Er zijn van die plaatsen in Nederland die iedereen eens bezocht zou moeten hebben. Bijvoorbeeld pittoresk Giethoorn en de molens in Kinderdijk. Vaals is ook zo’n plek vind ik. Tijdens het weekendje in Aken stopten we onderweg even in dit dorpje in Zuid-Limburg.

In de omgeving van Vaals sta je met twee benen in drie landen tegelijk. Nederland, België en Duitsland komen hier samen. En dat is natuurlijk best wel uniek. Voor Nederland zijn er geen andere grensplekken waar ons land met maar liefst 2 landen grenst.

Vroeger, in de 19e eeuw, was het zelfs een vierlandenpunt met Neutraal Moresnet als vierde. Tegenwoordig kent niemand dat landje nog en staat de plek dus bekend als het drielandenpunt. Een pilaar kenmerkt het exacte grenspunt. Natuurlijk vergezeld met de drie vlaggen van de landen.

dsc_9177

Ook vind je hier het hoogste punt van Nederland, ook weer gekenmerkt met een pilaar. De top van de Vaalserberg (eigenlijk een heuvel) is 322,5 m hoog.

Voor de kinderen is er een leuke speeltuin. En via de infoborden leer je vanalles over deze bijzondere plek.

Ook leuk om te lezen: 8x toerist in eigen land

De slingerweg ernaar toe is trouwens ook erg mooi om te rijden met de auto, fiets of motor. Zulke uitzichten over een glooiend landschap zijn we in Nederland niet gewend. Deze vind je alleen in Zuid Limburg en ik vind ze bijzonder mooi!

dsc_9182

De Wilhelminatoren is een uitkijktoren en is zo’n 10 minuten lopen vanaf het drielandenpunt of 2 minuten met de auto. Je hebt ook daar parkeerplaatsen. Deze toren heeft door de jaren al veel te verduren gehad en de huidige toren stamt uit 2011.

Ook leuk: roadtrippen door Zuid Limburg

Vanaf het bovenste plateau heb je een super mooi uitzicht over de bosrijke omgeving met Vaals aan de ene kant en Aken aan de andere kant. Entree kost 3 Euro per persoon en een munt voor het entree haal je bij het restaurant aan de ingang.

dsc_9169

Vanuit deze omgeving zijn er tal van wandel- en fietsroutes, waardoor je je er een dag kunt vermaken. Verder is er niet veel te doen, maar een bezoek is dus wel goed te combineren met bijvoorbeeld een weekendje Aken.

Ben jij al ooit bij het drielandenpunt geweest?