Terwijl verre landen lonken vind ik het heerlijk om van tijd tot tijd toerist in eigen land te zijn. Nederland is klein, maar heeft veel te bieden. Niet voor niets verwelkomen wij ieder jaar meer toeristen dan het jaar ervoor. In 2015 hadden we meer dan 15 miljoen internationale gasten in ons land! Mensen uit alle hoeken van de wereld vinden ons landje boeiend. De meeste uit onze buurlanden, maar het aantal uit China en de VS neemt ook ieder jaar sterk toe. Maar hoe leuk is het om zelf toerist in eigen land te zijn!

Veel toeristen komen naar Amsterdam en steeds meer zoeken ook steden als Rotterdam en Den Haag op. Amsterdam is natuurlijk leuk als hoofdstad, maar ook het drukste met toeristen. En parkeren in Amsterdam kan prijzig zijn. Er is natuurlijk veel meer te zien en te beleven in ons mooie Nederland. Zo zijn er bijvoorbeeld heerlijke hotels voor luxe hotelovernachtingen in Nederland. Heb je zin in een oer-Hollands dagje of weekendje uit als toerist in eigen land? Wat dacht je van deze te gekke plekken!

Toerist in eigen land

#1 Giethoorn

Misschien wel een van de meest pittoreske plekken in Nederland vind ik Giethoorn. Dit dorp is omringd door water en daarom is het vooral leuk om het dorp en Nationaal park De Weerribben per boot te bezoeken. Ons eigen Hollandse Venetië in Overijssel.

Lees ook: tips voor je bezoek aan Giethoorn

#2 Zaanse Schans

Een van de oer-Hollandse dingen zijn natuurlijk molens. Dus een bezoek aan molens hoort bij toerist in eigen land zijn. Iedereen weet wel hoe ze eruit zien, maar weet je ook hoe een molen werkt? Bij de Zaanse Schans in Noord-Holland kun je een kijkje nemen bij oude ambachten, zoals brood bakken en klompen maken. Dat is natuurlijk ook super leuk voor kinderen. Dingen worden op een hele begrijpelijke manier uitgelegd.

#3 Kinderdijk

Een andere plek vol met molens is Kinderdijk, gelegen in Zuid-Holland. Deze omgeving is een stukje rustiger en je waant je meer in de natuur dan in een dorp. De functie van de molens is ook anders dan bij de Zaanse Schans. Het zijn namelijk poldermolens, die zorgen dat het gebied droog gepompt blijft. Het gebied is te voet of met de fiets te bezoeken. De wandelpaden zijn ook geschikt voor kinderwagens. Een van de molens is ook van binnen te bezoeken.

Lees ook: tips voor je bezoek aan Kinderdijk

#4 Volendam

Dé plek waar je historische klederdracht kunt aanpassen voor een Hollandse foto is natuurlijk Volendam. Deze Noord-Hollandse stad trekt ook veel toeristen aan vanwege de haven en de verse vis. Ik vind de stad bij uitstek leuk met kinderen, omdat het lekker compact is. En verkleedpartijen, daar houden toch alle kinderen van 😉

#5 De Zeeuwse kust

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust…. Nederland heeft nogal wat kust-grondgebied. De stranden in Zeeland zijn toch wel mijn favoriet. Hoewel er in de zomer heel wat toeristen neer strijken met hun handdoekje, is het er toch een stuk rustiger dan in bijvoorbeeld Scheveningen. Kids hebben meer de ruimte voor echte zandkastelen. En ’s avonds kun je in de gezellige stadjes en dorpen terecht voor een hapje en een drankje.

Ook leuk: zomergevoel in Domburg

#6 Spakenburg

In de oude haven van dit echte vissersdorp in de provincie Utrecht ligt meer dan de helft van alle bottersboten van Nederland. Vroeger, in de tijd van de Zuiderzee, was de vloot hier nog vele malen groter. Tegenwoordig kun je wel nog een beeld krijgen van de visvangst bij de voormalige visafslag en de visrokerij. Er wordt nog traditionele klederdracht gedragen, hoewel dat steeds minder wordt door meer invloeden van buitenaf. Het dorp is nog steeds een van de grootste kerkelijke gemeenschappen van ons land; op zondag zijn de winkels dicht. Als toerist in eigen land is een bezoek aan Spakenburg echt een uniek pareltje!

#7 Vaals drielandenpunt

Helemaal in het zuiden van Limburg kun je met twee benen in drie landen tegelijk staan. En dat is ook nog eens dichtbij het hoogste punt van ons land. Dat is toch bijzonder! Via de uitkijktoren, die ook voor kinderen goed te beklimmen is, heb je een wijds uitzicht op de bosrijke omgeving van Duitsland, België en Nederland.

Lees ook: tips voor je bezoek aan het drielandenpunt en vakantie in zuid-Limburg

#8 Loonse en Drunense duinen

Lekker dicht bij huis voor mij, maar echt een heel mooi stukje natuur zijn de Loonse en Drunense duinen. Dus niet alleen toerist in eigen land, maar ook nog eens in eigen regio! Je kunt hier vrij rond wandelen, picknicken bij zonsondergang, zandkastelen bouwen… wat je maar wilt! Voor de echte sportievelingen onder ons zijn er ook fietsroutes dwars door de duinen.

Leestip: de mooiste wandelingen in de omgeving van Tilburg

Uiteraard zijn dit lang niet alle mooie plekken van ons landje waar je toerist in eigen land kunt zijn. Zo lijkt me de Bollenstreek in het voorjaar waanzinnig mooi. En als kaasliefhebber zou ik ook wel eens de kaasmarkt in Gouda willen bezoeken.

Wat is jouw tip voor toerist in eigen land?