Het kampeerseizoen is geopend! We trekken er weer massaal op uit met onze campers, caravans en tenten. Eén van de redenen dat kamperen zo populair is, is omdat veel mensen van het buitenleven genieten. En bij het buiten leven hoort buiten koken. En BBQ-en! Ik ben er dol op! Welke BBQ kies jij voor op de camping?

Barbequeën wereldwijd populair

In Nederland zijn we al jaren dol op barbecueën. Het is een fijne traditie met familie en/of vrienden, thuis of op de camping. Vlees, vis, groente, huzarensalade, sausjes, stokbrood en samen lekker genieten maar! Ik ben er ook dol op. Thuis hebben we een grill op gas in de tuin. Zodra het mooi weer is, koken en eten we buiten. En tijdens kamperen doen we dat zeker altijd buiten, ik hou van het buitenleven!

Het principe van vlees grillen is eigenlijk net zo oud als de ontdekking van het vuur. De eerste verwijzingen naar barbecueën gaan terug naar de Indianen op Cuba die het woord “baracbicu” gebruikten voor een heilige vuurplaats waar vlees bereid werd. Anderen zeggen dat het woord uit het bourgondische Frankrijk komt en verwijst naar een varken aan het spit van kop tot staart. ” Barbe-et-queue” oftewel baard=barbe, en=et, en staart=queue.

Hoe dan ook, al jaren is de hele wereld enthousiast over barbecueën. In Amerika hebben we grote grills, in Argentinië is asado de barbecue voor de hele familie en in Zuid-Korea rijgen ze dunne plakjes vlees aan een stokje op het vuur. Het meenemen van een BBQ is wel typisch Nederlands. In landen zoals Spanje, Italië, Griekenland en zelfs bij onze buren in Duitsland heb je vaak in natuurparken openbare grillplaatsen die je mag gebruiken.

Een BBQ voor iedereen

Er zijn barbecues in alle soorten en maten. Welke past bij jou? Om te beginnen is het formaat van de BBQ belangrijk. De BBQ moet immers in je kampeermiddel passen zonder dat deze je steeds in de weg staat. Daarom zijn de BBQ’s die mensen voor kamperen gebruiken vaak niet heel groot. Je zou een wegwerp ding mee kunnen nemen. Maar die gebruik je echt maar één of hooguit twee keer. Bovendien heeft zo’n BBQ maar beperkte mogelijkheden om iets op te bereiden. Het gebruik van een echte BBQ is ook nog eens veel duurzamer.

Ook wat voor soort BBQ chef jij bent, is belangrijk in het maken van je keuze voor welke BBQ je wilt aanschaffen. Dat bepaalt ook voor een deel je budget dat je aan de BBQ uit wilt geven. Een echte luxe BBQ chef zal bijvoorbeeld enthousiast worden om een OFYR kopen. Op deze prachtige vuurtafel kun je bakken, grillen en na het eten aangenaam warm rond de vuurschaal blijven zitten. Veel modellen zijn wel groot, daardoor zie ik deze BBQ eerder als eyecather in de tuin dan op een camping.

Een BBQ die steeds populairder wordt, is de Green Egg. Deze keramische BBQ is er ook in diverse maten en modellen. Naast grillen en bakken kun je met een Green Egg ook perfect stoven, roken en slow-cooken. En dat is juist tijdens je vakantie fijn, want dan heb je alle tijd om je gerecht op je gemak de hele dag klaar te maken en te laten pruttelen en verhitten. En handig voor kamperen, De Green Egg is er ook in een kleinere variant die je makkelijk mee kunt nemen. Op een familieverjaardag heb ik eens pulled pork geproefd die al de hele dag in de Green Egg zat. Je proeft echt zoveel het verschil; het was werkelijk verrukkelijk!

BBQ

Workshop koken op de BBQ

Voorheen was het vooral “vuurtje aan, wapperen met de krant, vlees erop en klaar”. Tegenwoordig zijn er veel meer variaties op de gerechten voor de BBQ. Naast dat we er meer dan alleen vlees op roosteren is ook de variatie in de manier van bereiden uitgebreider geworden. Met opties voor een pizza, stoven en slow-cooken kun je namelijk veel meer soorten gerechten maken. Zo kun je zelfs iedere dag barbecueën en eet je nog steeds gevarieerd.

Wil je je goed voorbereiden en als een echte BBQ chef op de camping voor de dag komen? Of gewoon een leuk uitje waarbij je leert lekkere gerechten op de BBQ te maken? Bijvoorbeeld zodat je tijdens je staycation in de tuin extra kunt genieten van gerechten van de BBQ. Kamado Express in Kaatsheuvel heeft een heus BBQ Experience Center. In deze oude brandweerkazerne kun je niet alleen komen kijken welke BBQ het beste bij je past, maar met een BBQ workshop kun je ook echt zelf ervaren hoe het is om met keramische BBQ’s aan de slag te gaan.

Wat voor BBQ zou jij kiezen?

Dit bericht is in samenwerking ontstaan.