“Mama, wonen hier écht mensen?” vraagt mijn oudste zoon Mats terwijl hij over de stoffige zandweg naar een groep palmbomen wijst. We zijn net een rivier overgestoken in het zuiden van Marokko, vlak buiten de filmstad Ouarzazate. En ineens opent zich een groene vallei vol leven: de Fint oase. We hebben geen idee wat ons precies te wachten staat, maar het voelt meteen als een plek die nog niet door massatoerisme is overgenomen. En dat blijkt te kloppen. Wat volgt, is een ochtend middag vol verrassingen, adembenemende uitzichten en warme ontmoetingen – precies het soort ontdekking waar je als reiziger naar verlangt.
Wat is de Fint oase?
De Fint oase is een groene vallei omringd door ruige, roodbruine bergen, op ongeveer 15 tot 30 minuten rijden ten zuiden van Ouarzazate. “Fint” betekent in het Berbers letterlijk “verborgen”, en dat is precies wat deze plek is: een afgelegen oase waar tijd lijkt stil te staan. Er zijn geen massale toeristenbussen, maar wél kinderen die in de rivier spelen, ezeltjes die gras knabbelen en families die leven in kasbahs van leemsteen.
Voor veel bezoekers is de Fint oase een van de mooiste verborgen parels van Marokko. Dat vonden wij ook, en dan ook nog eens een heerlijke dagtrip vanuit Ouarzazate.
🔗 Ben je nog niet in Ouarzazate geweest? Lees dan ook mijn artikel: Ecolodge La Palmeraie: slapen in een paradijs van rust in Ouarzazate



Hoe kom je bij de Fint oase?
Je bereikt de Fint oase met de auto in ongeveer 30 minuten vanaf het centrum van Ouarzazate. Google Maps wijst je de weg (zoek op “Terrasse des Délices” of “Fint Oasis”), maar hou rekening met een deels onverharde route.
De weg ernaar toe is al een avontuur op zich. Vanaf Ourzarzate rijden we langs de lokale markt de hoofdweg af en de woestijn in. Precies op die hoek pikken we een lifter op. Liften is heel gebruikelijk in Marokko. En wij vinden het een leuke manier om contact met de lokale bevolking te maken. Dus we nemen een vriendelijke man mee met twee tassen vol verse groenten en fruit. De auto ruikt meteen lekker zoet, nu het er ook zo warm is.

Dwars door het woestijnlandschap vervolgt de verharde weg richting de oase. Er staan af en toe borden, zodat je eigenlijk niet verkeerd kan rijden. En zoveel afslagen zijn er ook niet in dit niemandsland. In de verte doemen indrukwekkende rode bergen op, die ons doen denken aan Kazachstan en USA.
Wij rijden over een brug wanneer we de oase al zien. Daar proberen meerdere mannen ons vriendelijk maar beslist over te halen om te stoppen op een kleine parkeerplaats. We zouden de auto moeten laten staan om vervolgens een wandeling door de oase te maken met een gids (kosten: ±10 euro per groep). Klinkt aantrekkelijk, maar toevallig hebben we iemand bij ons die uit het dorp zelf liftte. Hij zegt dat we gerust verder kunnen rijden.
Tip: De weg vanaf net voor de rivier is inderdaad onverhard, maar met een gewone huurauto prima te doen. Rij langzaam, neem de bochten rustig, en je rijdt zó tot aan de rivier of zelfs eroverheen (zoals wij in april ook makkelijk konden). En staat het water hoger, dan heb je in ieder geval een goede parkeerplaats bij de brug.


Zelf Fint ontdekken of met gids?
Je hebt eigenlijk twee opties om de Fint oase te verkennen, namelijk met een lokale gids (vaak gewoon iemand die er woont en de oase goed kent) of op eigen gelegenheid.
Met een gids (vanaf de brug)
Je wandelt ongeveer een uur door de oase. De gids vertelt je over de geschiedenis, de landbouw en het dagelijks leven. Met een gids de oase ontdekken is leuk als je graag verhalen hoort en het lokale leven wilt begrijpen. Ook vertelt een gids je meer over de eenvoudige groentetuinen met traditionele irrigatie in de oase. Spreek vooraf de prijs met je gids af.
Zelf rijden tot in de oase
Als je liever zelf bepaalt waar je stopt (zoals wij), kun je doorrijden tot net voorbij de rivier. Je parkeert bij de rivier of rijdt zelfs helemaal tot aan het restaurant Terrasse des Délices. Vanaf daar kun je op eigen tempo rondwandelen.
Onze ervaring
We laten onze auto bij de rivier staan (we zien daar nog twee auto’s en later ontdekten we pas dat je ook bij Terrasse des Délices kunt parkeren, 100 meter verderop) en worden vanaf de rivier te voet meegenomen door een vriendelijke man uit het dorp. Hij leidt ons naar een oude kasbah, waarvan delen nog bewoond zijn en andere in verval. Hij vertelt geanimeerd dat er zijn scènes van de Asterix-film zijn opgenomen. Bij een stevig uitziende deur demonstreert hij lachtend dat die deur helemaal niet echt zo dik is en heel licht zelfs. Zo werkt dat dus in films! De kinderen vinden het avontuur fantastisch: smalle paadjes, afbrokkelende torens, en het idee dat Astrix en Obelix hier hebben rondgelopen vinden ze heel bijzonder.



Lunchen en relaxen bij Terrasse des Délices
Na een korte wandeling (±10 minuten licht heuvelopwaards) komen we uit bij Terrasse des Délices, een sfeervol guesthouse en restaurant met een panoramisch uitzicht over de hele oase. Wat een plek!
Vanaf het dakterras heb je werkelijk een prachtig uitzicht over alle kanten van de oase. Vanaf hier steekt het groen van de palmbomen prachtig af tegen de rode bergen. Er is veel schaduw op het dakterras, zodat je lekker koel zit; zelfs op een hete dag (en dat is daar geen uitzondering!). De lunch is eenvoudig, maar lekker. We kozen voor tajine, salades en frietjes voor de kinderen. Helaas moesten we best lang wachten op onze bestelling. Ik vermoed dat er iets mis was gegaan met het doorgeven daarvan, maar dat konden we niet helemaal begrijpen. Tegen kleine betaling kun je gebruik maken van het zwembad. En loop ook even het gebouw binnen, de binnentuin is prachtig.
Tip: wil je niet stoppen bij de brug, zeg dan tegen eventuele gidsen dat je bij Terrasse des Délices logeert. Dan laten ze je vaak zonder discussie doorrijden. Over de rivier is de weg weer verhard tot aan het restaurant.





Overnachten in de Fint oase
Als je de drukte van Marokko écht even wilt ontvluchten, dan is een overnachting in de Fint oase natuurlijk helemaal geweldig. Het is stil, groen en sterrenrijk. Je hoort alleen krekels, ritselende palmen en af en toe een ezel in de verte. Er zijn een paar opties, dus je vooraf erop oriënteren is wel handig.
Je kunt bij Terrasse des Délices overnachten en zo nog meer van de bijzondere plek genieten. Een kamer heb je al voor een paar tientjes. Kinderen tot 1 jaar slapen gratis en kinderen tot 12 jaar betaal je 13.50 Euro inclusief ontbijt.
Een andere aanrader is Dar Bladi, net buiten de oase. Je betaalt hier wel wat meer per nacht, ongeveer 100 Euro. Daar krijg je dan naast een fijn zwembad ook een mooie comfortabele kamer voor terug.
Wat je moet weten voor je naar de Fint oase gaat
Een bezoek aan de Fint oase is gratis. Ga je met een lokale gids, dan betaal je daar uiteraard een bedrag voor. Ondanks dat er een nederzetting in de oase is, zijn er geen openbare toiletten of andere voorzieningen en winkeltjes. Dit is juist ook de charme van de oase, vind ik. Neem je eigen eten en drinken mee (denk aan genoeg water!). Uiteraard kun je bij Terrasse des Délices wel gebruik maken van de toiletten.
Afhankelijk van hoeveel je wilt wandelen in de oase, kun je ervoor kiezen om (wandel)schoenen aan te trekken. Maar met sandalen red je je ook prima! De rivier door de oase is een belangrijke levensader voor de oase. Kinderen spelen er, bouwen dammetjes en rennen door het water. Je kunt er op zoek naar kikkers of simpelweg genieten van hun orkest. En mensen doen er de was of rusten er in de schaduw langs de kant. Wil je foto’s maken, vraag dat even vooraf. Ik merkte dat de meeste mensen het liever niet willen. Respecteer die wens dan ook.

De Fint oase, een must see?
De Fint oase is wat mij betreft een van de mooiste plekken van onze rondreis door Marokko. Niet vanwege grootse bezienswaardigheden of spectaculaire actie, maar juist door de rust, het lokale leven en de authenticiteit.
Het voelt echt als een verborgen andere wereld, precies zoals de naam bedoeld is. Of je nu met kinderen reist of als stel: de Fint oase is de perfecte plek om even stil te staan, te wandelen, en te genieten van het groen in een verder ruig landschap.
🔗 Ben jij er al geweest? Laat in de reacties weten wat jij van de Fint-oase vond! En volg me op Instagram voor meer Marokko-inspiratie: @reismuts.nl