Door de eeuwen heen zijn er hele bijzondere bouwwerken op onze mooie wereld gemaakt. Soms hoef je daar helemaal niet ver weg voor te gaan. Sterker nog, ons eigen continent barst van de historische rijkdom. Dat lijken we soms wel eens te vergeten, als we vooral aan verre reizen denken. Daarom nu extra aandacht voor al het moois binnen Europa.

Deze tien schitterende gebouwen zou je toch op zijn minst wel eens in je leven bezocht moeten hebben.

1. Colosseum, Rome

Rome is de bakermat van onze beschaving. Hoe kan het dan ook anders dan dat dit wereldwonder op nummer 1 staat. De oude tijd van de gladiatoren is haast voelbaar terwijl je tussen de gewelven van het amfitheater door loopt.

Ook leuk: de leukste eettentjes in Rome

2. Eiffeltoren, Parijs

Wie kent het symbool van de stad van de liefde niet? En juist daarom zou je het met eigen ogen moeten zien. Een kusje onder de Eiffeltoren of genieten van een fantastisch uitzicht vanaf grote hoogte.

3. Plaza Espagna, Sevilla

Dit immens grote plein is werkelijk schitterend! Alle Spaanse provincies hebben een eigen ‘bank’ van de typische keramische tegels, genaamd Azulejo. Erg fotogeniek.

Ook leuk: Jouw tappasgids voor Sevilla

4. Acropolis, Athene

Of je nou een interesse in geschiedenis hebt of niet, dit zal je zeker boeien. Vervlogen tijden komen tot leven op deze berg. De tempels hebben een magische aantrekkingskracht.

Lees ook: Citytrip Athene, wat kost dat nou?

5. Brandenburger Tor, Berlijn

Jarenlang lag het op de grens tussen Oost en West Berlijn. Wie kent het ook niet van de foto’s van toen de muur eindelijk viel. En daarna van de Love Parade natuurlijk. Een erg bijzonder stukje van Berlijn.

6. Hongaarse Parlementsgebouw, Boedapest

Een van de grootste parlementsgebouwen ter wereld en zeker ook een van de mooiste is dat in Boedapest. Het is qua oppervlakte net zo groot als drie voetbalvelden. En van buiten en van binnen schitterend versierd. Koop daags vooraf kaartjes om de drukte te vermijden.

7. Tower Bridge, Londen

Wie aan Londen denkt, denkt misschien als eerste aan de Big Ben. En ja, die is mooi en indrukwekkend. Maar de Tower Bridge is nog veel mooier. Niet voor niets dat het ook decor is voor verschillende films.

8. Edinburgh Castle, Edinburgh

We blijven in hetzelfde land, meer naar het noorden. Het oude centrum van deze stad is bewonderenswaardig in haar geheel met de Royal Mile, maar het meest indrukwekkend is toch wel het kasteel. Dat is zo uitgestrekt dat het een dorp op zich lijkt.

Lees ook: de mooiste plekken op en rond de Royal Mile

9. Hagia Sofia, Istanbul

Van kathedraal naar moskee naar museum. En alle sporen en invloeden uit het verleden zijn nog terug te vinden in dit bijzondere bouwwerk. Daarom hoort Hagia Sofia zonder meer in het lijstje met mooiste Europese bouwwerken.

10. Mosterio de Sao Fincente de Fora, Lissabon

Hoog boven de mooie wijk Alfama uitstrekkend vind je dit oude klooster. Binnen word je verrast door een enorme schat aan historische voorwerpen verspreid over de verschillende verdiepingen. En vanaf het dak heb je een magistraal uitzicht over de stad.

Welke van deze Europese bouwwerken heb jij al bezocht?