fbpx
Nederland

8 te gekke plekken in ons eigen land!

 • 26 maart 2017

Terwijl verre landen lonken vind ik het heerlijk om van tijd tot tijd toerist in eigen land te zijn. Nederland is klein, maar heeft veel te bieden. Niet voor niets verwelkomen wij ieder jaar meer toeristen dan het jaar ervoor. In 2015 hadden we meer dan 15 miljoen internationale gasten in ons land! Mensen uit alle hoeken van de wereld vinden ons landje boeiend. De meeste uit onze buurlanden, maar het aantal uit China en de VS neemt ook ieder jaar sterk toe.

Veel toeristen komen naar Amsterdam en steeds meer zoeken ook steden als Rotterdam en Den Haag op. Maar er is natuurlijk veel meer te zien en te beleven. Heb je zin in een oer-Hollands dagje of weekendje uit? Wat dacht je van deze te gekke plekken!

#1 Giethoorn
Misschien wel een van de meest pittoreske plekken in Nederland vind ik Giethoorn. Dit dorp is omringd door water en daarom is het vooral leuk om het dorp en Nationaal park De Weerribben per boot te bezoeken. Ons eigen Hollandse Venetië in Overijssel.

#2 Zaanse Schans
Een van de oer-Hollandse dingen zijn natuurlijk molens. Iedereen weet wel hoe ze eruit zien, maar weet je ook hoe een molen werkt? Bij de Zaanse schans in Noord-Holland kun je een kijkje nemen bij oude ambachten, zoals brood bakken en klompen maken.

#3 Kinderdijk
Een andere plek vol met molens is Kinderdijk, gelegen in Zuid-Holland. Deze omgeving is een stukje rustiger en je waant je meer in de natuur dan in een dorp. De functie van de molens is ook anders dan bij de Zaanse Schans. Het zijn namelijk poldermolens, die zorgen dat het gebied droog gepompt blijft. Het gebied is te voet of met de fiets te bezoeken. Een van de molens is ook van binnen te bezoeken.

#4 Volendam
Dé plek waar je historische klederdracht kunt aanpassen voor een Hollandse foto is natuurlijk Volendam. Deze Noord-Hollandse stad trekt ook veel toeristen aan vanwege de haven en de vis. Het grootste feest van het jaar is toch wel de kermis. Lang niet zo groot als in Tilburg natuurlijk, maar wel erg gezellig.

#5 De Zeeuwse kust
Hier aan de kust, de Zeeuwse kust…. Nederland heeft nogal wat kust-grondgebied. De stranden in Zeeland zijn toch wel mijn favoriet. Hoewel er in de zomer heel wat toeristen neer strijken met hun handdoekje, is het er toch een stuk rustiger dan in bijvoorbeeld Scheveningen. En ’s avonds kun je in de gezellige stadjes en dorpen terecht voor een hapje en een drankje.

#6 Spakenburg
In de oude haven van dit echte vissersdorp in de provincie Utrecht ligt meer dan de helft van alle bottersboten van Nederland. Vroeger, in de tijd van de Zuiderzee, was de vloot hier nog vele malen groter. Tegenwoordig kun je wel nog een beeld krijgen van de visvangst bij de voormalige visafslag en de visrokerij. Er wordt nog traditionele klederdracht gedragen, hoewel dat steeds minder wordt door meer invloeden van buitenaf. Het dorp is nog steeds een van de grootste kerkelijke gemeenschappen van ons land; op zondag zijn de winkels dicht.

#7 Vaals drielanden punt
Helemaal in het zuiden van Limburg kun je met twee benen in drie landen tegelijk staan. En dat is ook nog eens dichtbij het hoogste punt van ons land. Dat is toch bijzonder! Via de uitkijktoren heb je een wijds uitzicht op de bosrijke omgeving van Duitsland, België en Nederland.

#8 Loonse en Drunense duinen
Lekker dicht bij huis voor mij, maar echt een heel mooi stukje natuur zijn de Loonse en Drunense duinen. Je kunt hier vrij rond wandelen, picknicken bij zonsondergang, zandkastelen bouwen… wat je maar wilt! Voor de echte sportievelingen onder ons zijn er ook fietsroutes dwars door de duinen.

Uiteraard zijn dit lang niet alle mooie plekken van ons landje. Zo lijkt me de Bollenstreek in het voorjaar waanzinnig mooi. En als kaasliefhebber zou ik ook wel eens de kaasmarkt in Gouda willen bezoeken.

Wat is jouw favoriete oer-Hollandse plek?

23 Reacties

 • Co | Op reis met Co

  Mooi lijstje! Ik heb nog bijna geen enkele van deze plekken bezocht, shame on me! Tijd voor een nieuwe bucket list 😉 Ik zou trouwens Volendam inruilen voor Monnickendam of Edam, Minstens zo mooi, maar een stuk minder toeristen 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je! Oh, een speciale bucketlist voor Nederland kun je maken. In die twee andere steden ben ik nog nooit geweest, bedankt voor de tip!

   Beantwoord
  • karlien

   Ja!! Ik woon in Monnickendam en dit stadje heeft veel meer charme, en minder toeristen, dan Volendam. En Edam is echt prachtig. Huur een fiets, start in Monnickendam, over de dijk naar Marken, met de boot naar Volendam en via Edam weer naar Monnickendam.

   Beantwoord
 • Ilona

  Dat voelt wel heel erg oer-Hollands aan 😉 Leuke tips! Toevallig zijn we vandaag langs Kinderdijk gereden alleen zagen we vanaf de snelweg niet veel. Spakenburg ken ik dan weer niet 😉 Altijd fijn om weer wat nieuws te leren.

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je 🙂 Vanaf de snelweg (A15 denk ik?) zie je de molens inderdaad niet. Volgende keer toch even de afslag nemen voor het uitzicht 😉

   Beantwoord
 • Elisa

  Een aantal heb ik er al mogen bezoeken, maar Giethoorn staat nog hoog op het lijstje. Lijkt me een heel leuk en bijzonder plaatsje!

  Beantwoord
 • Sabine

  Zo leuk! Nederland heeft ook echt mooie plekken. Kinderdijk wil ik nog eens heen. Amsterdam vind ik ook mooi, en de Westeinderplassen. Haarlem, Leiden en de duinen. Ik kan deze ideeën van jou mooi gebruiken voor de Colombianen die voor onze bruiloft komen om Nederland te laten zien!

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha die Colombianen weten niet wat ze overkomt met zoveel Hollandse diversiteit aan plekken. 🙂 Haarlem en Leiden zijn inderdaad mooie steden ook.

   Beantwoord
 • Stéphanie

  Mooi lijstje! De meeste plekken heb ik al eens bezocht. Deze winter bezocht ik eindelijk Texel, de Waddeneilanden kunnen makkelijk worden toegevoegd aan dit lijstje 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je 🙂 En zeker, de Waddeneilanden zouden prima in dit lijstje passen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er dus ook nog nooit geweest ben en dat is ook de reden dat ze niet op het lijstje terecht zijn gekomen. Voor mijn gevoel sta ik net zo snel in Parijs vanuit mijn woonplaats als op Texel. Maar de eilanden lijken me wel bijzonder.

   Beantwoord
 • Eva

  Giethoorn en Spakenburg: daar was ik nog niet. Vraag me niet waarom, maar ik noteer ze op het spreekwoordelijke lijstje voor een aankomend tripje in eigen land.

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha, leuk! Ik ben benieuwd naar wat je ervan vindt als je er geweest bent. 🙂

   Beantwoord
 • Diana

  Nog niet alle plekken op het lijstje kunnen bezoeken. Vooral Giethoorn staat hoog op mijn lijst. Misschien toch maar is deze zomer gaan doen. Nederland heeft idd veel moois te bieden.

  Beantwoord
  • Lizette

   De zomer is het uitstekende seizoen voor Giethoorn. Heerlijk toch om op een zonnige dag met een bootje te gaan varen. Ik vond het er erg gezellig.

   Beantwoord
 • Rowan

  Wat is Nederland toch mooi! Kinderdijk en de Loonse en Drunense duinen wil ik heel graag nog eens bezoeken. Ik ben gek op de Waddeneilanden!

  Beantwoord
  • Lizette

   Ik denk dat ik de Waddeneilanden ook heel mooi zal vinden. Alleen het is zo ver weg, dat het er niet makkelijk van komt om er een dagje naar toe te gaan.

   Beantwoord
 • Kelly

  Van bovenstaande plekken heb ik alleen de Zeeuwse kust gezien…shame on me. Er is zoveel moois te ontdekken in Nederland, maar het komt er nooit van. Mijn favoriet is toch wel de Veluwe.

  Beantwoord
  • Lizette

   Bekijk het van de zonnige kant, dan heb je nog veel leuke plekken te ontdekken! De Veluwe vind ik ook erg mooi. Het is wel heel lang geleden dat ik daar ging wandelen. Goed idee voor een aankomend zonnig weekend 🙂

   Beantwoord
 • Jessica

  Bijna alle plekken in dit rijtje heb ik toch wel eens in m’n leven bezocht, yay! En ik maar denken dat ik een cultuurbarbaar was als het om ons eigen landje gaat haha :p De Loonse en Drunense duinen zijn inderdaad erg fijn en is voor mij ook om de hoek 😀

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha, dat valt dan nog reuze mee als cultuur barbaar in eigen land ! 🙂 Het is dat ik het afgelopen weekend zo druk had met andere dingen, anders was ik zeker weer eens naar de duinen gegaan, heerlijk.

   Beantwoord
 • ivonne

  Er zijn meer plekken op dit lijstje die ik niet- dan die ik wel bezocht heb. Mijn eigen favorieten? De waddeneilanden en de bollenveldenin het voorjaar (ze zijn weer in bloei!)

  Beantwoord
  • Lizette

   Ja de bollenvelden lijken me schitterend! Ik ga proberen er dit voorjaar echt eens heen te gaan. Alleen de bouw van de vijver is nog niet zover als we zouden willen dus aankomend weekend zal het er weer niet van komen. Weet je tot wanneer ze bloeien?

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.