Yaika Tak heeft een persoonlijke blog waar zij schrijft over hoe zij haar leven – en dat van jou – mooier maakt. Zo schrijft ze over lifestyle, culturele uitstappen en entertainment en over hoe je je leven kunt verduurzamen. En speciaal voor Reismuts schrijft ze een gastblog vol tips voor een stedentrip naar Londen.

Toen ik als 13-jarig meisje in 2012 een gehele zomer voor de buis gekluisterd zat om de Olympische Spelen te kijken, wist ik het zeker. Ik moest zo snel mogelijk naar die wonderlijke stad: Londen. Na lang zeuren, kreeg ik mijn moeder zo ver om met mij naar de Britse hoofdstad te gaan. Die herfstvakantie ging ik samen met mijn moeder, oma en zus naar Londen. De stad maakte al mijn verwachtingen waar. In plaats van dat ik ‘het nu wel had gezien’, nam mijn enthousiasme jegens de stad alleen maar toe. Ik heb de stad inmiddels nóg twee keer bezocht én het blijft voor mij een magische plek. Het behoort dan ook zeker tot een van mijn favoriete steden van Europa. Graag geef ik jou tips voor een stedentrip naar Londen, zodat je er net zo van kunt gaan genieten als ik.

Reistips voor een stedentrip naar Londen

First thing first: de reis. De fijnste manier om naar de Engelse hoofdstad te reizen is met de trein. Met de Eurostar kun je vanaf Amsterdam of Brussel naar hartje Londen reizen. Je komt namelijk uit op station St. Pancrass. Dit station bevindt zich in het midden van Londen. Tevens is dit ook een metrostation waar alle metro’s met elkaar verbonden zijn. Ik ben ook een keer met het vliegtuig gegaan, maar dit vond ik persoonlijk niet heel fijn. We moesten destijds enorm lang wachten op het vliegveld in Londen, omdat ze daar onze gegevens nog een keer wilden controleren.

De bekende highlights van Londen

De Big Ben, Houses of Parliament, Westminster Abbey, Londen Eye en de Tower Bridge vormen samen de meest bekende bezienswaardigheden in Londen. Trek er echter geen gehele dag voor uit om deze bezienswaardigheden te bezoeken. Je kunt deze hotspots gemakkelijk in een ochtendje bezichtigen. Tip: ik zou deze bezienswaardigheden wel met elkaar combineren, aangezien ze redelijk dicht bij elkaar liggen.

Als je in Londen bent, moet je minstens één keer de wisseling van de wacht bijgewoond hebben. Het blijft altijd een gehele happening. Precies om 11:00 uur wordt de ‘wacht’ van Buckingham Palace afgewisseld. Deze ceremonie duurt ongeveer drie kwartier. Zorg ervoor dat je er op tijd bent, anders sta je helemaal achteraan én krijg je niks mee van de wisseling. Deze ceremonie wordt al sinds 1660 (!) uitgevoerd én het is nog steeds een ware toeristische trekpleister.

Leestip: Leuke en betaalbare hotels in Shoreditch Londen

stedentrip Londen

Favoriete wijken tijdens je stedentrip naar Londen

Camden is persoonlijk mijn favoriete wijk in Londen. De multiculturele samenleving komt helemaal tot leven in deze wijk. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van diversiteit, dus ik vind het fantastisch om dit te zien in een wijk. Daarnaast is er één heel leuke foodmarket in Camden Town. Er wordt allerlei streetfood verkocht in kraampjes. Ik raad het dan ook aan om hier een hapje te gaan eten. Tot slot heb je hier veel Instagram spotjes, aangezien de muren helemaal versierd zijn met graffiti.

Als er een wijk is, waarvan ik zou willen dat hij in Nederland lag, dan was het 100% Notting Hill. Deze wijk heeft zijn bekendheid voornamelijk te danken aan de succesvolle gelijknamige film. In Notting Hill zijn enorm veel gekleurde huizen. Vroeger was deze wijk een achterstandswijk. Er woonden hier vroeger veel migranten met een Caribische achtergrond. Zij hebben destijds de huizen geverfd, aangezien ze dat op de Cariben ook deden. Het is heel leuk om een middagje te gaan wandelen door de wijk. Tegenwoordig is het een van de populairste wijken van Londen én is er totaal geen sprake meer van een achterstandswijk.

Oh ja, ik kan China Town niet vergeten. China Town in Londen is écht een experience op zichzelf. Je moet ook echt door een poort lopen om de wijk binnen te gaan. Zodra je de poort doorgelopen bent, bevind je je echt even in een andere wereld. Toen ik in de zomer een bezoek bracht aan Londen was er een Chinese feestdag, waardoor het een en al feest was op straat. Enorm leuk om een keer mee te maken!

Leestip: Een onvergetelijk nieuwjaarsfeest in Londen

Mooiste pleinen voor je stedentrip naar Londen

Londen kent verschillende pleinen. Als je midden op Piccadilly Square staat, besef je je dat je echt middenin hartje Londen staat. Overal zijn grote winkelketens én grote billboards. Daarnaast is er één groot kruispunt, waar vele auto’s, mensen en fietsen elkaar kruisen. Londen heeft altijd wel een zakelijke feeling. Op Piccadilly Square komt dit gevoel helemaal tot leven. Mijn persoonlijke favoriete plein is Leicester Square. Dit is een iets ‘knusser’ pleintje. In de kerstperiode bevindt zich hier ook een kerstmarktje. Tot slot kun je Trafalgar Square niet overslaan. Architectonisch gezien is dit het mooiste plein van Londen.

Tofste parken in Londen

Waar Londen ook rijk aan is, zijn de vele parken. Deze parken kun je niet overslaan als je een bezoek brengt aan Londen. Een van de bekendste parken van Londen is Hyde Park. Ga je in de kerstperiode naar Londen? Ga dan zeker naar Hyde Park. Dit park is namelijk omgetoverd tot Winter Wonderland. Aan Hyde Park grenst het park Kensington Gardens. Grote kans dat je niet door hebt dat je in een ander park bent, aangezien de parken bijna in elkaar overlopen. Naast deze twee parken, zijn Regents Park en Greenwich Park ook een echte aanrader. Leuk weetje: in deze parken lopen enorm veel eekhoorns rond.

Shoppen tijdens je stedentrip Londen

Wil je graag een dagje shoppen in Londen? Bezoek dan Oxford Street. Dit is dé winkelstraat van Londen. Alle grote, bekende winkelketens zijn hier te vinden. Denk hierbij aan de H&M, Mark & Spencers, Urban Outfitters en Zara. Wil je wat ‘exclusiever’ gaan shoppen? Ga dan zeker langs het warenhuis Harrods. Ook als je niet wilt gaan shoppen, raad ik het aan om het warenhuis te bezoeken. Je kijkt je ogen uit in Harrods. Velen bezoeken het warenhuis ook gewoon om het bezichtigen, in plaats van om er daadwerkelijk met grote tassen naar buiten te komen.

Een andere tip voor een stedentrip naar Londen is Covent Garden. Covent Garden is een verstopt plekje waar ik namelijk heel graag kom. Hier zijn bijna altijd straatartiesten aan het optreden. Ik vind het altijd superleuk om daarnaar te gaan kijken. Daarnaast heb je een heel schattige, authentieke markthal naast Covent Garden. Dit is ook echt een tip om je reis naar Londen onvergetelijk te maken.

Verschillende seizoenen in Londen

Als je een kerstliefhebber bent, raad ik je aan om in de kerstperiode een bezoek te brengen aan de stad. Ik heb de stad zelf in de herfst, zomer en kerstperiode bezocht. Ik moet wel echt bekennen dat de stad iets super magisch heeft tijdens de kerstperiode. Mocht je totaal niet van de kerst-gekte houden, dan raad ik je aan om de stad op een ander moment te bezoeken. Ik blijf hoe dan ook graag een bezoek brengen aan deze mooie hoofdstad.

Londen heeft mijn hart al veroverd, ook die van jou?