Enkele weken terug verbleef ik een aantal dagen bij B&B ’t Merthoes in Susteren. Dit dorp ligt in het smalste stukje Nederland in Limburg. Vanuit daar maakte ik met mijn gezin allerlei leuke uitstapjes. We houden van wandelen en daar is deze omgeving perfect voor. Ik neem je mee op drie wandelingen in het smalste stukje Nederland in Limburg.

Wandelen in het Smalste Stukje Nederland

Het smalste stukje Nederland vind je bij Echt en Susteren in Limburg. Op het meest smalle stukje Nederland is de afstand van België door Nederland tot Duitsland slechts 4,8 kilometer. Binnen een uurtje wandel je dus van België naar Duitsland! Dit is uniek is ons land.

Dit bijzondere stukje Nederland wordt vertegenwoordigd door Het Smalste Stukje Nederland. Via de website kun je meer lezen over het unieke deel van Nederland en wat er allemaal te doen is. Bij B&B ’t Merthoes las ik verschillende folders met wandelroutes. Die zijn natuurlijk op meerdere plaatsen in deze regio en ook online bij Het Smalste Stukje Nederland te verkrijgen. Via handige QR codes in de brochures kun je de kaarten gratis als PDF downloaden en gebruiken.

wandelen in het smalste stukje Nederland

De wandelroutes door dit deel van Limburg variëren van 3,8 kilometer tot wel 16 kilometer. Ze brengen je door mooie natuurgebieden en pittoreske dorpen. De routes zijn grotendeels samengesteld via het knooppuntensysteem. Het leuke daarvan is dat je de routes dus ook eventueel kunt inkorten of verlengen als je dat zelf wilt. Sommige wandelroutes hebben ook enkele afwijkende en eigen stukjes. In totaal is er maar liefst meer dan 275 kilometer aan wandelpaden! Ik koos een aantal routes om te wandelen in het smalste stukje Nederland uit.

Wandeling vanuit Susteren: Ommetje natuurgebied ’t Hout

De eerste wandeling in het smalste stukje Nederland die wij liepen heet Ommetje natuurgebied ’t Hout. Er zijn drie mogelijkheden, een rode wandelroute van 3,8 kilometer, een groene van 4,8 kilometer en een blauwe van 8 kilometer. Hierbij wandel je deels dezelfde route, maar verleng je hem steeds een stukje. Wij kozen voor de rode wandelroute.

Alle drie de wandelroutes starten in Susteren bij de Amelbergabasiliek, op nog geen vijf minuten lopen van B&B ’t Merthoes. Dit gebouw uit de 11e eeuw is één van de oudste kerkelijke gebouwen in Nederland. De bijzondere schatkamer en buitencrypte waren tijdens ons bezoek helaas gesloten.

wandelen in het smalste stukje Nederland

Wandelen door natuurgebied ’t Hout

Vervolgens gaat de wandeling verder door Susteren richting het buitengebied. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we een klein beetje verkeerd liepen, omdat we teveel rond keken. Gelukkig is het kaartje op de brochure van Het Smalste Stukje Nederland heel duidelijk en vonden we de weg weer richting het spoor.

Vanaf het treinspoor wandel je de natuur in. Aan je rechterkant zie je het bos van natuurgebied ’t Hout. Ongeveer halverwege de route ga je dwars door het bos. Je passeert een bijzonder monument. Namelijk een kruis ter nagedachtenis aan een dubbele moord uit 1740. Dat men in 1979 besluit hier een kruis te plaatsen laat zien hoe betrokken de lokale mensen zijn bij hun historie.

Het laatste stuk van dit ommetje door het smalste stukje Nederland voert je door het buitengebied van Susteren. Er staan paarden en pony’s in de wei. En in de verte doemt de toren van de Amelbergabasiliek op. Voor je terug in Susteren komt, passeer je eerst nog een mooie Mariakapel.

wandelen in het smalste stukje Nederland

Wandeling voor kinderen

Deze wandeling door het smalste stukje Nederland is ook geschikt voor kinderen. Het pad is namelijk goed met kinderwagen of buggy te bewandelen. En de afstand is prima voor iets oudere kinderen. Extra tip: wandel deze route ruim een uur voor zonsondergang. Dan heb je het gouden uur op het laatste stukje van de wandeling dat er een extra gouden randje aan geeft.

Wandeling in de natuur: Ommetje Doort / Taterbosch

De tweede wandeling door het smalste stukje Nederland die wij kozen, is het ommetje door Doort en Taterbosch. Er zijn twee wandelroutes via de knooppuntennetwerk ontworpen. De blauwe route van 6,3 kilometer gaat door het Taterbosch. En de rode route van 6,5 kilometer leidt je om Doort heen. Beide routes hebben een stukje laarzenpad. En je zou ze ook kunnen combineren tot één grote wandeling. De brochure van de wandelroute geeft een gedetailleerde beschrijving, je kunt niet mis lopen.

wandelen in het smalste stukje Nederland
wandelen in het smalste stukje Nederland

Allebei de routes starten bij de parkeerplaats bij het kruispunt van de Lange Akkersweg, de Bosweg en de Doorderweg. Dat ligt op nog geen tien minuten rijden met de auto van B&B ’t Merthoes. Wij kozen de blauwe wandeling. Omdat we die dag ook nog een andere activiteit wilden doen, besloten we die route in te korten. In plaats van de ronde naar het plaatsje Dieteren gingen we meteen het Taterbosch in.

Wandelen door het smalste stukje Nederland

Het eerste deel van de wandeling geeft je uitzicht op akkers en weilanden. Het is er zo heerlijk rustig! In de verte zagen we zelfs hertjes! Vanaf net voor de politiehondenschool sla je linksaf het bos in. Vervolgens kom je bij een beek die je de rest van de wandeling blijft volgen. Onderweg heb je verschillende rustbanken langs deze wandelroute. Het water in de beek staat laag. Ideaal voor Mats om er te spelen met takken en steentjes, terwijl we in het zonnetje een boterham opaten.

wandelen in het smalste stukje Nederland

Zoals gezegd is een deel van de route een laarzenpad. Door het seizoen waren ook andere delen van de route best wel nat en drassig. Daarom zou ik voor deze wandeling zeker wandelschoenen aanraden. En eten meenemen voor onderweg, want je wilt zeker hier en daar even pauzeren en de mooie omgeving in je opnemen!

Wandelen door het smalste stukje Nederland: Drielandenwandeling

Er is ook een leuke en langere wandeling van 16 kilometer waarin je in Nederland een lus loopt naar de Belgische en naar de Duitse grens. Een drielandenwandeling dus! Je loopt dan bijvoorbeeld langs het schattige plaatsje Vissersweert. Bij hoog water verandert dit kleine dorp in een eiland.

Omdat de wandeling een lus is, kun je deze wandelroute door het smalste stukje Nederland op verschillende punten starten. Ook in Susteren. Dat is fijn, want B&B ’t Merthoes is echt een fijne uitvalsbasis als verblijf.

Helaas hebben wij deze routen nog niet kunnen wandelen in het smalste stukje Nederland. Tijdgebrek. Wie had dat gedacht op zo’n smal stukje Nederland hè? Er is echt verrassend veel te doen en te zien!