Van kleins af aan ben ik opgegroeid met honden als huisdier. En wanneer mijn kinderen iets ouder zijn, wil ik ook heel graag een eigen hond. Een hond is vaak een echt gezinslid en hoort er helemaal bij. Alleen wanneer de vakantieperiode aanbreekt, is het altijd een dingetje. Breng je je hond naar een dierenpension? Of heb je familie of vrienden die je trouwe viervoeter in huis willen nemen? Heb je ook al eens aan de derde mogelijkheid gedacht, namelijk op vakantie met de hond?

Honden kosten tijd en aandacht. Hoe actiever je viervoeter, des te meer tijd het je zal kosten. Daarom kiezen veel mensen die (nagenoeg) fulltime werken niet voor een hond. De afgelopen maanden is het aantal honden als huisdier enorm toegenomen. Dat is ook niet zo gek. We waren massaal veel thuis. Daardoor hadden we opeens tijd om een puppy op te voeden. En vele van ons mogen zelfs tegenwoordig meer thuis blijven werken. Zo hebben we ook meer tijd om de hond overdag uit te laten. Dus die bezwaren zijn uit de weg genomen. Dan blijft alleen de vakantie over. Daar is ook een makkelijke oplossing voor. Je neemt gewoon je hond mee op vakantie!

Je hond mee op vakantie

Zoals gezegd, een hond hoort bij de familie en daar horen de vakanties ook bij. Hoe leuk is het om samen met je hond te ontspannen tijdens je vakantie, extra veel te knuffelen of juist samen op avontuur te gaan! Uitgerekend op vakantie kun je samen veel quality time door brengen. Je hebt alle tijd om samen lange wandelingen te maken en zo samen de nieuwe omgeving te verkennen. Ook voor je hond is het hardstikke leuk om tijdens de vakantie met je hond in nieuwe bossen rond te snuffelen of aan zee lekker vrij rond te kunnen rennen.

Het grote voordeel van de hond mee op vakantie nemen is dat je geliefde huisdier bij zijn of haar vertrouwde baasje is. In een dierenpension of bij bekenden krijgen huisdieren ook veel liefde en aandacht, maar er gaat niets boven het eigen baasje.

Er zijn veel mogelijkheden om je hond mee op vakantie te nemen. Zo zijn er steeds meer hotels op ingericht. En dan mag je hond vaak niet alleen op de kamer, maar ook verder in het hotel komen.

met je hond op vakantie

Tips voor je vakantie met je hond

Om je vakantie met de hond een succes voor jou en je hond te laten zijn, heb ik een paar praktische tips voor je.

Neem ten eerste wat eigen brokken mee. Dan hoef je ter plekke niet op zoek naar een supermarkt die precies het merk brokken verkoopt dat jouw lieverd het liefste eet. Zorg dat je ook wat water bij je hebt voor onderweg. Een klein flesje vers water en een bakje om het in te doen is al voldoende. Water kun je immers wel overal kopen. Is jouw hond een echte slobberaar? Neem dan op vakantie met je hond een pastic zak mee om de natte drinkbak in te doen. Je hebt trouwens ook speciale drinkbakken voor onderweg.

Denk goed na over je bestemming. Met je hond op vakantie naar een vliegbestemming is mogelijk maar heel erg pittig en intensief voor je hond. Liever ga je met de auto op vakantie met je hond. Dan heb je de mogelijkheid om onderweg te stoppen wanneer je wilt. En misschien is jouw hond al heel erg gewend aan auto rijden. Gelukkig wonen wij in een land met enorm veel mogelijkheden voor een vakantie met je hond. Bossen en heiden om te ontdekken, stranden om over uit te rennen en plassen om in te zwemmen.

Voordat je beslist waar je met je hond op vakantie gaat is handig uit te zoeken hoe het zit met losloop gebieden voor honden en de regels over loslopen. Zo zijn er perioden op de stranden dat honden los mogen. En er zijn perioden in de bossen dat honden juist niet los mogen, vanwege bijvoorbeeld baby herten.

Twijfel je over hoe het zal gaan met je hond op vakantie? Je kunt ook beginnen met een weekend weg met je hond.

Een bijzondere ervaring om met je hond op vakantie te gaan, veel plezier gewenst!