Rome is een heerlijke stad. Mijn lievelingsplek op deze mooie aardbol om eerlijk te zijn. En lekker eten en drinken in Rome, dat is geen opgave want de Italiaanse keuken is voortreffelijk en de wijn vloeit er al honderden jaren rijkelijk! Toch is er natuurlijk verschil tussen het ene en het andere zaakje. Daarom zet ik mijn favorieten voor je op een rij.

Veel restaurantjes hebben de naam aangenomen van de straat waar ze in gevestigd zijn. Erg handig om te onthouden waar dat ene tentje nou ook alweer zat.

Zo is er bijvoorbeeld Caffetaria Pasquino bij Piazza Pasquino, een erg klein en gezellig tentje met simpele, maar verrukkelijke Italiaanse gerechten. Il Corallo, aan de – je raadt het al – Via de Corallo is één van mijn favorieten waar ik tijdens mijn verblijf graag vaker terug kom. Het is een pizzeria met verrassende voorgerechten zoals geroosterde truffeltoast en gefrituurde courgette. Ook lokale mensen eten hier graag.


Pizza!

Waar je ook lekkere pizza’s kunt eten is bij Trattoria al Braciere aan de Via della Chiesa Nueva. Dat zie je bij binnenkomst meteen al aan de indrukwekkend grote pizza oven. De bediening is er erg vriendelijk en super snel. En voor een pizza met een view ga je naar Gran Caffe Martini Rossi aan Piazza del Colloseo. Juist, met uitzicht op het indrukwekkende Colloseum. Je betaalt er uiteraard wat meer dan gemiddeld, maar de kwaliteit van het eten is er wel beter dan bij de gemiddelde zeer toeristische zaakjes.

Ook leuk: dit moet je in Rome gezien en gedaan hebben!

Voor wijn ben je bij La Luna d’Oro aan de Via dei Greci aan het juiste adres. Dit is ook een ideale tussenstop als je in de grote winkelstraat Via del Corso aan het shoppen bent 😉 (Ja, in Rome mag je gewoon ’s middags al aan de wijn hoor!) Een stukje verderop aan de Via delle Carrozze kun je voor koffie, thee en wijn bij Di Gua terecht. Bij de wijn krijgt je ook lekkere hapjes van het huis geserveerd.

Voor de zoetekauw

Ook de zoete trek kun je in Rome prima stillen. Wat dacht je van chocolade met nogat bij Venchi! Dit leuke zaakje aan de Via della Croce is een beetje prijzig (net als de winkels in de buurt), maar absoluut een bezoekje waard. En daarom ook in dit lijstje van lekkerste zaakjes in Rome terecht gekomen. Ze verkopen er ook ijs, maar het lekkerste ijs vind je bij Frigidarium aan de Via del Governo Vecchio. Wat dacht je van de smaken dulce de lecche of framboos overgoten met witte chocolade? Je betaalt slechts 1 Euro per bolletje.

Duurzaam en gezond

Ga je liever voor iets gezonders, dan is AT (Active – Natural – Eating) bij Piazza di Pietra een aanrader. Je vindt er detox sapjes, vruchten- en groentesapjes en allerlei verantwoorde snacks. Alle verpakkingen zijn recyclebaar en alle producten zijn dagvers. En alles dat aan het einde van de dag over blijft, wordt aan een liefdadigheidsinstelling gegeven. Dat is pas verantwoord!


Romeinen eten ’s avonds over het algemeen wat later. Wil je de drukte een beetje voor zijn? Ga dan rond 6 uur al aan tafel en start op je gemak met wat wijn en voorafjes. Vanaf half 8 stroomt de zaak vast verder vol.

Veel (smul)plezier in deze lekkerste zaakjes in Rome!