Australië is een onwijs populair land om naar toe te reizen. Zowel voor backpackers als voor avontuurlijke gezinnen. En toch heeft het mij nog niet zo gegrepen en ben ik er dus nog niet geweest. Remco is wel lyrisch over Australië. Hoe kan dat nou toch, heb ik me afgevraagd. Met als gevolg dat ik er eens flink ingedoken ben en allerlei bijzonderheden over Australië heb ontdekt. Deze heb ik vertaald naar maar liefst 15 plaatsen in Australië voor op je bucketlist.

1 Sydney

Remco heeft een paar jaar terug door Australië gereisd en zijn favoriete plek is Sydney. Het Sydney Opera House is het meest iconische gebouw van de stad. Ook Bondi Beach is vrij bekend, al is het van de real life tv serie. Maar net als alle grote steden heeft Sydney natuurlijk nog veel meer te bieden, zoals interessante musea en andere stranden. En toffe wijken zoals Darlinghurst en Glebe.

Australië bucketlist

2 Fraser Island

Met een lengte van maar liefst 123 km is dit het grootste zandeiland ter wereld. Daarom mag een excursie naar dit bijzondere stukje Australië niet ontbreken op je Australië bucketlist. Het is niet alleen zand dat je ziet. Het eiland is deels begroeid met tropisch regenwoud. En midden op het eiland vind je het meer McKenzie met kraakhelder water.

3 Hunter Valley

De afgelopen jaren is Australië steeds bekender geworden als wijnland. De wijnbouw vindt in het zuiden plaats en Hunter Valley is één van de bekende wijnstreken. Ik hou enorm van goede wijn en zou deze vallei dan ook graag eens bezoeken. Hunter Valley ligt op zo’n twee uur van Sidney vandaan.

Australië bucketlist

4 Whitsundays

De Whitsundays Islands liggen in het oosten en worden regelmatig uitgeroepen tot mooiste stranden van Australië of zelfs ter wereld. De groep eilanden bestaat uit 74 stuks en vormen samen een Nationaal Park. De paradijselijke eilanden hebben veelal poederwit zand en het water is er kraakhelder.

5 Great Barrier Reef

Ja, wie kent dit niet? ’s Werelds grootste koraalrif bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen. Om je een indruk te geven, de lengte is zelfs langer dan de Chinese Muur. De biodiversiteit is enorm in dit koraalrif en er leven tweeduizend soorten tropische vissen, haaien, dolfijnen, schildpadden en walvissen. Ook een geweldige duiklocatie natuurlijk!

Leestip: Charlotte deelt een mogelijke route voor Frans-Polynesië

6 Melbourne

Ook de stad Melbourne is een bezoek waard. Zeker als je van kunst houdt. De stad wordt als kunst- en culturele hoofdstad van Australië gezien. En dat komt onder andere door de vele straatkunst die de stad rijk is. Maar ook de Aboriginal Kunst vind je er terug, namelijk in de nationale musea in Melbourne.

7 Kangaroo Island

In Australië wil je natuurlijk de bijzondere inwoners spotten. Hoewel je kangoeroes vrijwel overal in Australië tegen kunt komen, is dé plek – de naam verraadt het al – Kangaroo Island. Ook heb je hier de meeste kans om de schattige koala’s te zien.

Australië bucketlist

8 Great Ocean Road

Een van de meest bijzondere routes in Australië – of misschien zelfs van de wereld – is de Great Ocean Road. Deze route van maar liefst 243 km lang voert je langs de kust met steeds wisselende en prachtige uitzichten. Veel mensen die naar Australië reizen, reizen naar de Great Ocean Road. Daardoor kan het langs de kust druk zijn. En Sanne Reist tipt je hele mooie stops langs de Great Ocean Road zonder drukte.

9 Twelve Apostles

Als je dan op die mooie route rijdt, dan moet je langs de Twelve Apostles gaan. Deze – inmiddels nog maar acht – puntige kalkzandstenen rotsen zijn iconisch voor de kust van Australië. Het waren er overigens nooit echt twaalf, maar dat klonk beter als benaming. Twaalf of acht, deze horen op je Australië bucketlist!

Australië bucketlist

10 Outback

Wat mij enorm trekt, is de Outback. Deze naam staat voor de ruige landschappen ver van de bewoonde wereld. Naar het Nederlands vertaald betekent het rimboe. Waar we in Nederland kleine stukjes niemandsland hebben, beslaat de Outback maar liefst driekwart van heel Australië! Genoeg rode vlaktes, indrukwekkende kloven en uitgestrekte vlaktes om te bewonderen. Wel met een Jeep, want er zijn slechts enkele geasfalteerde wegen. Darwin en Alice Springs zijn de grotere steden die vaak een uitvalsbasis vormen voor een bezoek aan de Outback.

11 Tasmanië

Ten zuiden van het vasteland van Australië ligt de eilandstaat Tasmanië. Dit eiland is net wat kleiner als Nederland en zou al een bestemming op zichzelf kunnen zijn. Je vindt hier onwijs mooie natuur, ruige kliffen en indrukwekkende bergen zoals je ze nergens in Australië vindt. En wist je dat je met een beetje mazzel hier het bijzondere fenomeen van het zuiderlicht kunt zien?

12 Blue Mountains

Deze bergen lijken werkelijk blauw door de blauwe gloed van de eucalyptus bomen die hier staan. Het gebied staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed vanwege de vele soorten verschillende bomen en de bijzonder mooie wildernis.

13 Lake Hillier

Dit grote zoutmeer ligt aan de rand van MIddle Island, dat weer onder West Australië ligt. En dit meer is knalroze! Hoe het precies komt, is niet duidelijk. Men vermoedt dat organismen in het water een roze stof produceren. Mooi is het in ieder geval wel! Door de woeste omgeving is het meer eigenlijk wel alleen per vliegtuig of helikopter goed te bereiken. Een beetje een verborgen Australië bucketlist plek dus.

Australië bucketlist

14 Ayers Rock

De oorspronkelijke naam voor deze bekende bezienswaardigheid is Uluṟu. Deze reusachtige rotsformatie ligt in het hart van Australië is een belangrijke religieuze plaats voor de Aboriginals. De rotsformatie ligt in The Red Centre, zoals de omgeving genoemd wordt. Omdat de aarde er roodkleurig is.

15 Brisbane

De stad Brisbane in het oosten van Australië staat bekend om de vele straatmuzikanten en barretjes met livemuziek. Dat lijkt me erg gezellig! Ook is er een gezellig stadsstrand midden in het centrum van de stad. En voor de surfers onder ons is surfers paradise een waar paradijs.

Praktische informatie over je Australië bucketlist

Om Australië in te reizen heb je een visum nodig. Met een Nederlands paspoort kun je online een ETA aanvragen, oftewel een elektronisch visum. Een ETA is geschikt voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Omdat Australië zo immens groot is, is er niet één beste reistijd voor het land te benoemen. Het noorden is vanaf mei goed te bezoeken, terwijl het zuidoosten in december het allermooiste is. De 15 Australië bucketlist plekken die ik hierboven noem, liggen door het hele land verspreid.

De grootte van Australië kan het wel ingewikkeld maken om een compleet reisplan te maken. Want waar wil je precies heen in de tijd die je er hebt? Een reisorganisatie zoals Travelworld kan je hier goed bij helpen.

Ben je ook zo enthousiast geworden dat je Australië op je bucketlist zet?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.

Wil je deze 15 plekken voor je Australië bucketlist pinnen voor later?

Australië bucketlist