fbpx
Personal

Hoe mijn reisvoorkeuren als twintiger en als dertigplusser veranderd zijn

 • 29 april 2018

Onlangs ontving ik als reactie op een foto op Instagram een tip voor een hostel op Gran Canaria. Opeens drong het tot me door. Hoe mijn reisvoorkeuren en wensen veranderd zijn! En daarmee de manier waarop ik reis. Niet beter als toen ik als twintiger over de wereld trok. Ook niet slechter. Gewoon anders. Ik ga je meenemen in een paar van mijn reisontwikkelingen tot nu toe.

Hostel versus eigen huisje
Als twintiger verbleef ik tijdens al mijn reizen, kort en lang, vooral in hostels. Ze zijn budget technisch vaak interessanter dan een hotel. Zeker tijdens mijn solo reizen koos ik ervoor, want het is ook de ideale manier om andere reizigers te ontmoeten.

In mijn laat twintiger en begin dertiger jaren verbleef ik tijdens langere reizen ook nog regelmatig in hostels, maar dan wel in een privé kamer. Ik was de drukte van de gedeelde kamers een beetje zat. De badkamer delen vond ik niet zo erg.

Hoewel het hostel waar ik de tip op Instagram over kreeg er gezellig en verzorgd uit ziet, zal het nu niet mijn keuze meer zijn voor een verblijf. Tenzij dat we langer dan een maand gaan, dan zou een privé kamer voor de afwisseling en voor budget wel weer kunnen. En het ene hostel is het andere ook niet. Maar tegenwoordig wil ik toch wel heel graag een eigen plek samen met Remco met op zijn minst een eigen badkamer. Daarom kies ik nu liever voor een appartementje of een eigen huisje.

Het huisje op Bocas del Toro dat een vriendinnetje en ik huurden.

Highlights versus ontontdekt
Tijdens mijn eerste backpackreis heb ik in Thailand denk ik alle belangrijke tempels die in de Lonely Planet staan met eigen ogen gezien. Als ik mezelf op camera terug zie (ik had een video camera bij, oldskool hè) lijk ik wel een reisleidster, want ik wist ook precies te vertellen uit welk jaar de bouwwerken kwamen, enzovoorts. Ik had me immers bijzonder goed voorbereid op de bezienswaardigheden.

De jaren erna ben ik afgereisd naar alle zeven wereldwonderen, van de Chinese muur tot Machu Picchu in Peru. Waanzinnig mooie reizen, met allemaal één hoofddoel: die befaamde highlights bezoeken.

Door de jaren heen veranderde mijn wens. Ik heb nog steeds een behoorlijk aantal highlights bezocht, want nieuwsgierig als ik ben wil ik ze natuurlijk toch wel zien als ik in de buurt ben. Maar de mega drukke plekken die overspoeld worden door toeristen vermijd ik liever. Dan geef ik de voorkeur aan een bezoek buiten een druk seizoen om. En nog veel liever bezoek ik nog redelijk onontdekte plekken, zoals het eiland la Palma en de stad Sofia.

Heerlijk rustige stranden op La Palma, midden in het hoogseizoen!

Lowbudget versus luxe
Als twintiger en in mijn eerste baan had ik een heel ander budget om te besteden. Mede daarom koos ik voor hostels, maar ook voor low cost airlines, om toch zoveel mogelijk te kunnen reizen. Op reis maakte ik vooral gebruik van de goedkoopst mogelijke manier van vervoer, ook al betekende dat 20 uur in een piepkleine slaapplek tijdens een derde klas treinrit.

Later zijn mijn verdiensten met mijn banen mee ontwikkeld, waardoor ik meer te besteden heb. Daarnaast geef ik tegenwoordig ook liever meer geld uit aan wat meer luxe. Af en toe een hotelkamer in een oud Spaans paleis, omdat het er zo mooi is. Vliegen met betere maatschappijen, met meer beenruimte en een vooraf zelfgekozen plek, zodat ik relaxter reis. Binnenlandse vluchten om tijd te besparen. En dure cocktails op de bovenste verdieping van het Carlton Ritz, omdat het uitzicht over Hong Kong zo fantastisch is. Soms vind ik dit soort luxe heel fijn!

En ik vind het belangrijk mijn steentje bij te dragen aan duurzaam reizen. Dat is niet persé luxer, maar vaak wel iets duurder. Bijvoorbeeld een zelfvoorzienende ecolodge in de Amazone. Die extra investering is het wat mij betreft wel waard om onze mooie aarde langer mooi te houden. (Ik ben door de jaren heen ook wel anders tegen reizen aan gaan kijken, maar daar schrijf ik nog wel een andere keer over 🙂 )

Back to basic versus verzorgd
Het is maar hoe je back to basic definieert. Voor mij betekent terug naar de basis met minder toe kunnen, dicht bij de natuur zijn en culturen leren kennen. En hoewel ik een beetje extra verzorging zo nu en dan echt niet vervelend vind, vind ik het nog steeds heerlijk om back to basic te gaan om juist die unieke en authentieke ervaringen op te zoeken.

Een makkelijk voorbeeld is kamperen. Inmiddels heb ik het kleine tentje ingeruild voor een wat grotere waar ik rechtop in kan staan, maar nog steeds koken we op een éénpittertje en we kiezen kleine campings uit midden in de natuur, het liefst zonder al teveel mensen om ons heen, omdat we dat leuk vinden. En dit weekend zitten we in the middle of nowhere in een houten hutje aan het water, heerlijk!

Maar ook verder van huis blijf ik het verkiezen boven een verzorgde, en zeker boven een all-inclusive reis. Overnachten onder een sterrenhemel, leven zoals de locals doen, fantastisch! Bijvoorbeeld mijn verblijf op een ranch in de Braziliaanse Pantanal, onvergetelijk.

Met de cowboy mee op pad in de Pantanal.

Backpack versus koffer
Ha! Dit is ook in een instinker, want ik reis na al die jaren nog steeds het liefst met mijn backpack. Het is overigens ook nog steeds dezelfde als van die eerste backpackreis naar Thailand. Inmiddels wel wat versleten, maar ik ben er gewoon erg aan gehecht. En ik vind hem vooral erg handig om in te pakken. Bovendien heb ik met de backpack mijn handen vrij, wat ik veel fijner vind dan een koffer sleuren.

Waarschijnlijk gaan Remco en ik tijdens onze trip naar Gran Canaria voor een keertje wel een koffer gebruiken. Misschien is dat namelijk met mijn zwangerschap als uitzondering wel makkelijker. Maar daarna stap ik weer over op mijn vertrouwde backpack hoor!

Ik ben benieuwd, welke ontwikkelingen hebben jouw reisvoorkeuren doorgemaakt?

16 Comments

 • Co | Op reis met Co

  Leuk om te lezen 🙂 Bij mij is het juist andersom, ik ga van luxe naar steeds meer basic. Ik ben ook pas heel laat begonnen met reizen, dus heb toen ik jong was nooit in hostels geslapen. Nu ik vaker alleen reis, kies ik vaker voor een hostel (het scheelt zoveel geld!). Ik check wel goed de reviews (of ze van 30+’ers zijn) en een kleine dorm of privé-kamer.

  Reply
  • Lizette

   Hostels schelen zeker vaak geld. Aangezien we tegenwoordig altijd met zn tweeën reizen, verkiezen we ook wel een stukje privacy boven budget, maar ook de sfeer van een hostel vind ik vaak leuker dan een saai/afstandelijker hotel.

   Reply
 • Maaike

  Ja, wat herkenbaar allemaal. Of nou ja, bijna allemaal. Ik heb niet zo veel gereisd als jij maar ik zie ook wel verschillen in voorkeuren toen ik 18 was en een jaar alleen ging backpacken en latere reizen samen met mijn man. Hostels zijn ideaal maar op een gegeven moment wil je gewoon wat meer privacy. Al zijn er wel heel veel verschillende hostels.

  Reply
  • Lizette

   Leuk dat het herkenbaar is. En ja, die privacy gaat dan boven budget hè? 🙂

   Reply
 • Robert

  Leuk om te lezen. Bij mij is het ook wel een beetje zo gegaan, maar de tijd van de bunkrooms heb ik wel bewust aan me voorbij laten gaan. Ik gruwel er oprecht van.. Wij kijken tegenwoordig ook niet meer zo op budget, maar meer op wat we echt willen doen. Is het basic, dan is dat goed, maar is het meer luxe, dan ook goed. Zolang het maar geen posh gedoe is, want daarmee kun je me echt wegjagen 😉

  Reply
  • Lizette

   Dank je. 🙂 De bunkrooms waren vanwege mijn vroegere budget een must en het viel meestal echt wel mee. Alleen na een paar dagen ruik je allemaal naar elkaar 🙁 En helemaal eens, basic en luxe kan, als het maar niet hipperdepip gedoe is.

   Reply
 • Sabine

  Oh ja wat herkenbaar! Stuk voor stuk haha. Niks meer aan toe te voegen 😀

  Reply
 • Jacomijn

  Gelukkig veranderen we en gaan we anders met ons leven en interesses om. Dat avontuur met de cowboy op pad voor een paar dagen zou ook echt iets voor mij zijn!!

  Reply
  • Lizette

   Inderdaad, ik zie het ook wel als een ontwikkeling als persoon. En zo’n verblijf in de Pantanal is echt een aanrader 🙂

   Reply
 • Dominique | dominiquetravels.com

  Super herkenbaar! Haha een beetje confronterend ook, want stiekem houd ik vol tegen mezelf dat ik echt nog wel zo reis als toen ik twintig was, maar ik heb echt geen zin meer om een backpack mee te slepen op reis 🙂

  Reply
  • Lizette

   Leuk dat het herkenbaar is! Ja, die backpack gaat nog steeds mee, dat vind ik toch wel zo’n handig ding 🙂

   Reply
 • Chris W.

  Deels herkenbaar 🙂 heb toen ik 20-21 was ge-auto-packed (lol) met goedkope auto van camping naar camping in Frankrijk. Las ook je artikel over kinderwens, die waren er toen ik 22 en 24 was al 🙂 Daarna pas weer toen achter in de 20 was gaan reizen vooral in combi met werk; nu 37 gaan de kids altijd mee en hebben zelfs zij al 50+ landen gezien.

  Highlights: ja. Kleinere dingen ook!

  Reply
  • Lizette

   Grappig, dat auto-packen is juist wat wij tegenwoordig vaker doen. Alleen dan met lease auto, maar vind het heerlijk om verschillende campings aan te doen. Gaaf, ik hoop dat onze uk over een jaar of 15 hetzelfde kan zeggen als jouw kids. De wereld is volgens mij de beste educatie.

   Reply
 • Marcella

  Leuk om te lezen Lizette! Wij zijn steeds meer voor natuur gaan kiezen, al hebben we ook steeds meer interesse voor andere culturen. Ook overnachten we liever op een mooie plek en kiezen niet meer altijd voor de goedkoopste accommodatie. daar hebben we toch wel wat nare ervaringen mee gehad! Tot slot blijven we vaak wat langer op 1 plek zodat we ons minder hoeven te haasten.

  Reply
  • Lizette

   Thanks Marcella! Ik herken jouw veranderingen ook. Zeker dat onthaasten is de afgelopen jaren belangrijker geworden. We hebben het thuis immers druk genoeg dus kunnen de ontspanning goed gebruiken, nietwaar 😉

   Reply

Leave a Reply