Toegegeven: ik voel me helemaal in mijn element op een plek die doordrenkt is door Romeinse geschiedenis. En Trier heeft dat! De oudste stad van Duitsland behoorde ooit tot de grootste metropolen van het Romeinse Rijk en stond om die reden al een tijdje op mijn wishlist. Een paar weken terug was het dan zover.

Helaas regende het tijdens ons bezoek aan Trier, maar dat kon de pret niet drukken. Remco en ik kregen waar we voor kwamen, namelijk een indrukwekkende indruk van een schitterende stad. De stad heeft de reputatie vooral senioren aan te trekken. Onzin, het is gewoon een kei leuke stad voor alle leeftijden. En met maar liefst negen werelderfgoed locaties van de UNESCO, dat zegt ook wel iets. Deze herinneren aan de grote betekenis die de stad aan de Moesel in het Romeinse Rijk had. Ik neem je mee in een wandeling langs alle mooiste plekjes!

Als je met de auto naar Trier komt, is het het makkelijkste om te parkeren in de parkeergarage Porta Nigra. Dan kom je uit bij het meest iconische bouwwerk van de stad: de Porta Nigra. Deze stadspoort is één van de grootste bewaard gebleven Romeinse stadspoorten ter wereld. De zwarte zandstenen zien er een tikkeltje onheilspellend uit, maar hè, het moest natuurlijk indringers tegenhouden.

Door de poorten loop je het oude centrum binnen. Aan de rechterzijde vind je het Driekoningen huis. Ter bescherming was de voordeur op de eerste verdieping en enkel met een ophaaltrap te bereiken. Een stukje verder aan de linkerkant zie je de Jodensteeg waarachter vier huizen van Joodse families uit de 12e eeuw een vluchttunnel delen. Waar tegenwoordig een kroeg zit, kun je binnen nog de ingang van de tunnel zien.

We lopen gezellig door langs de fraaie gevels richting de Grote markt. Een marktkruis uit 958 op een Romeinse zuil en een rijkelijk versierde fontein sieren het plein.

Lees ook: waarom Cochem super hip is!

Je buigt naar links af en dan zie je de Dom van Trier al. Hier komen eeuwen samen. De fundamenten stammen uit de Romeinse tijd, maar tweederde van de Dom is in de middeleeuwen en later gebouwd. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is tegen de Dom aangebouwd en stamt uit de 13e eeuw.

Je loopt langs de gebouwen af verder en zo bereik je de Keizerlijke Troonzaal en het Keurvorstelijk Paleis. De eerste doet vrij massaal aan en daardoor een tikkeltje saai. Dit is de troonzaal van keizer Constantijn en de grootste afzonderlijke zaal uit de Oudheid, dus eigenlijk toch wel heel bijzonder. De tweede komt uit latere tijden en is misschien wel het allermooiste gebouw van de stad. De rennaisance stijl is duidelijk herkenbaar en het pand is prachtig versierd. En krijg je er geen genoeg van, dan kun je vanuit de Paleistuin steeds je oog er weer op laten vallen.

De ruïnes van de Keizerbaden lijken klein, maar wist je dat dit het vijfde grootste bad was in het hele Romeinse rijk?! Indrukwekkend hè? Er waren nog meer keizerlijke baden in de stad. Dat hoorde immers bij een Romeinse Keizerlijke stad. Van de Barbarathermen en de Thermen aan de Veemarkt kun je ook de overblijfselen zien.

Vanaf hier gebruik je de ondergrondse loopbrug richting het Amfitheater. Dat is eerlijk gezegd mijn favoriete plek in de stad. Het dateert uit de tweede eeuw. Ruim 18.000 enthousiaste bezoekers kwamen hier jarenlang kijken naar bloeddorstig amusement, gruwelijke spelen en executies.

Tegenwoordig zijn enkel nog de ruïnes over, maar je kunt ook onder de arena kijken. En door de gangen dwalen waar de bezoekers vol verwachting door liepen. En door de poorten waar de gladiatoren liepen…. Het kan haast niet anders dan dat je de vervlogen tijden voelt. Dat is de vier euro entree prijs ruim waard, vind je niet?

Dan is er nog één belangrijke Romeinse plek in Trier, namelijk de Romeinse brug. Deze brug aan de westkant van de stad verbindt de oevers van de Moesel en werd voor het eerst in het jaar 17 gebouwd. Naderhand uiteraard vaak verstevigd en vernieuwd. Eigenlijk is de brug an sich niet super mooi, maar het stukje geschiedenis maakt het wel de moeite waard. En op deze manier kun je makkelijk een ronde door de stad lopen 😉

Lees ook: een wandeling over de Geierlay brug

Vanaf de brug volg je de Karl-Marx straat die weer over gaat in de Brückenstraat richting het centrum. Op nummer tien aan de linkerkant vind je het huis waar – je raadt het al – Karl-Marx heeft gewoond (en als ik het goed heb zelfs is geboren). Tegenwoordig is er het museum over zijn leven gevestigd.

Als je vanaf daar alsmaar rechtdoor loopt, kom je weer op de Grote Markt in het centrum van Trier uit.

Wil je nog meer tips, lees dan ook deze blog met tips voor Trier

Winkelen in Trier

Dan heb ik nog twee stops voor je die je misschien wel leuk vindt. De eerste is Mountain Warehouse, een winkel voor de outdoor liefhebber. Je neemt hiervoor links de straat in. Wij scoorden er nog nieuwe mutsen en handschoenen. Ze hebben een brede collectie van outdoor kleding, schoenen en accessoires voor redelijke prijzen.

En de tweede is de supermarkt Rewe, vlakbij Porta Nigra. Dit is gewoon een keten hoor, maar je vindt hier niet alleen dingen die je in iedere supermarkt vindt, maar ook allerlei verse producten. Denk aan verschillende ingrediënten voor salades, verschillende antipasta en zelfs sushi. Oh ja, en lokale wijn, voor het geval je die mee naar huis wilt nemen. Bijvoorbeeld een heerlijke mousserende riesling van Bernard-Massard. Gelukkig is het vanaf hier met je boodschappentas niet zo ver meer naar de auto lopen 😉

Ben je helemaal enthousiast over Trier en wil je er ook graag overnachten? Kies uit een van deze fijne accomodaties en hotels om je verblijf compleet te maken.

Ben jij al eens in Trier geweest?