Zit je net in de auto onderweg naar je vakantiebestemming, denk je opeens “Hebben de planten wel genoeg water?”. Dat is natuurlijk niet fijn. Waar je ook naar toe gaat, een wintersport, een zonvakantie of een weekend weg, je reis begint het lekkerste als je ontspannen vertrekt. Geen stress over je voorbereiding. En deze lijst met je things to do gaat je daarbij helpen!

Een oppas voor je huisdieren

Deze reminder heb je waarschijnlijk niet echt nodig, want je maatje(s) vergeet je vast niet zomaar. Heb je geen oppas aan huis, denk dan wel aan het tijdig reserveren van een dierenhotel voordat het volgeboekt zit.

Denk aan de planten

Ja, de planten dus. Daar moet je tijdens je voorbereiding ook aan denken. Een weekendje zullen ze vast overleven. Ga je wat langer weg, dan is het verstandig iemand in te schakelen om ze af en toe wat liefde in de vorm van water te geven. Vergeet ook niet je plantjes in de tuin, zeker als het opeens zonniger en warmer gaat worden.

Check de dekking van je verzekering

“Break a leg” wens je iedereen, behalve diegene die op reis gaan 😉 Voor het geval dat er toch onverhoopt medische kosten ontstaan tijdens je reis, doe je er goed aan vooraf je verzekering te checken en eventueel de dekking uit te breiden. Zo heeft bijvoorbeeld de FBTO Zorgverzekering een extra module voor extra dekking voor zorg in het buitenland die je het gehele jaar door kunt aanzetten. Daarnaast is een reisverzekering altijd handig om ook af te sluiten voor je vakantie. Je wilt er niet aan denken dat je dure camera gestolen wordt, zonder dat deze goed verzekerd is.

Aan vervanging toe

Sommige producten gebruik je alleen die ene keer op reis. Zoals bijvoorbeeld een antimuggenspray of een goede zonnebrandcrème. Op de verpakking staat hoe lang dit soort producten houdbaar zijn nadat de verpakking al geopend is. De meningen zijn verdeeld over of die houdbaarheidsdatum ook echt nodig is, maar voor alle zekerheid kun je dit soort producten beter even controleren en eventueel nieuwe kopen.

Verzamel je reispapieren

Je paspoort is het allerbelangrijkste document voor je reis. Voor veel landen geldt dat dit nog 6 maanden geldig moet zijn tot je het land weer verlaat. Denk ook aan het tijdig aanvragen van een visum dat je eventueel nodig hebt voor je bestemming.

Er was een tijd dat je zaken als vliegtickets en boekingsbevestigingen op papier mee op reis nam. Tegenwoordig is het vaak voldoende om de bevestiging in een app of mail te laten zien, als er überhaupt al om gevraagd wordt. Heb je in je voorbereiding her en der mailtjes, dan kun je bijvoorbeeld een paar dagen voor vertrek printscreens op je telefoon maken en opslaan, zodat je alles bij elkaar bewaart.

Prikjes halen

Afhankelijk van waar je heen gaat en welke inentingen je eerder al hebt gehad, heb je misschien wel nieuwe prikken nodig. Die kun je bij de GGD halen of er iemand voor thuis laten komen. Ook hierbij geldt, check je verzekering, want in veel aanvullende pakketten worden inentingen vergoed.

Maak twee lijstjes

Twee? Jep! Eentje met wat je allemaal mee wilt nemen, je inpaklijst. Daarmee weet je precies wat je allemaal in je koffer of backpack wilt inpakken. En eentje met wat je daarvan nog nieuw moet kopen. Wist je dat het afvinken van to-do’s kan zorgen voor een gelukzalig gevoel? Fijn om zo je vakantie te beginnen, he?

Inpakken maar!

Laat je inpakken altijd aankomen op een dag van tevoren? Dat hoeft niet. Er zijn namelijk vast genoeg dingen die je niet dagelijks nog nodig hebt. Je klamboe, je bikini in de winter of juist warme kleding in onze zomer. Al die dingen kun je alvast klaar leggen bij je koffer of rugzak. Daar zal het uiteindelijke inpakken een stuk sneller door gaan.

Ter afsluiting

Behalve de oppas voor je dieren en planten is het vast niet de bedoeling dat er iemand in je woning komt tijdens jouw afwezigheid. Sommige mensen kiezen ervoor om niets op social media te plaatsen over vakanties, omdat men anders weet dat er niemand thuis is. Hoe dan ook, zorg dat je bij vertrek de deur goed sluit. Vertel eventueel je buren dat je weg bent, zodat zij een oogje in het zijl houden. Dan kun jij nu lekker ontspannen aan je vakantie beginnen!

Succes met je voorbereiding!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen. Meer hierover lees je bij Contact & Samenwerken.