Wat krijg je als je een zonnige weersvoorspelling in het weekend, spontaniteit, twee avontuurlijke typetjes en een bucketlist bij elkaar gooit? Met de tent een weekend in Giethoorn! Ok, niet de meest avontuurlijke bestemming die je kunt bedenken, maar wel erg gezellig en een schitterende omgeving. Eigenlijk moet iedere Nederlander hier toch wel een keertje geweest zijn!

Giethoorn stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. De weersvooruitzichten voor afgelopen weekend waren goed. Zo geleidelijk aan richting het weekend kregen de plannen van vriendlief en mij meer vorm. En zaterdag waren we er opeens uit. Hup de tent in de auto en rijden maar, klaar voor een weekend in Giethoorn!

Tegen tien uur ’s avonds kwamen we aan op Camping d’Hof. Na een warm welkom door de eigenaresse vonden we een plekje op één van de tentenveldjes, precies aan het water. Helemaal perfect! (Op de muggen na dan 😉 ) De camping is netjes, schoon, rustig, douchen is betaald (50 cent voor 5 minuten), de eigenaren wonen bij de camping en zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Er zijn plekken voor stacaravans en kleine veldjes voor tenten. Verder zijn er allerlei activiteiten, zoals surfles, kano- en bootverhuur. Een nachtje voor twee personen kost 16 euro. (2015)

camping

Je kunt niet met de auto bij de camping komen (volgens mij bij geen enkele camping), die laat je achter op de openbare parkeerplaats voor centrum (4 euro per dag, met munten betalen bij de slagboom) en vanaf daar is het een kleine 150 meter lopen. Er hangt wegbewijzering, je vindt het gemakkelijk. Als je veel spullen hebt, kun je een karretje gebruiken. Op die parkeerplaats kun je ook prima parkeren als je in plaats van een weekendin Giethoorn een dagje gaat.

Naast de camping vind je Café-Restaurant de Sloothaak. Het interieur is nog origineel en ziet er goed onderhouden uit. Het geeft de tent een sfeervolle aankleding. Wij gingen er ’s avonds heen voor een drankje. De barjongen was erg vriendelijk en vertelde graag over Giethoorn. Hij wist te vertellen dat er jaarlijks 200.000 Chinese toeristen naar het plaatsje komen!

sloothaak

Ons tent-plekje aan het water was echt fantastisch mooi. Wat we ons niet hadden gerealiseerd is dat we vol in de zon stonden en die stond alweer vroeg aan de hemel. Dus we werden een beetje onze tent uitgestookt. Maar wat heerlijk is het om dan op het luchtbed in het gras te ontbijten met rustgevend water en schattige eendjes om je heen. I love campinglife!

Na het opfrissen en inpakken dronken we nog een kopje koffie en thee bij de buren (de Sloothaak). En daarna gingen we met een fluisterbootje het water op. Wat is Giethoorn mooi! Zulke mooie woningen, boerderijen, kanaaltjes, zo sfeervol. En zo typisch Hollands. Echt heel leuk en gezellig.

Het eerste stuk over het water door Giethoorn is éénrichting. We waren heel blij dat we al redelijk vroeg op het water zaten, want het was soms al een beetje wachten tot andere bootjes (punters) ruimte maakten om te kunnen passeren. Het weekend zal ook ongetwijfeld drukker zijn dan andere dagen.

ik boot

Vanuit Giethoorn Noord draai je het natuurgebied de Weerribben in. Hoog riet en windmolentjes vormen het rustgevende beeld van het landschap. Vogels en verschillende soorten eenden duiken uit het riet op en grote libellen vliegen boven je hoofd.

molen

Op de grote plas kun je naar het Smit’s Paviljoen varen en aanmeren voor een drankje of lunch. Of gewoon zelf lekkers meenemen en picknicken op het water of ergens onderweg. De grote ronde varen door Giethoorn en het natuurgebied met meerdere pauzes doe je in ongeveer vier uurtjes.

lelie

Na de boottocht namen we plaats op het terras bij de Italiaan Fratelli. Het kaasplankje is er niet erg bijzonder, maar de Prosecco en pizza smaakte goed. Je kunt de pizza ook meenemen (je boot in). We zaten er lekker relaxt in het zonnetje terwijl de bootjes voorbij kwamen en in Café de Fanfare aan de overkant traditionele muziek (in klederdracht!) werd gespeeld.

Ik vond het weekend in Giethoorn echt heel leuk en het natuurpark schitterend. Je hebt het echt wel in een dag gezien, maar met kamperen kun je je er ook prima een weekend vermaken. Ik denk graag terug aan dit heerlijke weekend in Giethoorn.