De afgelopen maanden hebben we wat afgewandeld in en rond Tilburg, onze woonplaats. En wat blijkt? Er zijn echt hele mooie wandelroutes rond Tilburg! Noord-Brabant heeft schitterende natuurgebieden om in te wandelen. Een aantal kende ik al, zoals door de Oisterwijkse bossen en vennen. Enkele routes heb ik nieuw ontdekt en werd ik erg blij van. Ik ga 6x een hele toffe wandelroute in de omgeving van Tilburg met je delen. Volop keuze dus!

Huis ter Heide – De Vennenroute

Huis ter Heide is een natuurgebied ten noorden van Tilburg. Dit gebied heb ik lang voor lief genomen. Het ligt vlakbij de Spinder, dat ik van vroeger ken als dde vuilnisbelt. Niet echt een plek waar je graag wilt wandelen,zou je denken. Die vuininsbelt is lang niet meer zo operatief als vroeger (dus geen last van stank of zo) en het natuurgebied Huis ter Heide komt daardoor helemaal goed tot haar recht. Er zijn verschillende wandelingen. Mijn favoriet is de Vennenroute van 8 kilometer.

Het beginpunt is aan het Spinderpad. Zodra je de wildpoort door loopt ga je al snel rechts door weilanden. Vaak tref je er koeien. De wandelroute vervolgt door bossen en langs vennen. Bij het eerste uitkijkpunt kun je de wandelroute halveren door links aan te houden. Blijf je de route rechts volgen, dan loop je over een vlonderpad over de plas. Aan de overkant loop je langs de plas verder en vervolgens weer door open velden terug naar je beginpunt.

Op verschillende plekken kun je Schotse Hooglanders tegen komen. Vooral dichtbij het eindpunt van deze wandelroute. Benader ze niet, hou 25 meter afstand. Regelmatig hebben wij even moeten wachten tot deze harige dieren van het pad af wilden gaan. Hier heb je de grootste kans om de dieren in Noord-Brabant tijdens een wandeling te treffen!

Oisterwijkse bossen en vennen – De Vennenroute

Ja, we hebben iets met water. We vinden het prachtig om rond een ven of plas te wandelen. Niet zo gek dus dat de tweede wandeling rond Tilburg dezelfde naam draagt. Maar wel compleet anders is. De Oisterwijkse bossen zijn namelijk veel dichter begroeid en daardoor wandel je er weer in een compleet andere omgeving. Persoonlijk vind ik dit het mooiste stukje natuur van Noord-Brabant voor een wandeling. De Vennenroute rond de 14 vennen is 10 kilometer lang. Het beginpunt is bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Vanaf daar volg je de blauwe pijltjes.

Wil je een kortere route, kies dan de witte of de gele pijltjes, beide zo’n 4 kilometer. Ook dan kom je langs een aantal vennen.

Leestip: wandelroute over het landgoed De Utrecht bij Tilburg

wandelroute Tilburg

Regte Heide – de Blauwe Route

De Regte Heide ligt ten zuiden van Tilburg bij het plaatsje Riel. Het is een bijzonder stukje heide met een enorme historie. In de ijstijd waren hier al nederzettingen. De grafheuvels die dateren van eeuwen geleden herken je vandaag de dag aan de houten palen die in een cirkel staan. Bijzonder dat de geschiedenis van Noord-Brabant zo ver terug gaat hè?

De blauwe route vind ik de leukste wandelroute door de Regte Heide. Deze heeft qua natuur namelijk de meeste afwisseling. Deze wandelroute in de omgeving van Tilburg is ongeveer 6 km lang en begint bij parkeerplaats aan ’t Hoefke. Het eerste stuk loop je over de heide en zie je verschillende grafheuvels. De wandelroute vervolgt door bossen. Dan kom je bij een vlonderpad over een stukje moeras. Vervolgens brengt een bospad je weer terug naar de parkeerplaats.

wandelroute Tilburg

Landgoed Nemerlaer – Vossenstreken route

Landgoed Nemerlaer ligt vanaf Tilburg bezien net voorbij Oisterwijk, zo’n 10 minuutjes rijden vanaf het centrum van Tilburg. En omdat het zo dichtbij is, verdient de wandelroute een plekje in het lijstje van routes in de omgeving van Tilburg. Ook omdat het gewoon een heel mooi en historisch stukje in Noord-Brabant is om te wandelen.

Het landgoed is vernoemd naar de stroom de Nemer die door het landgoed loopt. Op het landgoed vind je kasteel Nemerlaer. Baron André van den Bogaerde van Terbrugge, de eerste Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, kocht dit kasteel voor zijn zoon Donatus. Donatus was een behoorlijk verwent kereltje met lak aan alles. In plaats van trouwen met een vooraanstaande vrouw werd hij verliefd op de huishoudster van het kasteel. En zij op hem. Deze romance riep de woede van de familie op, maar daar trokken ze zich niets van aan. Toen de vrouw van Donatus overleed, begraafde hij haar achter het kasteel op het landgoed. Hij maakte een soort eiland op de plas. En zijn wens was om bijgelegd te worden wanneer hij zou sterven. Dat liet zijn familie helaas niet toe. Ook haar graf hebben ze verwijderd. En daarna verkochten ze het landgoed aan Brabants Landschap.

wandelroute Tilburg

Tegenwoordig kun je in Landgoed Nemerlaer heerlijk lunchen en zalen huren voor feesten. En over het landgoed kun je dus leuke wandelingen maken! De Vossenstreken route is een korte wandelroute van nog geen 4 kilometer. De wandeling is bijzonder leuk voor kinderen, want onderweg kom je allerlei opdrachten bordjes tegen. Daarop staan vragen en informatie over de familie geschiedenis en over de vogels, kikkers, planten en bomen die je er vindt. Je loopt over een smal pad door de bossen rond kasteel Nemerlaer. Vervolgens steek je het spoor van de trein over (kinderen daarom niet alleen laten gaan!) en kom je langs de plas die ik eerder noemde. Dan loop je helaas wel een stukje dezelfde route terug, maar vervolg je je wandeling langs de Esschestroom. Uiteindelijk kom je aan de andere kant van kasteel Nemerlaer weer uit.

Noorderbos – vrije wandeling

Het Noorderbos ligt, zoals de naam doet vermoeden, ten noorden van Tilburg. Al mijn hele leven woon ik in Tilburg en ik ben zelfs in Tilburg Noord opgegroeid, maar dit bos kende ik tot voor kort niet! Het bestaat ook nog niet zo heel lang. De Noorderplas is een afgraving die er inmiddels al wel jaren is. De laatste jaren is besloten het gebied eromheen meer te structureren en paden te geven en zo is het Noorderbos ontstaan als een soort park.

Er zijn niet echt wandelroutes. Je kunt er ook niet zo snel verdwalen, dus gewoon lekker vrij rond lopen is het allerleukste om dit gebied in de omgeving van Tilburg te verkennen. Ook met honden is dit een populaire plek om te wandelen.

Moerenburg – Moerenburgs Natuurleerpad

Oorspronkelijk heb ik in deze blog 5 wandelingen bij Tilburg beschreven. Maar ik heb een nieuwe en die mag echt niet ontbreken. Het Moerenburgs Natuurleerpad in het landschapspark Moerenburg aan de rand van Tilburg heeft een hele toffe route van slechts 3 kilometer. Ideaal om met kinderen te lopen dus. En onderweg kom je tien informatie bordjes tegen. Door de QR code te scannen leer je onderweg nog meer. Ook op de website kun je alle informatie lezen.

De wandeling door Moerenburg begint bij de waterzuiveringsinstallatie in Tilburg, de oudste van Nederland. De wandelroute door Moerenburg loopt over natte grond langs beekjes en vennen. En onderweg kom je langs boerderijen, al dan niet met schapen en paarden in de wei.

Ondanks dat de wandeling leuk is met kinderen kun je de route niet met een buggy of kinderwagen doen. Onderweg staat de wandelroute door de Moerenburg met paaltjes aangegeven. Je kunt er eenvoudig ook zelf een route bedenken. Het gebied is namelijk heel eenvoudig om te navigeren.

Wil je meer over Tilburg lezen?

Welke wandelroute in de omgeving van Tilburg spreekt jou het meeste aan?