Op een zonnige dag met je vrienden of familie op de camping rond de barbecue met een drankje in je handen. Dat is pas genieten! Veel mensen denken bij barbequen aan hamburgers en worstjes erop leggen, huzarensalade en saus erbij en klaar. Barbecueën is tegenwoordig zoveel meer dan wat vlees op de grill leggen. Of je nu thuis de BBQ aanmaakt of op de camping, met deze BBQ-tips maak je lekkere, simpele gerechten op de BBQ die ook nog eens snel klaar zijn.

Wat heb je nodig?

De juiste BBQ

Net zoals dat het met kwalitatief goede pannen en scherpe messen in je keuken veel makkelijker is om goed te koken geldt dat ook voor barbecueën met een goede barbecue. Dus de belangrijkste tip is zorg voor een goede barbecue die past bij jouw wensen om lekkere, simpele en snelle gerechten op de BBQ te kunnen maken.

Ik kies altijd voor een barbecue op gas. Deze is namelijk meteen aan en daardoor zullen je gerechten sneller klaar zijn dan een BBQ op houtskool. Dan moet je namelijk eerst wachten tot de kolen warm genoeg zijn.

Vervolgens is het prettig dat je verschillende soorten pannen en platen voor je barbecue hebt. Zo kun je namelijk makkelijk verschillende lekkere gerechten maken.

BBQ geschikt voor kamperen

Om de BBQ te gebruiken tijdens het kamperen is het belangrijk dat je een barbecue kiest die makkelijk in te klappen of te demonteren en te vervoeren is. De BBQ moet immers in je auto erbij passen als je met de tent gaat kamperen of naar een kampeeraccommodatie gaat. Met een camper of caravan heb je meer ruimte voor een grotere BBQ.

Om de mogelijkheden voor gerechten op de barbecue zo groot mogelijk te maken, is een skottelbraai een aanrader. De meeste kampeerders kennen dit wel. Ik zal het wat verder toelichten. Een skottelbraai is een barbecue op gas met een grote schotel. Daar komt het woordt “skottel” vandaan. Doordat de schotel een groot oppervlak heeft, kun je er eenvoudig op grillen, wokken en bakken. En je kunt er goed simpele éénpansgerechten in maken. Daarom is een skottelbraai zo geliefd door kampeerders. Je maakt hier ’s ochtends je gebakken eitje op klaar en ’s avonds een lekker éénpansgerecht.

Cadac BBQ en skottelbraai in één

Ik heb sinds kort de Cadac Carri Chef 2 en daar ben ik heel enthousiast over. Dit is een luxe BBQ en skottelbraai in één. Daardoor zijn de mogelijkheden voor lekkere en simpele gerechten eindeloos.

Deze Cadac BBQ is modulair opgebouwd. Bij de Carri Chef 2 is een BBQ rooster, een skottel, een pandrager en een deksel inbegrepen. Op het rooster en de skottel kun je lekkere gerechten maken. De pandrager is bedoeld voor – zoals de naam al zegt – pannen boven het vuur te dragen. Bijvoorbeeld voor als je groenten wilt koken. Dit vind ik super handig, want ik vind het irritant om lekker buiten te kunnen koken, maar dan voor de boontjes een pannentje in de camper op te moeten zetten.

De deksel van de Cadac BBQ is multifunctioneel. Met de deksel op de barbecue creëer je namelijk een oven waarmee je kunt bakken of stoven. Dus zo zijn er nog meer gerechten mogelijk met dezelfde BBQ.

Deze Cadac is met een kookoppervlakte van 46 centimer doorsnee niet echt klein. Wel kun je hem makkelijk inpakken en meenemen. Voor de verschillende platen worden tassen meegeleverd en de poten schroef je eenvoudig los.

Hou je van pizza en pannenkoeken, dan is de pizzasteen als extra plaat echt ideaal! En met de paellapan kun je nog meer lekkere gerechten op de BBQ maken. Deze platen kun je los bijkopen.

Gerechten voor de BBQ op de camping

Genoeg informatie over de barbecue, de belangrijkste vraag is wat kun je er dan allemaal op maken? Toen wij bij Recreatiepark De Achterste Hoef verbleven, heb ik naast toffe uitstapjes in de omgeving van Bladel ook heerlijk genoten op de camping. Onder andere van lekkere gerechten. Ik heb fijne inspiratie uit Cadac’s camping kookboek opgedaan en een aantal gerechten gemaakt.

Zoals ik al eerder aangaf, is de skottelbraai ideaal voor éénpansgerechten. En die zijn weer super ideaal voor op de camping. Ik koos voor het éénpansgerecht met aardappeltjes, groenten en stukjes zigeunerschnitzel. Het is een combinatie die ik niet zelf zou hebben bedacht. Door de gekruide schnitzels kreeg alles een lekkere smaak. Een erg geslaagd recept dus!

Eigenlijk waren alle gerechten die we uit het kookboek probeerden erg lekker en geslaagd. Nog niet eerder heb ik bijvoorbeeld quesadilla’s op een braai gemaakt, terwijl dat dus een lekker gerecht is wat ook nog eens heel makkelijk en snel gemaakt kan worden. En ook het dessert van ananas schijven was erg lekker.

En hoewel er dus echt zoveel meer mogelijk is met een barbecue, kun je er ook nog steeds gelukkig hele lekkere hamburgers en worstjes op grillen als je daar zin in hebt!

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.