Nu ik weer Back on track ben met Reismuts is het ook weer hoog tijd voor een nieuwe gastblogger in de reizigerslounge. Deze keer vertelt de reislustige Ben over Cuba, een land wat erg hoog op mijn verlanglijstje staat. Ben is nog niet zo lang geleden geweest en doet verslag. Geniet mee!

Stel jezelf kort voor
Mijn naam is Ben, ik ben woonachtig in Venlo en ben 28 jaar. Ik ben werkzaam in een Internationale groothandel. In 2012 heb ik een negen maanden durende backpack reis door Australië en zuidoost Azië gemaakt en sindsdien reis ik regelmatig de wereld rond. Ik reis met name naar meer avontuurlijkere bestemmingen en vrijwel altijd alleen, alhoewel ik vaak samen reis met mensen die ik ter plaatste ontmoet.

Sinds december 2015 ben ik begonnen met mijn Engelstalige reisblog, dutchdingo.com. Reizen is mijn grootste passie en ik wil mijn avonturen en foto’s graag met de wereld delen.

1

Wat betekent reizen voor jou?
Reizen betekend zoveel voor mij, het is mijn grootste hobby en passie. Ten eerste de drang naar avontuur en de vraag wat er te zien valt om de ‘hoek’. Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in andere culturen dan de westerse en ook geschiedenis van een land vind ik belangrijk om een land te kunnen begrijpen. Daarnaast betekent reizen ook afleiding van mijn drukke baan waar ik ook maandenlang geen vakantie kan nemen.

Wat is je favoriete bestemming?
Net als andere wereldreizigers vind ik het onmogelijk om een favoriet te noemen maar goed. Aangezien het niet altijd om de bestemming gaat maar soms ook om de reis en de mensen die je ontmoet kies ik voor de Kaukasus als favoriete bestemming. Ik heb er twee weken rondgereisd door Georgië en Armenië, vaak samen met andere backpackers, overnacht en gegeten bij gastvrije locals ( met veel wijn en fruitwodka) en voornamelijk Georgië is een heel divers land.

Over welke plek wil je meer vertellen?
Ik wil jullie graag meer vertellen over mijn jongste reis met als bestemming Cuba. Een land dat mij altijd al fascineerde vanwege de uitgebreide geschiedenis, de uitbundige en muzikale Cubanen en de klassieke Amerikaanse auto’s natuurlijk ( ik vergeet hier nog een heleboel dingen die Cuba uniek maken ). Mede door de verbeterde betrekkingen met de Verenigde Staten had ik besloten dit land op korte termijn te bezoeken.

Eind april vertrok ik voor een drie weken durende rondreis door het eiland, het zou laagseizoen moeten zijn maar blijkbaar waren er heel veel meer reizigers met dezelfde gedachte als mij. Op sommige plaatsen zoals Havana, Trinidad en natuurlijk de stranden van Varadero zijn er al veel toeristen maar op andere plekken kun je nog relatief genieten van de rust.

Ik begon met twee en halve dag in Havana. Een geweldige en levendige stad. De mooiste koloniale gebouwen worden omgeven door bouwvallen. Een groot gedeelte van de hoofdstad staat op instorten maar dat geeft deze stad zijn charme. Het is geweldig om er met een Mojito en een sigaartje op het terras te gaan zitten. In Cuba gebeurt altijd wel wat en helaas wordt je bijna vergast door de oldtimers.

Tijdens mijn bezoek waren er opnames voor the Fast and Furious 8, de eerste buitenlandse film die in Cuba word opgenomen. Dit omlijst de status van Cuba. De sociale en communistische regering opent langzaam de poort voor de (Westerse) buitenwereld. Voor Cubanen is dit een geschenk. Bedenk dat een arts in Cuba hetzelfde verdient als een taxi chauffeur en dat door toerisme veel Cubanen veel meer kunnen gaan verdienen en ook beter perspectief hebben.

2

Terug naar mijn Cuba reis: Op de eerste avond zat ik samen met twee Cubanen in een kroeg Mojitos te drinken en vanaf dag drie reisde ik samen met een Australisch echtpaar en een meisje uit Duitsland. Voor tien dagen hebben we samen gereisd.

Onze tweede bestemming was vallei van Vinales. Een prachtige groene vallei omgeven door krijtrotsen. Deze vallei staat ook bekend om zijn vele tabaksvelden. Hier hebben wij prachtige wandelingen gemaakt bij zonsopkomst en zonsondergang en bezoek gebracht bij de tabaksplantages.

4
5

Na een dag op Cayo Levisa, een bounty eiland kort voor het vaste land, gingen we naar Cienfuegos. Een stad aan de zuidkant van het eiland, gelegen aan een mooie landtong. Cienfuegos staat bekent om zijn mooie Neo-klassieke gebouwen, absoluut een bezoekje waard. Wij waren er tijdens de dag van de arbeid. Cubanen dansten massaal op straat met een fles rum in de hand. Voor mij was een Mojito genoeg op het heetst van de dag.

We vervolgden onze reis naar Trinidad. Voor mij wederom een hoogtepunt van Cuba. Een prachtige, kleurrijke en oude binnenstad, live muziek op iedere straathoek en s’avonds openbare dans partijen bij de casa de musica. Ik ben geen danser net zoals vele andere Nederlandse mannen, maar ik heb me er goed vermaakt met de swingende muziek.

Ook het eten in Cuba is heel goed. Ik had me ingesteld op sobere rijst en bonen schotels, maar Cuba heeft mijn verwachtingen overtroffen. Heerlijke fruitsalades met ontbijt, culinaire hoofdgerechten (vis en andere zeegerechten zijn prima) en goede koffie met pure Cubaanse chocolade.

6

Vanuit Trinidad vervolgden we onze reis richting het oosten van Cuba. Ik ben drie nachten gebleven in Camaguey en heb mijn reis daarna beëindigd met een paar dagen relaxen op de mooie stranden van Guardalavaca voordat ik nog een dagje in Havana had en weer terug naar huis ging.

7

Cuba is een geweldig land, er valt altijd wel wat te zien of te beleven. De vraag is of het snel gaat veranderen nu, ik denk van wel maar het zal niet heel snel gaan.

Nog een tip voor iedereen die naar Cuba gaat. Zorg dat je veel contant geld meeneemt (euro’s of ponden), want bankpassen werken nog niet. Alleen met een Visa kaart kun je bij pinautomaten geld opnemen. Met een Mastercard kun je alleen binnen bij een bank of cadeca geld opnemen. En hou rekening met lange wachttijden wanneer je deze transacties gaat doen.

Voor een verder verslag verwijs ik jullie naar mijn persoonlijke blog. Ik wil Lizette van Reismuts bedanken voor mijn gastblog.