnachten in Limburg bij B&B ’t Merthoes

Ben je ook zo enthousiast geworden om te overnachten bij B&B ’t Merthoes in Limburg? Je kunt via de website van B&B ’t Merthoes rechtstreeks de jouw gewenste kamer boeken. Je ziet ook direct de beschikbaarheid. Wel zo handig.

Parkeren bij B&B ’t Merthoes is geen probleem. Voor de deur kun je op de openbare weg parkeren in de vakken. Dit is gratis. En mocht er geen plek zijn, er zijn ook parkeerplaatsen op het eigen terrein achter het pand van B&B ’t Merthoes. Dat is een afgesloten terrein, dus je kunt er ook je motor veilig parkeren.

Lijkt het jou wat om te overnachten bij B&B ’t Merthoes in het smalste stukje Nederland?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Meer over samenwerken lees je hier.