Nu we halverwege oktober zitten, gaan mijn gedachten al flink uit naar de winter. Hoewel ik veel meer van de lente en zomer houd, kan ik een mooie trip naar een winterwonderland toch ook erg waarderen. Wandelen door een mooi wit landschap bijvoorbeeld. En voor veel mensen beginnen de wintersport kriebels dan ook alweer te komen. Hoe zorg je dat je veilig op weg gaat deze winter?

Of je nou voor een echte wintersport bestemming kiest zoals Oostenrijk, of je gaat naar een andere mooie bestemming waar je misschien wel sneeuw treft, het is belangrijk om goed voorbereid en veilig op weg te gaan deze winter. En deze tips helpen je erbij!

#1 Check de verkeersregels van je bestemming

Duitsland staat er inmiddels om bekend dat je in een bepaalde periode verplicht bent winterbanden onder je auto te hebben. Zo heeft ieder land zijn eigen regels. Ga je een gebied in met veel kans op een dik pak sneeuw? Denk dan ook aan het meenemen van je sneeuwkettingen. De borden langs de weg vertellen je vaak op tijd wanneer je deze kettingen om je wielen moet bevestigen.

#2 Bereid je voor op de weersomstandigheden van je bestemming

Ga je een van de wintersport gebieden in Oostenrijk in, dan ben je vast wel voorbereid op een dik pak sneeuw. Daar ga je dan immers ook voor! Maar bij andere bestemmingen kunnen de weersomstandigheden je nog best wel verrassen. In Sevilla in het zuiden van Spanje zul je niet zo snel verrast worden met sneeuw. Maar een paar jaar geleden ontdekte ik dat er rond Trier in Duisland bijvoorbeeld veel meer sneeuw lag dan ik vooraf had verwacht. Gelukkig hadden we winterbanden en konden we toch veilig op weg.

#3 Laad je auto veilig in

Herken je dat, dat je in de winter veel meer bagage mee neemt dan in een ander seizoen? Dikke truien, een winterjas, sjaal, muts, stevige schoenen. Het neemt allemaal veel meer ruimte in beslag dan dat je op zomervakantie gaat. Om veilig op weg te gaan deze winter is het ook belangrijk om je auto op een veilige manier in te laden. Dus niet al het gewicht achterin als de auto daardoor teveel naar achteren helt. En de meest zware koffers of tassen leg je onderop.

Voor de veiligheid is het ook fijn (maar niet verplicht) om te zorgen dat je door je achterruit zicht hebt. Dus dat je niet heel je kofferbak tot het dak vol laadt. Niet genoeg bergruimte in je auto? Denk dan eens aan een dakkoffer.

Naar welke mooie bestemming in de winter gaat jouw reis?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.