Voor veel mensen is het begin van het voorjaar het startsein voor een grootschalige schoonmaak in huis. Die behoefte ken ik niet zo. Wel ken ik zo’n moment om mijn reisinventaris zogezegd weer eens te inventariseren. De balans op te maken tussen wat ik heb, wat ik nieuw nodig heb en wat er weg zou kunnen. En met in de komende weken al twee stedentripjes in het vooruitzicht is het hoog tijd daar eens aan te beginnen.

Ik merk overigens wel een verschil in wat ik mee neem tijdens een stedentrip of tijdens een backpackreis, want het karakter van de reis is dan toch wel anders. Voor mijn trip naar Marrakech heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen vooraf via Expedia een Riad met spa te boeken, waar handdoeken en zo ook zeker in de kamer aanwezig zijn. Terwijl bij mijn reis door Cuba ligt niets vast, zullen slaapplekken primitiever en minder verzorgd zijn en zal ik dus zelf meer mee nemen.

Maar of het nou om een stedentrip of verre reis gaat, voor een totaaloverzicht heb ik de voornaamste reisinventaris doorgenomen.

Bagage
Als bagage neem ik mijn grote backpack mee. Die is eigenlijk wel aan vervanging toe. Hij heeft me al ruim tien jaar op al mijn reizen gediend. En na zo’n veelvuldig gebruik ben ik ook erg handig geworden in het zo optimaal mogelijk benutten van de ruimte. Maar door het rekken en proppen is het materiaal van de rugzak wat dunner geworden en ook niet helemaal meer waterdicht. Dus zal ik toch naar een nieuwe uit moeten gaan kijken. Die aankoop stel ik nog even uit tot de backpackreis eind dit jaar. Ondertussen kan ik me al wel oriënteren op wat voor rugzak ik zou willen.

Dagrugzak
Eind vorig jaar heb ik een nieuwe dagrugzak gekocht. Ik had er al diverse, maar geen voldeden aan al mijn wensen. En na mijn nieuwe dagrugzak een paar weken gebruikt te hebben in Vietnam, kan ik gelukkig zeggen dat hij echt zo fijn is als ik dacht. Een goede berging voor mijn camera, veel extra ruimte voor al het andere en hij zit comfortabel.

DSC_2237

Wandelschoenen
Ik ben zo gehecht aan mijn wandelschoenen. Toen ze op reis door China gestolen waren, kon ik wel janken. En thuis heb ik weer dezelfde gekocht. Het is altijd wel even zoeken in de jungle van wandelschoenen, maar wel erg belangrijk om een goede keuze te maken. En een inlegzool maakt de schoen ook weer net wat comfortabeler, wat niet verkeerd is bij een meerdaagse trekking. Ja, de mijne gaan voorlopig zeker nog wel mee.

Toilettas
Net zo oud als mijn backpack is mijn toilettas. Toen ook in matching colours gekocht (alsof dat uit maakt 😉 ) Nu heeft hij zijn beste tijd wel gehad. Dus ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe. Eentje waar ook wat grotere flessen in kunnen. Eentje met vooral een groot vak waar ik alles in kan mikken, en nog wat kleinere vakjes voor kleiner spul. En eentje die kan hangen, zodat ik hem niet op natte plekken neer hoef te leggen. De toilettassen van The North Face hebben mijn voorkeur.

Reishanddoeken
Ooit heb ik blijkbaar het idee gekregen dat je deze nooit genoeg kunt hebben. Nu durf ik te zeggen dat ik er nu echt wel meer dan genoeg heb. En uiteindelijk neem ik er altijd steeds maar eentje mee. En steeds dezelfde.

IMG_3010

Lakenzakken
Mijn eerste lakenzak heb ik een paar jaar terug verruild voor een lichtgewicht van Egyptisch katoen. Ik gebruik hem alleen in nachttreinen en als een bed me echt niet fris lijkt. Dus zo vaak is dat niet en dus kan deze nog wel een tijdje mee.

Zaklampen
De eerste keer dat ik iemand met zo’n hoofdzaklamp zag, moest ik wel grinniken. Tot ik in het donker op een vieze hurkwc m’n broek vast wilde houden en wc papier wilde gebruiken, maar met die irritante zaklamp in m’n hand zat te stoeien. Wat mij betreft een onmisbaar ding. Voor de zekerheid heb ik er zelfs twee. 😉

Overige
En dan heb ik nog een heel arsenaal aan wat me ooit handig leek om te hebben. Een zakmesje, extra slotjes, een waterdichte zak, een moneybelt. Deze spullen gebruik ik zelden, maar neem ik op een langere reis wel vaak mee onder het mom “je weet maar nooit”.

IMG_3027

Daarnaast heb ik nog elastiekjes met haakjes om… ik weet eigenlijk niet wat je ermee kunt. En stukken touw, tandborstel setjes uit vliegtuigen, oogkleppen die ik nooit gebruik want ik hou niet van donker, kleine restjes anti-insektenspray en fluitjes. Laat ik in die categorie dan eerst maar eens beginnen met opruimen.

Zo moet een voorjaarsschoonmaak dan denk ik ongeveer voelen. Best leuk eigenlijk 🙂