Onlangs kwam ik tijdens een verrassingsreisje terecht in Castricum in Noord-Holland. Ik was er nog nooit eerder geweest. Wat een mooie omgeving is het! En er is zoveel te doen. Genoeg om je een dag of een lang weekend in Noord-Holland te vermaken. Of zelfs nog langer. Ik zet mijn tips voor je op een rij.

De provincie Noord-Holland is natuurlijk heel groot en uitgestrekt. De tips in dit artikel focussen op de streek tussen Amsterdam en de kop van Noord Holland.

Wandelen door het Noordhollands Duinreservaat

Laten we beginnen met het prachtige natuurgebied waar Castricum aan ligt, namelijk het Noordhollands Duinreservaat. Dit is een van de grootste natuurgebieden van Nederland en mag je absoluut niet missen tijdens je bezoek aan deze streek. Het gebied is zo’n 20 kilometer lang en strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het landschap wordt gedefinieerd door duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.

castricum

Voor een bezoek aan het Noordhollands Duinreservaat heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen via één van de automaten bij de parkeerplaatsen die toegang geven tot het wandelnetwerk door het reservaat. Ik starte een wandeling van zo’n 5 kilometer door de duinen en over het strand terug bij Castricum aan Zee. Zo krijg je in een korte wandeling al een goed beeld van het gevarieerde landschap.

Ook leuk is een bezoek aan het bezoekerscentrum De Hoep. Hier leer je meer over de bijzondere flora en fauna van het natuurgebied.

Slapen op camping Geversduin in Castricum

Veel accomodaties regelen zo’n duinkaart voor je, wanneer je in of dichtbij het Noordhollands Duinreservaat slaapt. Zoals bijvoorbeeld de mooie Camping Geversduin, waar ik verbleef. Je kunt er kamperen met je eigen tent, camper of caravan. Of in één van de mooie accodomaties overnachten, zoals een strandhuisje of een Hobbit woning.

De ligging van Geversduin maakt de camping al erg bijzonder, namelijk midden in het duinreservaat. Je wandelt zo de natuur in. Ook kun je er (electrische) fietsen huren om het gebied te gaan verkennen.

castricum geversduin

Camping Geversduin is ook erg leuk voor kinderen. Ieder groepje huisjes heeft een eigen natuurspeeltuintje. En bij de restaurants vooraan op de camping heb je een grotere natuurspeeltuin en trampoline. Spelen met zand en water staat er centraal.

Bij Knoest eet je heerlijke pizza’s. Het restaurant is ook al in de ochtend open voor een lekkere kop koffie. Handig, terwijl je kinderen in de speeltuin spelen!

Ik vond het super leuk om in een strandhuisje te overnachten. Wil jij ook een strandhuisje huren? Er is tegenwoordig een breed aanbod in Nederland!

Lunchen bij Strandpaviljoen Club Zand in Castricum aan Zee

Toen ik op Instagram mijn bestemming voor het verrassingsweekend onthulde, stroomden tips binnen voor Strandpaviljoen Club Zand in Castricum aan Zee. En terecht, want wat een toffe strandtent is dat! Het is erg sfeervol ingericht met eigenlijk tee gedeeltes. Een wat donkerder en traditioneler gedeelte waar je binnen komt. En er is een lichte serre die er weer hipper uit ziet.

Leestip: Een dagje Domburg

club zand castricum

Op de menukaart vind je gezonde smoothies en bowls. En allerlei lekkere vis- en vleesgerechten. Er wordt veel met biologische producten gekookt.

Visjes kijken in het Zee Aquarium Bergen aan Zee

Zo’n 15 minuten van Castricum vandaan ligt Bergen aan Zee. Zoals de naam zegt, aan zee. Behalve dat dit en Bergen zelf een mooi plaatsje is om rond te wandelen, vind je er ook een Zee Aquarium.

Vanaf de entree sta je meteen oog in oog met het skelet van een enorme potvis. Een brug bij de kassa brengt je over de wateren met piranha’s. Dan kom je bij het grote Roggenrif, waar je de roggen kunt aanraken. En vervolgens zie je in verschillende aquaria enorm veel verschillende vissen en andere zee bewoners. Buiten spelen de zeehonden Selma en Tjark vrolijk rond.

Leestip: Molens kijken in Kinderdijk

zee aquarium bergen aan zee castricum

Het Zee Aquarium in Bergen aan Zee is leuk voor jong en oud. Voor de allerkleinsten is het handig om te weten dat veel aquaria best hoog zijn. Dus dan moet je je kind optillen of in een draagzak houden. Het pand is wel goed met een kinderwagen toegankelijk. En natuurlijk is dit een extra goede tip voor de omgeving van Castricum op een regenachtige dag.

Verse vis eten bij Duinpaviljoen Lekkers aan Zee

We blijven nog even in Bergen aan Zee. Want na een fijne strandwandeling, dagje zee of bezoek aan het Zee Aquarium is een lunch of diner bij Lekkers aan Zee echt een aanrader. Dit vind je tegenover het aquarium. Eten daar is vriendelijk voor je portemonee en de vis is er vers en goed. Ze serveren verschillende broodjes met vis en allerlei soorten gebakken vis.

castricum

De Zaanse Schans bezoeken

Nog geen half uurtje van Castricum vandaag ligt de Zaanse Schans. En dat is echt een Hollandse plek waar je minimaal eens geweest moet zijn. Dus als je nu toch in de buurt bent, is het goed te combineren.

De Zaanse Schans is een vrij toegankelijk woon-werk gebied dat vol met molens staat en schattige Zaanse huisjes. Allemaal prachtig gelegen aan het water. Door het dorp rondlopen is dus gratis. Voor het bezoek van enkele molens betaal je een kleine entreeprijs.

Leestip: ontdek Texel te voet en per fiets

Hier in de Zaanse Schans zie je hoe men klompen maakt, het bakkerijmuseum en hoe kaas gemaakt wordt. Dat is een leuk uitje in Noord-Holland voor jong en oud!

Ben jij al eens in de omgeving van Castricum geweest? Lijkt het je wat voor een dagje of weekend weg?