Athene is een waanzinnig mooie stad! Een van mijn favorieten kan ik wel zeggen. Met het klimaat kun je er eigenlijk het hele jaar door goed terecht voor een stedentrip. Hoewel het in de zomer wel erg heet kan worden, maar de verkoeling van de zee is dan gelukkig dichtbij. En er is zoveel indrukwekkende historie te vinden, dat als je er heen gaat, je alleen al daarmee een paar dagen zoet bent. Ook uitstapjes naar de omgeving, zoals het bijzondere Meteora, zijn vanaf Athene goed te doen. En het is een budgetvriendelijke stad. Hoe vriendelijk? Ik zet de kosten voor je op een rij.

Voor de vliegticket hebben we niet zoveel betaald. Alleen dit zal niet geheel representatief zijn voor iedereen. Ten eerste gingen wij rond de jaarwisseling en Athene schijnt dan niet zo in trek te zijn. Het was toen heerlijk zonnig, maar de beste reistijd voor Athene is in de maanden maart tot en met mei, september en oktober. Dus we konden voor een laag prijsje vliegen. Wat het beeld nog meer vertekent, is dat we van Boedapest heen vlogen en vanuit Athene door naar Rome. Maar ik heb even gekeken en KLM vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam.
Kosten: € 250 p.p.

Leestip: zo scoor je goedkope vliegtickets

Vanaf het vliegveld moet je natuurlijk nog vervoer naar de stad. Het kan met de metro en de trein, maar voor ons was dat niet zo handig in verband met overstappen waar we op dat moment niet zo’n zin in hadden. Het vliegveld ligt per taxi zo’n half uur van de stad af. Het is pas 15 jaar oud. Het oude vliegveld is er nog wel en biedt onderdak aan vluchtelingen uit Syrië. Terug naar de taxi…
Kosten: € 30 enkele reis

Het hotel was voor ons de grootste kostenpost. Ik moet wel eerlijk bekennen dat we daar ook niet op wilden bezuinigen. Remco en ik combineerden deze stedentrip met een Europa rondreis en wilden op dat moment gewoon een relaxte kamer. Deze vonden we bij Ambrosia Suites, een toch wel wat luxer hotel. Het was een hele toffe, ruime kamer met apart living gedeelte compleet met zithoek, minibar, waterkoker, tafel en stoelen. We hadden een eigen balkon. Dat keek uit in de niet zo interessante straat. En op 3 minuten loopafstand vind je het metrostation Omonoia vanaf waar je alle kanten van de stad in kunt.
Kosten: € 240 voor 3 nachten.

Dan het eten en drinken. Lunch bestaat vaak uit broodjes en het avondeten kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Van voorafjes van gevulde wijnbladeren en halloumikaas tot vis en natuurlijk gyros. De hoofdgerechten zijn over het algemeen goedkoop, de voor- en nagerechten in verhouding duurder. Vooral in de straat Adrianou vind je veel leuke tentjes, zoals Moma en Adrianou 33. Vaak krijg je meteen na je bestelling een bonnetje. Je hoeft echter pas af te rekenen als je gaat.
Kosten: lunch € 6, hoofdgerecht € 8 – 12, glas wijn € 5, voor- of nagerecht € 5 – 8.

Zoals gezegd is er enorm veel historie en je stedentrip is natuurlijk niet compleet zonder die te bezoeken. Voor entree naar de Akropolis betaal je al snel zo’n € 20,- per persoon. Maar als je toch van plan bent, kun je beter een combiticket kopen. Je kunt er in drie dagen alle belangrijke antieke sites mee bezoeken. Deze tickets kun je ter plaatse bij alle entree’s kopen die aangesloten zijn bij de combideal.
Kosten: € 30 p.p.

Lees ook: de belangrijkste must see’s van het oude Athene!

Wil je ook een museum bezoeken? Dat kan. Vooral het museum van de Akropolis en het Nationaal Archeologisch Museum zijn de moeite waard.
Kosten: € 5 entree per keer

Wat ook heel leuk is en helemaal niet duur, is om te gaan fietsen in Athene. Met een gids zie je op een sportieve manier de mooiste plekken van Athene. En de gids vertelt je allerlei leuke weetjes die je niet in een reisgids leest.

Wil je nog iets voor thuis? Souvenirtjes zoals magneetjes zijn erg goedkoop, zelfs in de meest toeristische winkeltjes. Maar let op, de beelden van steen en brons zijn vaak wel duur!
Kosten: Magneetje € 1, beeld € 50 – …!

Als ik dit allemaal bij elkaar optel, uitgaande van 3 dagen en ’s avonds wijn, een hoofd- en voor/nagerecht, dan ben je voor twee personen kwijt: € 789,-. Dat is dus € 394,50 per persoon. Dit lijkt dan opeens helemaal niet zo budgetvriendelijk, maar je hebt dan wel een uitgebreide stedentrip met rechtstreekse vlucht, luxe hotel, lekker gegeten en gedronken, een museum bezocht en een magneetje mee naar huis.