Zoals ik al vaker schrijf heeft Gran Canaria echt veel meer te bieden dan alleen zon en resorts. Het eiland is schitterend en vol met mooie natuur en cultuur. Hoewel Maspalomas en Playa d’Ingles niet echt hoogstandjes zijn in cultuur, zijn hoogstandjes er dus echt wel te vinden. Daarvoor moet je alleen even de (huur)auto in springen en het mooie landschap in trekken! Ik deel een route met je die je langs verschillende prachtige plekken op Gran Canaria brengt.

Start in Agüimes

Afhankelijk van je startpunt neem je een bergweg of de weg langs de kust naar het plaatsje Agüimes. Dit historische stadje met schattige huizen in pasteltinten zit vol Moorse invloeden en is daarom je eerste stop. Die Moorse invloeden zijn er gekomen, doordat in de tijd van de Conquista Afrikaanse en Moorse slaven meehielpen aan de bouw van het stadje.

De auto kun je net buiten het centrum makkelijk kwijt. De smalle straatjes leiden naar Plaza del Rosario, het centrale plein. Je vindt er verschillende bronzen beelden, van een ezeltje, van dansende mensen en nog meer.

Aan het plein staat de Iglesia de San Sebastián, een kerk uit 1491. De twee torens domineren het straatbeeld. Binnen zie je een overvloed aan goud, zoals het altaar en andere versieringen. Toegang is gratis. Rondom het plein vind je verschillende café’s voor een kopje koffie in de schaduw. Daarna pak je de auto weer verder.

Het hele jaar door groen

Voorbij het plaatsje verder het binnenland in zul je je verbazen over hoe groen het in deze omgeving is. De Barranco de Guayadeque is een kloof waarvan de bedding het hele jaar door groen is. De natuur alleen al is erg indrukwekkend. Je ziet hier planten die nergens anders ter wereld groeien. Dus stop onderweg ook eventjes voor foto’s.

Het meest spectaculair op Gran Canaria zijn de grotwoningen. De weg in de Barranco leidt je er vanzelf langs. Eerst kom je langs Cuevas Bermejas, een gehucht met beneden een kapel en een barretje en meer naar boven vind je de grotwoningen. Voor een kleine vergoeding laten de Canariërs je graag zien hoe zij daar wonen. De grotten zijn ontstaan uit gasbellen in de lavarivieren of uitgesleten door de regen. Het barretje is je lunchplek voor vandaag. Ze hebben allerlei typische Canarische tapas op de kaart staan, zoals de befaamde Papas Arrugadas met Mojo Verde. Echt verrukkelijk!

Ook leuk: een dagtrip op Gran Canaria, van een stuwmeer naar een strand

Een labyrint naar je lunch

Na de lunch vervolg je de weg tot aan het café Tagoror, aan de rechterkant van de weg. Dit café is een heus labyrint en leuk om doorheen te wandelen. Het is een tikkie toeristischer. Je kunt hier ook eten, maar je vorige plek was echt veel beter. Lijkt het je wat om eens in een grot te slapen, dan kun je hier ook ‘kamers’ huren.  Deze kun je ook gewoon via booking.com boeken.

Als je op de parkeerplaats verder loopt, kun je om de berg heen wandelen. Aan de achterkant kom je al snel bij een winkeltje, waar je leuke (maar best prijzige) souvenirs kunt kopen. Voor de wandelaars onder ons, er gaat ook een lange route helemaal rondom de berg. Laat je ter plekke informeren over hoe lang die is. (Ik was op dat moment 23 weken zwanger (het was onze babymoon) en hield de wandeling voor gezien 🙂 )

En dat was alweer het einde van de trip voor vandaag! Genoeg tijd om terug te keren en nog even ergens een frisse duik te nemen 😉

Gran Canaria met kinderen

Ik bezocht het eiland Gran Canaria toen ik zo’n 26 weken zwanger was. Het was onze heuse babymoon. Wist je dat Gran Canaria met kinderen ook een hartstikke leuke bestemming is? je vliegt er in 4 uurtjes heen, de afstanden op het eiland zijn niet groot en onderweg kun je makkelijk stoppen voor een mooi uitzicht of zo. De voorzieningen zijn er ook prima. Een fijne basis dus en dan is er ook nog eens veel leuks te doen met en voor kinderen!