Op reis gaat mijn smartphone altijd mee. Niet alleen gebruik ik die regelmatig om social media te bekijken, ook gebruik ik veel handige reisapps. En ik maak er foto’s mee. Want hoe mooi ik de foto’s met de grote camera ook vind, er zijn een aantal momenten dat ik liever kies voor het maken van foto’s met mijn smartphone. Smartphones hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vaak heeft een smartphone niet één, maar zelfs meerdere ingebouwde camera’s voor fotografie. De telefoon is zo slim geprogrammeerd dat ‘ie zelf de juiste camera kiest voor het juiste moment. En dat vind ik bij bepaalde momenten nou juist zo handig.

Neem bijvoorbeeld de toestellen van OPPO. Misschien is OPPO voor jou een nieuwe naam. Maar de Chinese fabrikant bestaat al sinds 2001 en heeft daardoor veel expertise opgebouwd om super slimme toestellen te maken. Zo heeft de Reno een uitschuifbare selfiecamera waarmee je eenvoudig de mooiste stories maakt op Instagram. Ook is er een exemplaar met Ultra Night Mode. Daarmee maak je zelfs in het donker de mooiste heldere foto’s. Slim hè, van OPPO!

Momenten voor foto’s met je smartphone

En dat brengt me op de momenten waarop ik een telefoon aanraad voor het eenvoudig maken van prachtige foto’s.

#1 Sunset en sunrise

Het gouden uur in de ochtend en in de avond is hèt magische uur voor fotografie. Dan gebruik ik meestal mijn spiegelreflex camera. Maar net wanneer de zon nog verder onder gaat en de schemering meer komt, wordt het licht beduidend minder. Dan kun je de grote camera vast wel zo instellen dat de foto’s nog steeds mooi zijn. Maar dat is nou zo’n typisch moment dat ik foto’s met mijn smartphone maak. Die past namelijk aan de hand van het beperkte licht meteen de instellingen aan, zodat de kleuren die je ziet ook echt op de foto terug komen. Zoals de prachtige zonsopkomst in Toscane. Die momenten duren maar even en heb je met je telefoon snel en eenvoudig – zelfs vanuit je bed – schitterend vastgelegd.

Leestip: 18 handige en gratis reisapps op een rij!

#2 Groothoek nodig

Een ander typisch moment voor het maken van foto’s met mijn smartphone is wanneer ik een groothoek lens nodig heb. Die heb ik namelijk niet. Voor mijn spiegelreflex camera heb ik twee lenzen en meer wil ik er eigenlijk niet meenemen. Want zo vaak heb ik die groothoek niet nodig. Maar wel als ik bijvoorbeeld de Toren van Pisa er helemaal op wil krijgen!

#3 Donkere ruimtes

Zo’n Ultra Night Mode die ik eerder noemde, en andere vergelijkbare programmatuur, vind ik zo’n geweldige uitvinding! Met de spiegel reflex kun je natuurlijk echt wel mooie foto’s in donkere ruimtes maken. Maar dat vraagt wel de nodige instellingen met belichting, ISO waarden, enzovoorts. Ik kies dan eigenlijk altijd voor mijn smartphone, want die regelt het gewoon zelf. De foto wordt vaak wel een tikkeltje korreliger dan wanneer er voldoende daglicht is. Maar ik vind het nog steeds makkelijker en beter dan met de grote camera.

#4 Selfies

Op Reismuts zie je niet vaak selfies, maar ik maak ze wel regelmatig. Een kiekje met Remco samen, een fotootje als we met zijn allen aan tafel zitten te eten of in een gondel in Venetië zitten. Voor dat soort gezellige familieplaatjes vind ik selfies ideaal. En tja, die maak je nou eenmaal echt makkelijker met een smartphone dan met een grote camera.

Leestip: 9 tips voor toffe kiekjes met je smartphone

#5 Snelle momenten

Met een spiegelrelfex camera kun je alles op de automatische stand schieten, maar dat is natuurlijk hartstikke jammer van de mogelijkheden die de camera biedt. Maar op een snel moment heb je niet altijd de tijd om de juiste instellingen te pakken. En dan, je raadt het al, heb ik ook altijd mijn smartphone bij de hand voor een foto. Zoals een mooi kasteel dat we onderweg vanuit de auto voorbij rijden. Of een duik vanaf de glijbaan in het zwembad. Zo’n plaatje is veel sneller goed met de telefoon genomen.

Nog even over OPPO. De telefoons draaien op Android met een speciale interface. En daardoor zijn de telefoons nog sneller en makkelijker te gebruiken. Zo mis je dat ene fotomoment niet!

Foto’s met je smartphone

Al met al zijn er dus best wel wat momenten dat ik bewust voor mijn smartphone kies om foto’s mee te maken. Ik denk dat het in de praktijk tijdens een reis ongeveer neer komt dat ik zo’n 25-30% van de foto’s met de telefoon neem. En met wat handige tips voor smartphone fotografie worden die best mooi!

Kies jij bewust voor het maken van foto’s met je smartphone?

Dit bericht is in samenwerking tot stand gekomen.