Wadi Rum in Jordanië

Wadi Rum in Jordanië


Naast flipflops zijn wandel- of bergschoenen een onderdeel van vrijwel iedere reizigers-outfit. En voor deze schoenen geldt hetzelfde als voor alle andere schoenen: ze moeten lekker lopen. Na twee eerdere aankopen die minder goed waren bevallen was ik erg blij met mijn huidige lichtgewicht bergschoentjes. Groot was de teleurstelling dan ook toen ik er in een nachttrein in China achter kwam dat iemand die (toch wel een beetje stinkende) dingen gejat had. Gelukkig wordt datzelfde model nog steeds verkocht en ook mijn nieuwe paar zit als gegoten.

Zeven tips die jou kunnen helpen de ideale schoen te vinden (en te houden 😉 ).

√ Wat wil je?
Heb je zwakke enkels of snel last van je knieën? Ga je bergen in de Himalaya beklimmen, door een woestijn trekken of juist wandelen over modderige paden in de Amazone? Er zijn legio modellen, hoog, laag, breed, waterdicht, met extra ventilatie, en allemaal meer of minder geschikt voor jouw voeten, je lichaamshouding en jouw doel. Bedenk daarom vooraf goed wat je nodig hebt en waar je schoen geschikt voor moet zijn.

De Amazone vanuit het vliegtuig

De Amazone vanuit het vliegtuig


√ Heavy or not
Ga je de schoenen je hele reis dragen? Dan maakt het gewicht niet zo gek veel uit. Ben je van plan om op je rondreis één of twee tripjes met je schoenen te maken? Dan is het prettig om in een lichtere schoen te investeren, omdat je het gewicht grotendeels in je backpack verder mee zult dragen.

√ Wet and smelly
Ben je het type dat na een trip de schoenen snel uittrekt en ze op doorreis in een plastic tas stopt ergens onderin je backpack, om er vervolgens thuis achter te komen dat je schoenen nog vochtig waren en inmiddels stinken? Denk dan goed na over welk materiaal het beste bij je past. Kletsnatte schoenen laten drogen duurt een paar dagen. En leer heeft bijvoorbeeld weer langer nodig om te drogen dan kunststof.
Het beste kun je onderweg je natte schoenen vullen met wc papier, zodat het vocht daar alvast in trekt. Haal thuis de zool eruit en spoel de schoen uit met lauw water. Dat neemt vaak de meeste geur weer weg.

Bij een rivier op Lombok

Bij een rivier op Lombok

√ In de knoop
Een warboel van knopen in veters komt je bekend voor? Geen zorgen, er zijn tegenwoordig genoeg soorten schoenen die geen strikveters hebben, maar bijvoorbeeld een lussysteem dat je ook vaak bij snowboard schoenen ziet. Gewoon de lus aantrekken en klaar!

√ Goed advies
Laat je adviseren in de winkel, het liefst een winkel die gespecialiseerd is in outdoor materiaal. En probeer alle schoenen goed uit met lopen. Vaak heeft een winkel ook een helling waar je de grip van de zool goed kunt uitproberen.

Bergdorpje in de Himalaya

Bergdorpje in de Himalaya


√ Op je sokken
Vergeet de juiste sokken niet. Goede schoenen kunnen nog steeds pijnlijk worden door sokken te dragen met dikke naden die in de weg zitten. Bijkomend voordeel van speciale sokken is dat ze vaak meer zweet (en dus geur) opnemen.

√ Aan de wandel
Hoe fijn je ook denkt dat de schoenen zitten, loop ze thuis alvast in voor je op reis gaat. Niets is zo vervelend (en pijnlijk) als dat je na een trekking in de bergen eindelijk in de bus aan komt, je toch nog wel wat stroeve schoenen uit wilt trekken, maar er een bordje “verboden uit te trekken” hangt, omdat de buschauffeur genoeg heeft van alle aroma’s.

Moeras in de Amazone

Moeras in de Amazone