Limburg, de provincie waar ik geregeld doorheen ben gereden op weg naar Frankrijk. Sinds dit jaar heb ik Zuid-Limburg beter leren kennen. Twee weekenden heb ik er gekampeerd en ik ben verliefd geworden op Zuid-Limburg. Het was eigenlijk meteen liefde op het eerste gezicht. In dit blog deel ik met jullie mijn 5 redenen waarom Zuid-Limburg een perfecte vakantiebestemming is.

1 Het landschap in Zuid-Limburg

De eerste reden dat Zuid-Limburg een perfecte vakantiebestemming is, is het landschap in Zuid-Limburg. Ik waan mij in Zuid-Limburg in een compleet andere omgeving dan thuis. Gewoon ergens naartoe rijden is al een belevenis. Het heuvelachtige landschap maakt van elke autorit, fietstocht of wandeling al een avontuur. Ok fietsen heb ik niet gedaan, dat lijkt mij wat pittig zo met al die heuvels. Ik kies liever voor de auto of maak een wandeling.

Zuid-Limburg vakantiebestemming

Met de auto rondrijden in Zuid-Limburg verveelt niet. De heuvels, de bergachtige bochten, dan weer door bossen en dan weer de mooie vergezichten maakt een autoritje een ware belevenis. Waarbij ik mij steeds weer verwonder over de schoonheid van het landschap

Er zijn veel wandelroutes te vinden in Zuid-Limburg. Zelf heb ik een wandeling gemaakt rond camping Oosterberg in Epen. Dit was wellicht nog maar een kleine wandeling, maar het heeft mij wel enthousiast gemaakt voor wandelen in dit heuvelachtig gebied. Naast de mooie omgeving waar je door wandelt en de mooie vergezichten die je ziet, is wandelen door de heuvels een ware work-out. Dit geeft een extra voldaan gevoel. En misschien een goede reden om een extra stukje Limburgse vlaai te eten.

Zuid-Limburg vakantiebestemming
Zuid-Limburg vakantiebestemming

Wat ik ook magisch vind aan een heuvelachtig landschap in Zuid-Limburg, is het zicht in de avond als het donker is. De twinkelende lichtjes die je in de verte ziet heeft wat sprookjesachtigs.

2 Dorpjes met een buitenlands gevoel in Nederland

De dorpjes in Zuid-Limburg zijn charmant en hebben allemaal een eigen karakter. Dat maakt Zuid-Limburg ook tot een perfecte vakantiebestemming. Ze ademen een andere sfeer uit dan de dorpen noordelijker in Nederland. Met mooi weer is het heerlijk vertoeven op een van de vele terrassen.

Naast de kleine dorpjes is het leuk om Valkenburg te bezoeken. Straten met aan weerskanten terrassen en leuke winkels. En daarnaast de bekende attracties zoals de grotten, de kasteelruïne en de stoeltjeslift de heuvel op.

Leestip: op vakantie in Limburg

Zuid-Limburg vakantiebestemming

Die laatste attractie heb ik dit jaar gedaan. Mijn angst voor de stoeltjeslift heb ik overwonnen (naar links of rechts kijken helpt). Daarna heb ik boven een ritje met de rodelbaan gemaakt. Weer even het kind in jezelf naar boven halen is altijd goed! Valkenburg is lekker toeristischdruk en erg leuk als afwisseling van de bezoekjes aan de kleine pittoreske dorpjes.

3 De grens over naar België

Vanuit Zuid-Limburg ben je zo de grens over en ben je in België. Nog een reden waarom Zuid-Limburg een perfecte vakantiebestemming is. Je proeft dan ook gelijk de sfeer van België. Zelf ben ik een dagje naar Luik geweest. Veel mensen vinden dit een grauwe stad. Alhoewel ik dat wel kan begrijpen, omdat niet alles mooi opgeknapt is, ben ik wel enthousiast over de stad. Er wordt Frans gesproken en ik proef ook een Franse sfeer waar ik van hou.

Zuid-Limburg vakantiebestemming
Zuid-Limburg vakantiebestemming

Een goed startpunt voor een bezoek aan Luik is bij de Montagne de Bueren. Dit is een straat die bestaat uit een trap met 374 treden. Een flinke klim, maar boven heb je wel een mooi uitzicht over de stad en de rivier de Maas. Als je boven net de hoek om gaat, zie je ook een oorlogsmonument. Vanaf hier het je een nog wijdser uitzicht.

Na de sportieve klim is het heerlijk om door de stad te slenteren, de mooie gebouwen te zien en vooral ook de sfeer in-ademen. Hou je van architectuur, dan mag een bezoek aan het futuristische treinstation Guillemins niet ontbreken. Met een Luikse wafel maak je je bezoek aan Luik compleet.

4 De grens over naar Duitsland

Ook Duitsland ligt binnen handbereik vanuit Zuid-Limburg. Juist dat maakt Zuid-Limburg bijzonder en een perfecte vakantiebestemming. Je kunt drie verschillende landen en drie verschillende steden (Maastricht, Luik, Aken) bezoeken die allemaal hun eigen sfeer hebben.

Leestip: een bezoek aan het drielandenpunt bij Vaals

Zuid-Limburg vakantiebestemming
Zuid-Limburg vakantiebestemming

Aken is een gezellig stad met een groot marktplein bij de dom van Aken en daaromheen gezellige winkelstraten. Naast Aken is het leuk om Monschau te bezoeken. Monschau is een pittoresk dorpje met vakwerkhuizen en ligt verscholen tussen hoge heuvels aan de rand van de Eifel.

5 Er is nog zoveel te ontdekken

Er zijn nog zoveel dingen te zien en te doen in Zuid-Limburg. Ik heb een wandeling gemaakt, ik heb er rondgereden, ik ben naar Duitsland en België geweest. Ik heb van alles wel een beetje gezien, maar ik wil terug. Ik wil nog meer zien en doen! En daarom ben ik verliefd op Zuid-Limburg, omdat het mijn nieuwsgierigheid heeft aangewakkerd. Omdat er nog zoveel avonturen te beleven zijn. Omdat ik nog lang niet ben uitgekeken. Volgend jaar zal er dan ook zeker weer een vakantie naar Zuid-Limburg gepland worden. Zuid-Limburg is een perfecte vakantiebestemming!

Om al deze redenen en nog veel meer is Zuid-Limburg met kinderen trouwens ook een heel goed idee als vakantiebestemming in eigen land.

Zuid-Limburg als vakantiebestemming, lijkt jou dat wat?