Het Canarische eiland La Palma staat erom bekend dat het er het hele jaar door super groen is. Het zuidelijke puntje bij Fuencaliente is daar een uitzondering op. Daar hebben de vulkanen gezorgd voor een bijna buitenaards zwart landschap. Hou je van uitdagende wandelingen, dan gaat deze je zeker bevallen! Dit is dan dè wandelroute op La Palma.

In Fuencaliente start je wandelroute op La Palma bij het bezoekerscentrum. Daar kun je ook informatie krijgen over hoe het landschap is ontstaan en welke bijzondere planten je er tegenwoordig vindt. Vervolgens wandel je naar de enorme krater van vulkaan San Antonio. De krater is 400 meter breed en 105 meter diep en er loopt een wandelpad omheen. Je betaalt hier € 5,- entree voor. De vulkaan is in de 17e eeuw voor het laatst uitgebarsten.

De wandeling naar vulkaan Teneguia

Vanaf vlak voor de ‘ingang’ van San Antonio rechts vervolg je je weg naar beneden. Bordjes geven de richting, volg GR 131. Je loopt door een rauw lavalandschap waarvan de geur je zo nu en dan aan een Finse sauna doet denken. Het pad varieert, dan weer breed en redelijk vlak en dan weer smaller en best wel stijl. In totaal zul je 6,8 kilometer afleggen en 680 meter afdalen tot het eindpunt.

Na zo’n 2 uur wandelen op deze wandelroute op La Palma kom je bij de jongere vulkaan Teneguia aan. Deze is in de jaren ’70 nog uitgebarsten. Je kunt een smal en stijl pad omhoog nemen om naar de top van deze vulkaan te klimmen. Dat is best wel een uitdaging, maar het uitzicht vanaf daar moet magnifiek zijn.

Loop je nog een half uur tot een uur door, dan bereik je uiteindelijk Punta de Fuencaliente, het meest zuidelijke puntje van het eiland. Deze laatste afdeling is behoorlijk pittig. Terwijl je loopt, zie je in de verte al de zoutvlaktes, waar enorme hoeveelheden zout gewonnen worden. De zachtroze kleur steekt af tegen de lavazwarte omgeving.

Wil je nog meer van La Palma zien? Lees hier de tips voor de wandeling naar de top!

vulkaan pad
ik wandel

Het eindpunt is in zicht

De zoutvlaktes zijn erg in trek bij de toeristen. Dat is mooi, want dat betekent dat er eigenlijk altijd wel mensen met een auto zijn, die je misschien wel mee terug willen nemen naar het bezoekerscentrum. Zo niet, er gaat gelukkig ook regelmatig een bus richting het bezoekerscentrum (nummer 203).

La Palma heeft een groen hart. Lees hier over de schitterende wandeling door La Cumbrecita.

Tip: doe je wandelschoenen aan met wat hogere sokken, zodat je geen lava zand tussen je tenen krijgt. En heb je wandelstokken, die zijn geen overbodige luxe bij deze wandeling.