fbpx
Duitsland Frankrijk Griekenland Italië Portugal Spanje Turkije Verenigd Koninkrijk

Tien Europese bouwwerken die je gezien moet hebben

 • 19 februari 2017

Door de eeuwen heen zijn er hele bijzondere bouwwerken op onze mooie wereld gemaakt. Soms hoef je daar helemaal niet ver weg voor te gaan. Sterker nog, ons eigen continent barst van de historische rijkdom. Dat lijken we soms wel eens te vergeten, als we vooral aan verre reizen denken. Daarom nu extra aandacht voor al het moois binnen Europa.

Deze tien schitterende gebouwen zou je toch op zijn minst wel eens in je leven bezocht moeten hebben.

1. Colosseum, Rome
Rome is de bakermat van onze beschaving. Hoe kan het dan ook anders dan dat dit wereldwonder op nummer 1 staat. De oude tijd van de gladiatoren is haast voelbaar terwijl je tussen de gewelven van het amfitheater door loopt.

2. Eiffeltoren, Parijs
Wie kent het symbool van de stad van de liefde niet? En juist daarom zou je het met eigen ogen moeten zien. Een kusje onder de Eiffeltoren of genieten van een fantastisch uitzicht vanaf grote hoogte.

3. Plaza Espagna, Sevilla
Dit immens grote plein is werkelijk schitterend! Alle Spaanse provincies hebben een eigen ‘bank’ van de typische keramische tegels, genaamd Azulejo. Erg fotogeniek.

4. Acropolis, Athene
Of je nou een interesse in geschiedenis hebt of niet, dit zal je zeker boeien. Vervlogen tijden komen tot leven op deze berg. De tempels hebben een magische aantrekkingskracht.

5. Brandenburger Tor, Berlijn
Jarenlang lag het op de grens tussen Oost en West Berlijn. Wie kent het ook niet van de foto’s van toen de muur eindelijk viel. En daarna van de Love Parade natuurlijk. Een erg bijzonder stukje van Berlijn.

6. Hongaarse Parlementsgebouw, Boedapest
Een van de grootste parlementsgebouwen ter wereld en zeker ook een van de mooiste is dat in Boedapest. Het is qua oppervlakte net zo groot als drie voetbalvelden. En van buiten en van binnen schitterend versierd. Koop daags vooraf kaartjes om de drukte te vermijden.

7. Tower Bridge, Londen
Wie aan Londen denkt, denkt misschien als eerste aan de Big Ben. En ja, die is mooi en indrukwekkend. Maar de Tower Bridge is nog veel mooier. Niet voor niets dat het ook decor is voor verschillende films.

8. Edinburgh Castle, Edinburgh
We blijven in hetzelfde land, meer naar het noorden. Het oude centrum van deze stad is bewonderenswaardig in haar geheel met de Royal Mile, maar het meest indrukwekkend is toch wel het kasteel. Dat is zo uitgestrekt dat het een dorp op zich lijkt.

9. Hagia Sofia, Istanbul
Van kathedraal naar moskee naar museum. En alle sporen en invloeden uit het verleden zijn nog terug te vinden in dit bijzondere bouwwerk.

10. Mosterio de Sao Fincente de Fora, Lissabon
Hoog boven de mooie wijk Alfama uitstrekkend vind je dit oude klooster. Binnen word je verrast door een enorme schat aan historische voorwerpen verspreid over de verschillende verdiepingen. En vanaf het dak heb je een magistraal uitzicht over de stad.

Welke van deze schitterende bouwwerken heb jij al bezocht?

33 Reacties

 • Jenny - IkReis

  10/10.

  Mooie verzameling gebouwen. Grappig trouwens dat er alleen oude gebouwen inhebt lijstje staan, ik vind bv. de Reichstag in Berlijn (de koepel!) of de Erasmusbrug ook erg indrukwekkend. Al is dat laatste natuurlijk geen gebouw 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Zo, ook alle tien! Verbaast me eigenlijk ook niet van jou 😉 En inderdaad er zijn ook heel veel mooie nieuwere bouwwerken. Ik vond de koepel van de Reichstag ook heel mooi. En de van de Erasmusbrug word ik altijd blij, hou van Rotterdam (met al haar mooie bouwwerken)

   Beantwoord
 • Co

  Wat een mooi lijstje! Ongeveer de helft al gezien en de andere helft staat nog op mijn bucket list. Vooral Sevilla lijkt me een erg mooie stad!

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je! Sevilla kan ik je van harte aanbevelen, vanwege de mooie gebouwen, mar ook vanwege de gezellige sfeer, het heerlijke eten en de fijne zon 🙂

   Beantwoord
 • Ilona

  Mooie gebouwen. Als vriend die van origine stedenbouwkundige is, word ik naar elk gebouw meegenomen ;)) Mijn favoriet is Sevilla. Nog nooit geweest maar die foto is prachtig. In Portugal vond ik ook de paleizen en gebouwen van Sintra heel mooi.

  Beantwoord
  • Lizette

   Haha, herkenbaar, zo voelt mijn man het ook 😉 Helaas zijn we niet naar Sintra gegaan toen we in Lissabon waren.
   We vonden de stad echt te gek en wilden alle dagen daar spenderen, maar toen ik daarna steeds meer foto’s van Sintra zag, wist ik zeker: ik moet een keer terug! 🙂

   Beantwoord
 • Sabine

  Mooi overzicht! Ik heb nummers 2, 4, 7, 8 en 10 bezocht. De helft dus. Hoog op mijn lijst staat Sevilla. Maar goed ik kom natuurlijk bijna nooit meer in Europa dus het zal niet zo snel gaan om alles af te vinken haha

  Beantwoord
  • Lizette

   Thanks Sabine! De helft is volgens mij heel keurig, aangezien je de laatste jaren ver weg woont 🙂 Misschien een Europa rondreis als honeymoon, Haha!

   Beantwoord
 • Niels

  Nog niet allemaal. Wel het grootste gedeelte. Van deze selectie vindt ik het Hongaar Parlement in Boedapest het mooiste. Zeker als je ‘s-avonds langs de rivier loopt en het mooi verlicht is. De binnenkant is trouwens ook prachtig en het was vroeger gratis te bezoeken als je een EU-burger was. De laatste keer dat we er waren was dat trouwens niet meer, dacht ik me te herinneren. Maar een mooie bonte verzameling van gebouwen. Ik hou er wel van. Meestal als we op reis zijn dan sleep ik mijn lieve vriendin mee naar dit soort gebouwen. Ik vindt het mooi om dan meer te weten over de rijke geschiedenis en natuurlijk maak ik er foto’s van. De meeste van deze gebouwen zijn vrij fotogeniek Boedapest heeft trouwens nog een paar extra gebouwen die ook zeker de moeite waar zijn. Denk maar aan het vissersbastion of het Boedapaleis. Maar dat is natuurlijk in andere steden ook. Zo vond ik de Sagrada Familia in Barcelona ook indrukwekkend, terwijl die niet eens helemaal klaar is 😉

  Beantwoord
  • Lizette

   Ah leuk! Ik was echt zwaar onder de indruk toen ik het Hongaars parlement vorige maand bezocht. Van de buitenkant is het schitterend maar inderdaad van binnen ook. Entree kostte een paar euro en vanwege de drukte moesten we vooraf kaartjes regelen, maar dat kwam allemaal goed. Toen het nog gratis was, was het misschien ook minder druk? En savonds is het gebouw inderdaad helemaal een plaatje. We vierden nieuwjaar op de Donau en keken vanaf de boot rond middernacht precies op het parlement. Geweldig! Het vissersbastion vond ik ook heel tof, twijfelde nog even om die in dit lijstje op te nemen.

   Beantwoord
 • Elisa | Lies rond de wereld

  Gave lijst! Ik ben dol op oude historische gebouwen! Een aantal heb ik er al mogen bezoeken en deze zomer ga ik naar Edinburgh, dan sla ik het kasteel zeker niet over. Het plein in Sevilla heb ik nog niet gezien, maar ziet er wel echt schitterend uit!

  Beantwoord
  • Lizette

   Ik ook! 😀 Oh, wat fijn dat je Edinburgh in de planning hebt. Lijkt me ook erg leuk om er in de zomer te zijn. Afgelopen winter oogde het allemaal wat grauw door de wolken, dat heeft ook wel iets, maar ik geef toch de voorkeur aan wat warmer weer. Voor het kasteel kun je het beste vooraf online kaartjes kopen, scheelt je in de rij staan.

   Beantwoord
 • Denise

  8 van de 10! Hoewel de Aya Sofia helaas alleen van buiten omdat de paus net op bezoek was en het dus voor publiek gesloten was…

  Beantwoord
  • Lizette

   Mooie score! 🙂 Oeh, dat is wel jammer van Aya Sofia. Ik was er in de winter en ben juist heel lang binnen gebleven om aan de kou te ontsnappen en het is er echt schitterend. Toevallig is dat ook het enige pand waar ik de binnenkant als foto had gekozen, omdat de buitenkant toen ik er was juist een tikkeltje saai en onzichtbaar was in de sneeuwstorm.

   Beantwoord
 • ivonne

  Ik bezocht er 6 van de 10. Vooral Sevilla heeft mij verrast als stad en het Plaza Espagna vond ik super mooi. Boedapest is ook super. Allemaal steden om een keer (of wat) terug te gaan.

  Beantwoord
  • Lizette

   Dat is fijn, nog vier te gaan 🙂 Ik vond Sevilla ook het meest verrassend en dat plein adembenemend mooi! Naar Boedapest wil ik nog zeker een keertje terug, want ik heb toch wel het gevoel dat ik door het ziekzijn er niet zoveel van genoten heb.

   Beantwoord
 • Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  Rome, Parijs, Berlijn en Londen: check! Vooral Sevilla lijkt me prachtig! Ook zou ik graag nog een keer naar Lissabon willen.

  Beantwoord
  • Lizette

   Ah leuk! Het kan haast niet anders dan dat je Sevilla en Lissabon prachtig gaat vinden. Lissabon is behoorlijk groot, daar kun je je enkel in de stad makkelijk meerdere dagen vermaken.

   Beantwoord
 • Kelly | Dutchie on the Road

  Vier van de tien dus ik heb nog even te gaan. Dit jaar wil ik nog een stedentrip maken en Berlijn, Edinburgh en Sevilla staan op de nominatie dus waarschijnlijk heb ik halverwege dit jaar vijf van de tien bezocht 😉 .

  Beantwoord
  • Lizette

   Dat is toch ook heerlijk, om al die steden nog in het vooruitzicht te hebben. Oef, ik zou moeilijk kunnen kiezen tussen die drie steden. Ben benieuwd wat je keuze gaat worden.

   Beantwoord
 • Sanne

  Leuk lijstje. Ik heb de helft bezocht. Ik vind dat de Segrada Familia wel bij horen nog 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je. Je bent niet de enige die dat vindt, grappig! En ik ben het eigenlijk ook wel met je eens, het had een top 11 kunnen worden, want de Sagraga is schitterend, zelfs nu ze nog steeds niet af is.

   Beantwoord
 • Marlies

  Echt mooi! Ik heb er 4 gezien en kan over twee weken de 5de ‘afstrepen’, het Acropolis in Athene. Zelf wil ik dit jaar nog naar Edinburgh en Sevilla!

  Beantwoord
  • Lizette

   Zo, jij maakt dit jaar een sprint naar de tien! Leuk hoor! De akropolis vond ik erg bijzonder. Bizar dat letterlijk duizenden jaren geleden daar de beschaving is begonnen. Ik zag vervlogen tijden weer werkelijkheid worden tussen al die oude gebouwen. Je gaat het er vast leuk vinden! (En ik doe mijn best de komende weken nog een nieuwe blog over Athene te maken, eentje over Meteora staat al klaar, ga je daar ook heen?)

   Beantwoord
 • Natasja - Watzijzegt

  Oh, ik heb er ‘pas’ 3 van gezien: het Colosseum, de Eiffeltoren en de Tower Bridge. Afgelopen jaar in Berlijn geen tijd gehad voor de Brandenburger Tor (want was er slechts 23 uur :’)) Overigens vind ik zulke gebouwen ook nog weleens tegenvallen als je er altijd prachtige plaatjes van zag en het in het echt dan vooral heel druk of grauw is.

  Beantwoord
  • Lizette

   Als ik 23 uur in Berlijn zou zijn, zou ik de Brandenburger Tor ook skippen hoor; er zijn veel mooiere, indrukwekkendere plekken in de stad. Ik zoek de bouwwerken bewust op, omdat ik dan toch wel nieuwsgierig ben of het is zoals op de foto. En inderdaad, soms is het er een stuk grauwer dan al die zonnige plaatjes laten zien, maar dat geeft dan ook wel weer een sfeer. Druk is het er gelukkig eigenlijk niet geweest toen ik er was, maar ik zou de plekken ook wel vermijden in het weekend.

   Beantwoord
 • Sarah

  Rome, Parijs, Londen en Boedapest. Ik heb dus nog een hoop plaatsen te bezoeken. Ik kan al niet wachten 🙂

  Beantwoord
  • Lizette

   Heerlijk toch, al die mooie plekken nog in het vooruitzicht. Heb je al concretere plannen voor een bepaalde bestemming?

   Beantwoord
 • Merel

  Ik krijg meteen zin om allemaal reisjes te boeken!! Dankjewel voor de leuke inspiratie 🙂 Liefs, Merel

  Beantwoord
 • Marcella

  Leuk lijstje met veel moois! Bij mij staan het parlementsgebouw in Boedapest en het klooster in Portugal nog erg hoog op mijn lijstje!

  Beantwoord
  • Lizette

   Dank je! Ik moet eerlijk bekennen dat tot ik ik Budapest was geen idee had dat het parlementsgebouw zo mooi en bijzonder is. Maar jij weet dat gewoon al vooraf, cool!

   Beantwoord
 • 10 Bouwwerken buiten Europa die je gezien wilt hebben – Reismuts.nl

  […] een lijst van de historische rijkdom van Europa kan een lijst met schitterende gebouwen buiten Europa natuurlijk niet ontbreken. Verre reizen zijn […]

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.