Zo nu en dan kom ik ergens en verbaas ik mezelf erover dat ik die plek nog niet eerder kende. Het stadje Thorn in Limburg is zo’n plek. Sterker nog, tot aan het begin van dit jaar had ik er nog niet eens eerder van gehoord. Maar wat keek ik mijn ogen uit doen ik er begin dit jaar rondwandelde tijdens mijn verblijf in Limburg. Hoewel het witte stadje ontzettend klein is, is het echt een pareltje dat een bezoek verdient. En misschien wel het mooiste stadje van Nederland is.

Thorn staat bekend als het witte stadje vanwege de vele witte huizen die je er vindt. Het hele centrum staat er vol van! Ik neem je meteen mee in een stukje geschiedenis hoe dat zo gekomen is. Aan het einde van de 18e eeuw in de tijd van Napoleon wilden de Fransen belasting heffen en de hoogte ervan stelden zij vast aan de hand van de grootte van de ramen van de huizen. De mensen in Thorn wilden zo min mogelijk betalen. Voorheen woonden er hoofdzakelijk vrouwen van adel in het dorp. Maar zij waren gevlucht voor de Fransen. Hun mooie huizen stonden leeg en arme gezinnen kwamen er wonen. Om geen hoge belasting te hoeven betalen besloten zij om hun ramen te verkleinen en deels dicht te metselen. Alleen het verschil tussen de oude muren en de nieuwe gemetselde stenen was heel goed zichtbaar en zou vragen oproepen. Daarom besloten de mensen in Thorn de muren wit te schilderen, zodat het verschil niet meer te zien was.

Het witte stadje in Limburg

De laatste jaren trekt Thorn steeds meer toeristen, ook vanuit Duitsland en Frankrijk en zelfs landen zoals China en Japan. Daarom hebben nog meer mensen besloten om hun muren wit te schilderen. Zo is er dus een hele witte stad ontstaan. Thorn wordt vaak het mooiste stadje van Limburg genoemt. Of het mooiste dorp van Limburg. Want het heeft wel stadsrechten, maar Thorn is echt heel klein.

Het witte stadje is hoe dan ook echt uniek. Ik vond het betoverend mooi om er rond te wandelen. Zeker op een zonnige dag wanneer het licht op alle witte muren terugkaatst kijk je je ogen uit.

De bezienswaardigheden in Thorn

Thorn is in de 10e eeuw ontstaan en de imposante Abdijkerk stamt nog uit die tijd. In de 19e eeuw is de abdij grondig gerestaureerd. Een bezoek aan het stadje Thorn is niet compleet zonder een wandeling langs deze Abdij. De torem steekt trots hoog boven de huizen uit.

Een andere bekende bezienswaardigheid is het voormalig Begijnhof. In het hofje heb je een aantal oude bakkershuisjes. In het Gemeentemuseum leer je meer over de bijzondere geschiedenis van Thorn, van hoe het ooit een eigen vorstendom was tot hoe het eeuwen later stadsrechten kreeg. Je kunt er een audioset lenen en daarmee een leuke stadswandeling door Thorn maken.

In Thorn vind je geen hele lijst met bezienswaardigheden. En toch kun je je er goed een dag of langer vermaken. Slenter door de straatjes langs de prachtige monumentale panden. Geniet van de bijzondere doorkijkjes, hofjes en steegjes. En verwonder je over de betoverende schoonheid van het witte stadje Thorn.

Er zijn een aantal restaurants en terrassen te vinden in Thorn. Dus je kunt er ook prima terecht voor een hapje en een drankje. Ook vind je er verschillende kleine winkels, veelal unieke boetieks met hele leuke spulletjes.

Voor de fotografie liefhebbers, zorg maar dat je een volle batterij hebt en voldoende ruimte op je geheugenkaart. Want Thorn is ontzettend fotogeniek! Niet voor niets zitten er in dit artikel zoveel foto’s. Ik kon maar moeilijk kiezen.

Thorn met kinderen bezoeken

Thorn met een kinderwagen of buggy bezoeken is mogelijk, maar hou wel rekening met de hobbelige maaskeien. Ik heb direct in het centrum geen speeltuin kunnen ontdekken. Wel is er een pannenkoekenhuis, wat natuurlijk menig kind leuk vindt.

Parkeren en slapen in Thorn

Thorn is autoluw. Enkel bestemmingsverkeer mag in het centrum van de stad rijden. (Dat maakt het extra fijn om lekker rustig rond te wandelen.) Er zijn verschillende parkeergelegenheden rond Thorn. Zo kun je met je auto of camper betaald parkeren aan de Waterstraat. En net daarvoor heb je een gratis parkeerterrein. Vanaf dat parkeerterrein kun je ook een mooie wandeling over de dijk en langs de Maas maken.

Er zijn een aantal hotels en B&B’s in Thorn. Het stadje is klein en de mogelijkheden zijn daarom beperkt. Dus wil je er graag overnachten en ook ’s avonds nog van de magie van het witte stadje genieten, zorg dat je dan op tijd boekt. Ik overnachtte in de fijne B&B ’t Merthoes in Limburg en vanaf daar is het een klein kwartiertje rijden naar het witte stadje Thorn.

Ben jij al eens in Thorn geweest?