fbpx
Schotland

De Schotse Hooglanden – betoverend mooi!

 • 23 april 2017

Schotland bestaat voor 75% uit platteland. Er wonen iets meer dan vijf miljoen mensen, waarvan vier miljoen in de steden woont. Het landschap van Schotland is gemaakt en gevormd in de ijstijd. Toen twee plateaus verschoven en tegen elkaar omhoog drukten, ontstonden de Hooglanden. Schitterend, ruw, mystiek, betoverend mooi!

Vanuit Edinburgh kun je verschillende tours doen. Remco en ik kozen voor een eendaagse tour die we via Get Your Guide boekten. Op één dag zouden we 550 km afleggen in ongeveer twaalf uur en langs allerlei bijzondere plekken komen. Daar was niets van gelogen; het was een geweldige tour!

’s Ochtends om 6 uur verzamelden we bij Waterloo square in Edinburgh. We liepen naar een parkeerplaats, vijf minuten verder waar de minibus stond. We waren er in de winter, de bus was lekker verwarmd. In de zomer is er airco. Onze gids, Al, was grappig en wist veel te vertellen over de geschiedenis. Daardoor leek de reis eigenlijk helemaal niet zo lang.

De eerste stop was in het plaatsje Callander. We vonden een gezellig bakkertje aan de Main Street, waar we lekkernijen haalden voor onderweg. En voor wie het typisch Schotse Hagis wil proberen, deze bakker heeft er een soort quiche van gemaakt. Aan Bridge street vonden we een kerkhof met veel in verval geraakte graven. Een bord vertelt over de twee mannen die vroeger de graven leeg roofden en uiteindelijk zelf ook mensen vermoordden. Of zij nou ook daar liggen, of alleen er geweest zijn, was me niet duidelijk geworden.


Zodra we het stadje verlieten, doemden de Hooglanden voor ons op. Al snel kwamen we bij Loch Lubnaig, een mooi groot meer omringd door groene bossen. Tijdens de rit door de Hooglanden stopten we regelmatig voor foto-momenten. Ik kreeg geen genoeg van het uitzicht!

Bij Glencoe zagen we de drie zusters, drie bergen naast elkaar. Het gebied rond Glencoe is de militair trainingsgrond geweest voor soldaten die in de Tweede wereldoorlog hebben gevochten. Daar is ook een memorium voor geplaatst.
Vervolgens kwamen we bij Loch Lochi. Dit meer gaat over in Loch Ach. En die gaat op zijn beurt weer over in Loch Ness, een van de voornaamste stops. En de reden dat ik de tour wilde doen, ik was wel nieuwsgierig naar het monster van Loch Ness. We hebben Nessi die dag niet kunnen spotten 😉 Wel hebben we genoten van het uitzicht op het meer.

De boottochten zaten helaas vol (vooraf reserveren is dus aan te bevelen, kosten zijn 15 Pond per persoon). Maar vanuit Fort Augustus waren er legio mogelijkheden voor een wandeling om het meer. Loch Ness is overigens het grootste meer ter wereld qua wateromvang en zelfs dieper dan de Noordzee. Erg indrukwekkend.

De Highland Club aan het meer is in een bijzonder gebouw gevestigd. Het leek wat op een kasteel, maar bleek dus een exclusieve club te zijn. We hadden wel trek gekregen na al het wandelen. In Fort Augustus vonden we een tafeltje bij Bothy, met uitzicht op de sluizen.Loch Ness is natuurlijk een van de hoogtepunten van deze tour, maar eigenlijk vind ik de hele tour een hoogtepunt van onze Europa reis. Continu mooie uitzichten die steeds weer veranderen en een goede gids die ook nog eens leuke humor had maakten het tot een onvergetelijke ervaring.

De organisatie via Rabbies verliep prima. Via GetYourGuide kun je vooraf reserveren, wat wel aan te raden is, want de tours komen meestal vol. De tour die ik had gekozen ging niet langs Stirling Castle. Naar horen zeggen zou dat zeker ook een bezoek waard zijn.

Ben jij al eens in de Schotse Hooglanden geweest?

8 Reacties

 • Susanne

  Afgelopen maand ben ik ook in Edinburgh geweest en van daaruit een tour door de Hooglanden en Loch Ness gemaakt. Wij kwamen ook als eerste bij het leuke plaatsje Callander. Ik vond het ook een zeer indrukwekkende tour met eigenlijk constant een mooi uitzicht. Glencoe en Loch Ness heeft op mij de meeste indruk gemaakt. De stad Edinburgh vond ik ook zeer de moeite waard met vele bezienswaardigheden. Groetjes Susanne

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat toevallig! Klinkt als een vergelijkbare toer. Inderdaad, continu mooie uitzichten, ik raakte niet uitgekeken. Omdat het nog winter was, werd het vrij vroeg donker. Daar had jij denk ik al minder last van? Edinburgh vond ik ook super tof, echt een verrassend mooie stad. Liefs Lizette

   Beantwoord
 • Sabine

  Zo mooi! Ooit ben ik in Edinburgh geweest, een super fijne stad vind ik trouwens, maar ben toen niet de Hooglanden ingegaan. Geen tijd daarvoor. Ooit hoop ik terug te gaan want Schotland lijkt me zo prachtig!

  Beantwoord
  • Lizette

   Ik vond het ook een hele fijne stad! Echt een verrassing hoeveel er te doen was. En de sfeer beviel me ook goed. Goede reden om nog eens terug te gaan en dan wel de Hooglanden te ontdekken 😉

   Beantwoord
 • Kelly

  Wat een fijne blog. Ik was toevallig op zoek naar ervaringen van een dergelijke dagtour, haha. Edinburgh staat namelijk op de nominatie om eventueel te bezoeken dit jaar. Uiteraard wil ik dan wel iets van de mooie omgeving zien.

  Beantwoord
  • Lizette

   Wat toevallig! En ik zou zeker een citytrip combineren met de mooie hooglanden, te mooi om over te slaan.

   Beantwoord
 • Martin

  Wow, wat mooi! Wij zijn een route door Schotland aan het maken en willen zeker ook naar de Schotse hooglanden. Het ziet er prachtig uit! Handige tips!

  Beantwoord
  • Lizette

   Het is zeker de moeite waard. Ik had helaas maar 1 dag en daardoor veel ik de bus gezeten. Als je de tijd hebt, zou ik voor een paar dagen kiezen. Alvast veel plezier!!

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Volg deze blog

Get every new post delivered right to your inbox.