fbpx
Reistips & trucs

Besparen voordat je op reis gaat

 • 11 mei 2015

“Al dat reizen, waar doe je dat toch allemaal van?” Met andere woorden, waar haal ik het geld vandaan. Grappig, dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Ik verdien leuk met mijn baan, maar ik heb (nog 😉 ) geen wereldsalaris. De loterij heb ik ook nooit gewonnen, sterker nog , ik doe er niet eens aan mee. Hoe lukt het me dan?

Natuurlijk zoek ik altijd naar de goedkoopste reisopties. Maar daarnaast vooral vooraf sparen en besparen. Zeker des te meer het vertrek dichterbij komt, doe ik harder mijn best de reis financieel rond te breien. En ik heb het er ook voor over. Ik vind reizen nou eenmaal het mooiste, tofste, leukste dat er is.

Er zijn een aantal punten waar je aan kunt denken om te sparen en te besparen voor je reis.

# Een begroting
Nou kan ik gaan vertellen dat ik bij iedere reis vooraf een begroting opstel met de mogelijke uitgaven en kosten op een rij en dat ik dan op basis daarvan beslis of ik ga boeken. Ja, dat zou verstandig zijn… dat is alleen verre van hoe het vaak werkelijk gaat. Ik krijg een idee, ik zie een bestemming, ik check of ik vrij kan krijgen en ik boek een ticket. Al het echte rekenwerk komt bij mij altijd pas later.

geld

Maar ondanks dat ik me niet voor het boeken aan deze tip hou, vind ik het wel een hele belangrijke. Maak (het liefst vooraf dus) een kostenplaatje van in ieder geval je vliegticket, gemiddelde kosten per overnachting, vervoerskosten en gemiddelde zakgeld per week. Denk na over cruciale punten die invloed op je kosten hebben, zoals ga je alles met de bus doen of neem je binnenlandse vluchten? Moet je voor het land van bestemming een visum kopen? Door dat op rijtje te hebben, weet je waar je naar toe moet sparen.

# Nieuw, geleend of een tweede leven
Voor reizen heb je reisspullen nodig. En alles dat je al hebt, kun je natuurlijk weer gebruiken. Zolang het nog niet kapot is, hoef je het niet nieuw.

Heb je wel nieuwe spullen nodig, overweeg dan of je ze nieuw wil aanschaffen of dat tweedehands ook kan. Wandelsokken lijken me lekker fris om van jezelf te hebben in plaats van een vreemde, terwijl een gebruikte zaklamp of reisgids prima kan.

Ga je iets voor het eerst ondernemen, bijvoorbeeld kamperen, en weet je niet of het iets voor je is? Kijk dan of je spullen kunt lenen, om te voorkomen dat je een complete collectie hebt aangeschaft die je daarna nooit meer gebruikt.

DSC_0694

# Goede koop
Wil je spullen nieuw kopen, maar niet te duur, dan kun je altijd nog op zoek naar een goede prijs. Wachten tot de uitverkoop is bijvoorbeeld een optie. Of je kunt naar een outlet winkel gaan, waar de prijzen stukken lager zijn dan in de gewone winkel. In Den Haag vind je bijvoorbeeld de outlet store van Bever.

En je kunt naar minder bekende merken kijken. Wandelschoenen zijn bijvoorbeeld duur in aanschaf, maar wanneer je denkt ze niet heel veel te gebruiken, kun je beter voor een goedkopere variant gaan. Tegenwoordig zijn er al wandelschoenen tussen de 30 en 70 euro te vinden.

Hetzelfde geldt voor de rest van de spullen die je aan wilt schaffen. Reishanddoeken, moneybelts en zo kun je op onverwachte plekken in een aanbieding vinden. Dus hou de folders in de gaten.

En mocht je het daarna toch niet meer gebruiken, dan kun je het altijd nog voor een goede prijs doorverkopen 😉 .

DSC_1746

# Andere uitgaven beperken
Als vertrek dichterbij komt, ben ik erg goed in maatregelen (of soms zelfs noodingrepen 😉 ) te doen om nog zoveel mogelijk te besparen. Er gaat een slot op mijn portemonnee voor een financiële eindsprint. Bij alle uitgaven stel ik mezelf de vraag: “is dit echt, echt, echt nodig?” En daarbij denk ik aan die te gekke reis en alle toffe dingen die ik daar ga zien en meemaken. En dan lijken de uitgaven die ik thuis wil doen opeens niet zo noodzakelijk meer.

Want, cliché maar waar, travel is the only thing you can buy that makes you richer.

6 Comments

 • Rashida

  Handige tips hoor! Een andere tip kan zijn om in t land/stad dingen lopend of fietsend (huren) te doen. Je ziet veel meer en t is goedkoper dan een taxi!

  Reply
  • Reismuts

   Goeie tip, dat scheelt inderdaad geld. En dan zie je nog meer van de omgeving ook 🙂

   Reply
 • Femke

  Haha, jij en een begroting vooraf liz.

  Reply
  • Reismuts

   Haha ja, I know, maar het zou wel een goed idee zijn die te maken toch? 😉

   Reply
 • Marion

  Leuke Tips hoor. Wij gaan binnenkort naar Thailand en zijn op jou site gekomen. We hebben al onze wandelschoenen bij Bever gekocht en waren online bij Reiskoffer.info gekomen waar we gekozen hebben voor een tweetal North Face rugzakken.
  Groet,
  Marion

  Reply
  • Reismuts

   Thailand, wat een heerlijk vooruitzicht! Hoop dat de rugtassen goed bevallen, maar zal vast goed komen.

   Reply

Leave a Reply