fbpx
Hongarije

10 must see’s in Boedapest + twee bonussen

 • 19 maart 2017

Een bezoek aan Boedapest stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. In december/januari was het eindelijk zover. Helaas werd ik er behoorlijk ziek, waardoor ik niet helemaal optimaal van de stad kon genieten. Gelukkig heb ik wel de voornaamste must see’s kunnen bezoeken en ik moet je zeggen, ik was erg onder de indruk! En daar vertel ik je natuurlijk graag meer over.

Boedapest is een ontzettend mooie en romantische stad. Overdag kijk je je ogen er al uit, maar vooral ’s avonds is de stad erg sfeervol door alle gebouwen die mooi verlicht zijn.

Het allermooiste is wat mij betreft het Hongaarse parlementsgebouw. Een enorm bouwwerk ter grootte van wel drie voetbalvelden. Een bezoek is zeker de moeite waard. De vertrekken zijn met goud bekleed; alles vanaf 3 meter hoog is nog steeds echt goud. Kaartjes kosten € 7,- per persoon, de rondleiding duurt 45 minuten en je koopt je tickets het beste daags van tevoren. ’s Avonds lijkt het hele gebouw wel van goud door de mooie verlichting.

Achter het parlementsgebouw aan de rivier kom je langs een indrukwekkend gedenkteken. Zestig paar metalen schoenen herinneren aan de Joden die hier gefusilleerd werden tijdens WO II. De Joden werden eerst gedwongen om hun schoenen uit te trekken. Daarna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen. Gek genoeg vond ik in de Lonely Planet niet veel informatie over deze plek, terwijl ik het wel erg boeiend vond.Een ander schitterend bouwwerk is de Fishermen’s Bastion aan de overkant van de rivier. De toegang is gratis en camera liefhebbers kunnen zich hier behoorlijk uitleven met alle fotogenieke poorten en hoekjes. Het gebouw oogt middeleeuws en bevindt zich in de oudere wijk van de stad, maar is pas gebouwd in 1905 als platform voor een magnifiek uitzicht en ter ere van de vissers die eeuwen geleden de heuvel hebben verdedigd tegen indringers.

Achter het bastion staat de Matthias Kerk. Deze neo-gothische kerk dankt haar naam aan het feit dat Koning Matthias er trouwde. Check vooraf de openingstijden, want die kunnen wisselen.

Het Royal Palace vindt haar oorsprong in de middeleeuwen en is de afgelopen eeuwen meerdere keren opnieuw opgebouwd als residentie voor koningen en heersers. Tegenwoordig zijn er twee musea in gehuisvest. De tuinen erom heen nodigen je uit voor een wandeling. Geen zin om helemaal naar boven te lopen? Neem de Siklo, een twee eeuwen oud bergtreintje. Een enkeltje is € 4,- per persoon.Ongeveer recht voor het paleis verbindt de kettingbrug Boeda met Pest. Dit is de mooiste en meest sfeervolle brug in de stad wat mij betreft. Aan beide zijden houden twee grote leeuwen-beelden de wacht.

Op de Gellért heuvel vind je de Citadella. Ik vond het gebouw niet bijzonder boeiend, het is gesloten voor publiek, maar het uitzicht vanaf daar over de stad is het meest uitgestrekte.

Tijdens je wandeling op deze heuvel passeer je het Vrijheids Monument. Dit 14 meter hoge monument is gemaakt ter nagedachtenis van de Sovjet soldaten die gestorven zijn in WO II, maar de stenen met de namen zijn verplaatst naar Memento Park.Aan de achterkant van de heuvel bevindt zich een kerk in een grot. Deze is in het begin van de vorige eeuw ontstaan en in de jaren ’50 afgesloten, toen alle priesters door de communisten gevangen waren genomen. Entree kost € 2,- per persoon en je krijgt er een gratis audio guide bij waardoor je meer over de uitzonderlijke plek te weten komt.

Een andere plek waar je een onwaarschijnlijk mooi uitzicht over de stad hebt is vanaf de dome van de St. Stephans Basiliek. Deze basiliek is gratis toegankelijk en is schitterend van binnen. In een aparte ruimte vind je de gemummificeerde hand van St. Stephan. En als je een euro in het kistje gooit, dan gaat het licht aan zodat je de hand wat beter kunt bekijken. Rechts in de basiliek kom je bij de trap naar de dome toe.


Bonus: De Joodse wijk in Boedapest is erg bekend. Een bezoek aan de Grote Synagoge mag je dan ook eigenlijk niet overslaan. Ook het immens grote Heroes Square hoort bij een bezoek aan de stad. Helaas kon ik deze plekken niet zelf bezoeken, en je er dus ook niet veel meer over vertellen, maar manlief Remco is er wel heen geweest en heeft foto’s genomen.


Ben jij al eens in Boedapest geweest?

17 Reacties

 • Susanne

  Leuke tips!
  Ik hoop in het najaar, of volgend voorjaar naar Boedepest te gaan.. het wensenlijstje is bij mij ook nogal lang..
  Ik neem deze tips zeker mee en mooie foto’s ook. Groetjes Susanne x

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je! Oh, wat een fijn vooruitzicht! Nou, Boedapest loopt niet weg hoor 😉 Geeft je meteen de gelegenheid goedkope tickets te vinden, toch. Fijne zondag, Susanne! x

   Beantwoord
 • Elisa

  Mooie foto’s en fijne tips. Eigenlijk stond Boedapest dit jaar bij ons op de planning, maar is inmiddels verruild voor Brugge. Toch ga ik er zeker ooit heen en dan komt dit lijstje goed van pas 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je 🙂 Oh, maar Brugge is ook niet verkeerd! Totaal anders, maar ook een erg fijne plek. En Boedapest loopt niet weg 😉

   Beantwoord
 • Davina

  Wauw! Prachtige foto’s! Ooit eens vluchtig doorgereden op weg naar …. Ik was er beter ook eens gestopt! 😮

  Beantwoord
  • Lizette

   Dankjewel! 🙂 Het is nooit te last alsnog een city trip te boeken. Met whizzAir Kun je best goedkoop vliegen.

   Beantwoord
 • Linda | One Day Trip

  Jaa en ik ga eind juni weer. Zoveel zin in! Hoe was het weer trouwens toen jullie er waren? Erg koud?

  Beantwoord
  • Lizette

   Je favoriete stad, toch? Het was rond de jaarwisseling niet echt koud … maar ijskoud! Echt, mijn tenen en vingers vroren er zowat vanaf. Ik was ook nog eens ziek met longontsteking, dus ik wil echt nog wel een keer in de zomer terug voor een betere ervaring. Eind juni zal wel lekker weer zijn, toch?

   Beantwoord
 • Eva

  Getsie! die hand. Die heb ik – gelukkig – niet gezien toen ik in de stad was. Ik maakte toen ook een uitstapje naar de zogeheten Donauknie, ben je daar ook geweest?

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha, het klinkt misschien akeliger dan het is hoor. De Donauknie ken ik niet, een gebied rond de rivier gok ik?

   Beantwoord
 • Niels

  Boedapest! Wat een leuke stad, ondertussen al drie keer geweest. Een hele fijne stad waar je ook lekker kan ontspannen. Ben je tijdens je bezoek ook in de ruinbars geweest? Echte aanraders. Je fotos zijn een tocht der herkenning en stiekem wil ik graag weer een keertje terug. Lekker in de stad wandelen. Het eiland bezoeken en even dobberen in een van de vele badhuizen. Deze stad heeft veel te bieden en is een echte aanrader 😉

  Beantwoord
  • Lizette

   Al drie keer, wow, een echte kenner en liefhebber ben je! Ik had wel van de ruinbars gehoord, maar er helaas niet geweest. Het eiland heb ik ook niet bezocht. Ook een aanrader?

   Beantwoord
 • Jenny

  Wow, de binnenkant van het parlementsgebouw ziet er echt mooi uit!

  Ik ben ooit met mijn moeder maar Boedapest geweest, dat was erg leuk.

  Beantwoord
  • Lizette

   Toevallig, mijn moeder wilde er ook heel graag naar toe. Misschien ga ik met haar nog een keertje terug.

   Beantwoord
 • Esther

  Boedapest is inderdaad een mooie stad! Ik vond het parlementsgebouw ook prachtig. Zeker vanaf de overkant van de rivier. Ik ben toen niet naar binnen gegaan, dus leuk om te zien hoe het er van binnen uitziet! Ik heb helaas niet gedobberd in een badhuis, dus dat ga ik een volgende keer nog doen.

  Beantwoord
  • Lizette

   Inderdaad, van een afstandje als je het hele parlementsgebouw in zicht hebt, is het het mooiste. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een badhuis wel van binnen heb gezien, maar zelf ook niet ben gaan badderen. Ik voelde me helaas te ziek om daar plezier aan te beleven. (Hoewel een heet bad misschien wel verlichtend had gewerkt).

   Beantwoord
 • Mijn reizen van 2017 – Reismuts.nl

  […] terug, met de mooiste reisfoto’s erbij.Januari Het jaar begon in het koude, maar oh zo mooie Boedapest. Remco en ik waren aan onze Europa rondreis begonnen en vanuit Schotland naar Hongarije gevlogen […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.