Een bezoek aan Boedapest stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. In december/januari was het eindelijk zover. Helaas werd ik er behoorlijk ziek, waardoor ik niet helemaal optimaal van de stad kon genieten. Gelukkig heb ik wel de voornaamste must see’s kunnen bezoeken en ik moet je zeggen, ik was erg onder de indruk! En daar vertel ik je natuurlijk graag meer over.

Boedapest is een ontzettend mooie en romantische stad. Overdag kijk je je ogen er al uit, maar vooral ’s avonds is de stad erg sfeervol door alle gebouwen die mooi verlicht zijn.

Lees ook: de meest romantische steden van Europa

Wat MOET je zien?

Het allermooiste is wat mij betreft het Hongaarse parlementsgebouw. Een enorm bouwwerk ter grootte van wel drie voetbalvelden. Een bezoek is zeker de moeite waard. De vertrekken zijn met goud bekleed; alles vanaf 3 meter hoog is nog steeds echt goud. Kaartjes kosten € 7,- per persoon, de rondleiding duurt 45 minuten en je koopt je tickets het beste daags van tevoren. ’s Avonds lijkt het hele gebouw wel van goud door de mooie verlichting.

Achter het parlementsgebouw aan de rivier kom je langs een indrukwekkend gedenkteken. Zestig paar metalen schoenen herinneren aan de Joden die hier gefusilleerd werden tijdens WO II. De Joden werden eerst gedwongen om hun schoenen uit te trekken. Daarna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen. Gek genoeg vond ik in de Lonely Planet niet veel informatie over deze plek, terwijl ik het wel erg boeiend vond.Aan de overkant van de Donau

Een ander schitterend bouwwerk in Boedapest is de Fishermen’s Bastion aan de overkant van de rivier. De toegang is gratis en camera liefhebbers kunnen zich hier behoorlijk uitleven met alle fotogenieke poorten en hoekjes. Het gebouw oogt middeleeuws en bevindt zich in de oudere wijk van de stad, maar is pas gebouwd in 1905 als platform voor een magnifiek uitzicht en ter ere van de vissers die eeuwen geleden de heuvel hebben verdedigd tegen indringers.

Achter het bastion staat de Matthias Kerk. Deze neo-gothische kerk dankt haar naam aan het feit dat Koning Matthias er trouwde. Check vooraf de openingstijden, want die kunnen wisselen.

Het Royal Palace vindt haar oorsprong in de middeleeuwen en is de afgelopen eeuwen meerdere keren opnieuw opgebouwd als residentie voor koningen en heersers. Tegenwoordig zijn er twee musea in gehuisvest. De tuinen erom heen nodigen je uit voor een wandeling. Geen zin om helemaal naar boven te lopen? Neem de Siklo, een twee eeuwen oud bergtreintje. Een enkeltje is € 4,- per persoon.Ongeveer recht voor het paleis verbindt de kettingbrug de twee oevers van Boedapest, Boeda met Pest. Dit is de mooiste en meest sfeervolle brug in de stad wat mij betreft. Aan beide zijden houden twee grote leeuwen-beelden de wacht.

Heuvelopwaarts

Op de Gellért heuvel vind je de Citadella. Ik vond het gebouw niet bijzonder boeiend, het is gesloten voor publiek, maar het uitzicht vanaf daar over de stad is het meest uitgestrekte.

Tijdens je wandeling op deze heuvel passeer je het Vrijheids Monument. Dit 14 meter hoge monument is gemaakt ter nagedachtenis van de Sovjet soldaten die in Boedapest gestorven zijn in WO II, maar de stenen met de namen zijn verplaatst naar Memento Park.Aan de achterkant van de heuvel bevindt zich een kerk in een grot. Deze is in het begin van de vorige eeuw ontstaan en in de jaren ’50 afgesloten, toen alle priesters door de communisten gevangen waren genomen. Entree kost € 2,- per persoon en je krijgt er een gratis audio guide bij waardoor je meer over de uitzonderlijke plek te weten komt.

Een andere plek waar je een onwaarschijnlijk mooi uitzicht over Boedapest hebt is vanaf de dome van de St. Stephans Basiliek. Deze basiliek is gratis toegankelijk en is schitterend van binnen. In een aparte ruimte vind je de gemummificeerde hand van St. Stephan. En als je een euro in het kistje gooit, dan gaat het licht aan zodat je de hand wat beter kunt bekijken. Rechts in de basiliek kom je bij de trap naar de dome toe.


Bonus: De Joodse wijk in Boedapest is erg bekend. Een bezoek aan de Grote Synagoge mag je dan ook eigenlijk niet overslaan. Ook het immens grote Heroes Square hoort bij een bezoek aan de stad. Helaas kon ik deze plekken niet zelf bezoeken, en je er dus ook niet veel meer over vertellen, maar manlief Remco is er wel heen geweest en heeft foto’s genomen.


Ben jij al eens in Boedapest geweest?